Více
    8 C
    Czech
    Středa 24. dubna 2024

    Turecko – 10 zajímavostí, které vás překvapí

    Možná víte o řecko-římské historii Turecka, o jeho delikátní kuchyni a nádherném středomořském pobřeží. Turecko je ovšem plné překvapení. Přečtěte si 10 zajímavých faktů o Turecku, které vás určitě překvapí.

    1. Turecko je jednou z nejstarších vinařských oblastí na světě a je čtvrtým největším pěstitelem hroznů

    Když se budeme bavit o velkých a známých vinařských regionech, na Turecko si většinou ani nevzpomeneme. Ovšem díky úrodné půdě a vhodnému podnebí jsou vinice v Turecku běžným obrázkem krajiny. Vína, která se zde vyprodukují, doplňují místní vynikající kuchyni. Navštivte třeba vinařství Urla poblíž Izmiru, kde můžete absolvovat prohlídku s ochutnávkou. Pokud zde budete v období sklizně, máte dokonce příležitost se zapojit.

    2. Derviši víří v kruzích na důkaz oddanosti Bohu

    Derviši původně pocházejí z města Konya (sedmé největší město v Turecku), které má starodávnou historii. Ta sahá až do doby kolem roku 4 000 př.n.l. Město je známé jako domov Řádu vířících dervišů. Právě zde žil básník, učenec a súfijský mystik Rumi po většinu svého života a učil toleranci, duchovní vývoj a spojení s božstvím prostřednictvím hudby a tance.

    Po jeho smrti založili Rumiho následovníci Řád Mevlevi Sufi, běžněji známý jako Vířící dervišové. To kvůli jejich hypnotickému, točivému obřadnímu tanci, který zobrazuje pokrok duchovního vývoje.

    3. Istanbul je jediným městem na světě, které leží na dvou kontinentech

    Istanbul je Bosporským průlivem rozdělen na dvě části a rozkládá se tak na dvou kontinentech – evropském a asijském. Každá istanbulská čtvrť má svůj osobitý charakter a atmosféru. Většina nejznámějších památek města se nachází v Sultanahmet (staré město) a jeho okolí. Nişantaşi je čtvrť známá svými špičkovými designérskými obchody a množstvím skvělých kaváren a restaurací, zatímco Balat a Fener jsou typické svými starými a zchátralými domy či kavárnami ve strmých dlážděných ulicích.

    4. Turci dovezli tulipány do Nizozemska

    Tulipány ve skutečnosti pocházejí z Turecka. Každoročně se po celém Istanbulu vysazují tisíce cibulek. Kvetou na přelomu března a dubna a dodávají městu barevné kouzlo. A nejen tulipány – třešně a káva byly do Evropy dovezeny také z Turecka! Turecko je z velké části soběstačné co se týče potravin. Exportuje více produktů, než dováží a klade velký důraz na místní suroviny.

    5. Design je v Turecku vysoce ceněný, což se odráží i na možnostech ubytování

    V Turecku najdete velké množství butikových hotelů, které oplývají charakterem. Nacházejí se na místech, která jsou stejně zajímavá jako nemovitosti samotné. Ubytovat se tak můžete na vinici, v panském sídle obklopeném olivovými háji a ovocnými sady nebo dokonce strávit několik dní v jeskynním hotelu vytesaném ve skále.

    6. Turecko má dva ze sedmi divů starověkého světa – Chrám bohyně Artemis v Efesu a Mauzoleum v Halikarnassu

    Snad nejzachovalejší antické město ve Středomoří, Efes, je rozhodně místem s historií. Od 10. století před naším letopočtem se město dostalo do popředí pozornosti, pak se v 1. století našeho letopočtu stalo hlavním městem římské Malé Asie, druhým největším městem po Římu. Během tohoto období si získalo pověst i bohatství a vyrostlo zde několik nádherných budov, včetně Celsovy knihovny a chrámu bohyně Artemis, největšího chrámu na světě.

    7. Svatý Nikolas, známý jako Santa Klaus, se narodil v Turecku

    Kostel svatého Mikuláše v Demre je malý, ale má několik dobře zachovaných fresek. Je známý především tím, že je pohřebištěm samotného svatého Mikuláše. Ten zde působil jako biskup. Dnes tento kostel nejvíce navštěvují ortodoxní křesťané, pro něž je sv. Mikuláš důležitou náboženskou osobností.

    8. Turecko má přes 82 000 mešit, z nichž 3 000 se nacházejí v Istanbulu

    Je těžké vybrat nejhezčí mešitu v Istanbulu. Na výběr je jich totiž hodně a každá vyniká něčím jiným. Interiér Modré mešity vás uchvátí, silueta Sulejmanovy mešity zase pomáhá definovat panorama Istanbulu. Autorem některých nejvýznamnějších staveb ve městě je architekt Mimar Sinan. Jeho dílem jsou například mešity Sulejmanova a Sehzade, ale i Hagia Sophia – jedna z nejdůležitějších byzantských budov v Istanbulu. Na počátku 16. století byla přeměněna na mešitu.

    9. Kappadokie bývala útočištěm pro rané křesťany během římských a byzantských dob

    Předtím, než se křesťanství stalo v Turecku přijímaným náboženstvím, byla Kappadokie využívána křesťany jako úkryt před utiskovateli. Podzemní města vyhloubená v měkké skále byla pro tento účel ideální. Dnes je stále můžete navštívit. Najdete tu i rané kostely vytesané do skal a zachovalé nástěnné malby.

    10. Starověcí Lyciáni, kteří obývali Tyrkysové pobřeží na jihu Turecka, byli matrilineární a jejich jazyk dodnes nebyl zcela rozluštěn

    Pozůstatky po kultuře Lyciánů, jako jsou například skalní hrobky v Myře, se nacházejí po celém Tyrkysovém pobřeží. Dálková pěší stezka zvaná Lycian Way prochází mnoha z těchto starověkých míst na cestě mezi Ölüdenizem a Antalyou.

    Tyrkysové pobřeží většina turistů navštěvuje kvůli jeho jasné modrozelené vodě. Dobrými základnami pro objevování pobřeží jsou rybářská města Kalkan a Kaş či skrytá lesní vesnička Çirali přímo u pláže.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?