Více
    4.7 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Varigotti, perla Italské riviéry

    Když jedete po pobřežní silnici směrem na Varigotti, uvidíte skálu ve tvaru lva, za níž se nachází výběžek vybíhající mezi dvěma zátokami. Je to známé přivítání na místě, kterému se odedávna říká perla del ponente neboli „perla“ Italské riviéry.

    Malá vesnička Varigotti, která leží zhruba v polovině cesty mezi Portofinem a francouzskou hranicí, je malá kráska sevřená strmými útesy. Její staré město v maurském stylu plné bugenvileí (dědictví saracénských nájezdů ze středověku) vypadá jako z obálky obrázkové knihy Tisíc a jedna noc.

    Svým osobitým půvabem Varigotti zaujala i společnost Disney-Pixar, která se jí nechala inspirovat pro svůj animovaný film Luca z roku 2021.

    Jako relativně odlehlé místo zůstává i v létě nepřeplněná a její obyvatelé odmítají přílišnou komercionalizaci. Stala se útočištěm pro ty, kteří jsou v Itálii spíše poustevníci a dávají přednost klidné atmosféře Varigotti před okázalým luxusem Portofina nebo Porto Cervo.

    Mimo sezónu je navíc výhodou možnost prozkoumat vesnici a její okolí bez letního dusného klimatu a komárů.

    Procházka k pašerácké zátoce

    Pěší turisté mají k dispozici nesčetné množství stezek. Pro méně sportovně založené je ideální nenáročná procházka olivovými háji ke kostelu San Lorenzo z 12. století. Odsud se naskýtá nádherný výhled na Saracénský záliv (Baia dei Saraceni).

    Pro odvážnější je tu Poutní stezka (Sentiero del Pellegrino). 6,3 kilometrů dlouhá túra na vrchol vysokého hřebene, odkud je vidět velká část Riviéry (a za jasného počasí dokonce i Korsika), a návštěva pověstmi opředené pašerácké zátoky Grotta dei Falsari.

    Odměnou za spálené kalorie je kulinářská nabídka Varigotti, která nezklame.

    Na Italské riviéře vznikly některé z nejoblíbenějších italských pokrmů. Mezi místní speciality, které ve Varigotti najdete, patří čerstvé těstoviny trofie s omáčkou pesto a nadýchaná focaccia. Pro dokonalý zážitek si namočte plátek focaccia do cappuccina. Nebudete vypadat jako nešikovní turisté, místní to dělají běžně a rádi.

    Snadná dostupnost z Janova

    Pokud vám nestačí přírodní krásy a gastronomické lahůdky, můžete se vydat také do dvou malebných vesniček vzdálených co by kamenem dohodil: Finalborgo a Noli. Druhá z nich byla kdysi námořní republikou.

    Do Varigotti se snadno dostanete vlakem nebo autem z Janova. Hlavní město Italské riviéry je bludištěm pastelově zbarvených uliček protkaných barokními památkami a samo o sobě stojí za návštěvu.

    Pokud budete mít štěstí, můžete si prohlídku načasovat na jeden z janovských „Rolli Days“, kdy jsou městské paláce zapsané na seznamu UNESCO přístupné veřejnosti zdarma. Nejbližší je naplánován na 17.-19. května.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.