Více
    24.1 C
    Czech
    Sobota 27. července 2024

    Tradiční jihoafrická jídla, která musíte ochutnat

    Díky své historii osídlení a kolonizace a také poloze na pobřeží mísí jihoafrická kuchyně mnoho vlivů. Zde jsou tradiční jídla, která odrážejí rozmanitou kulturu a chuťové buňky země.

    Biltong

    Pravděpodobně nejoblíbenější jihoafrická svačina, biltong, je sušené, uzené a kořeněné maso. Připomíná americký hovězí jerky. Zde však kromě tradičního hovězího najdete i zvěřinový biltong. Podává se jako svačinka na téměř každém společenském setkání a řidiči ho rádi žvýkají během dlouhých přejezdů.

    Boerewors

    Boerewors (v překladu „farmářský párek“), druh klobásy vyrobený z hovězího mletého, musí mít alespoň 90 % masa, aby se kvalifikoval jako boerewors. Mletá směs obsahuje koření jako koriandr, hřebíček a muškátový oříšek. Má velmi výraznou chuť. Mnoho místních si rádo vyrábí vlastní boerewors a zaručeně je to jedno z mas podávaných na braai (jihoafrická grilovačka).

    Bokkoms

    Toto jídlo pochází z oblasti západního pobřeží Jižní Afriky. Celé malé parmice se suší na slunci a větru a poté se nasolí. Většina konzumuje sušené ryby, často označované rybí biltong, jako svačinu. Ale lze je použít také do těstovin, polévek a dalších jídel.

    Bobotie

    Bobotie, oblíbený k večeři, se skládá z kořeněného mletého masa, polevy na bázi vajec a tradičně rozinek nebo sultánek, které se přidávají do směsi. Pokrm má sladkou chuť po kari, kurkumě a mandlích.

    Malva pudink

    Pudink Malva obsahuje meruňkový džem, je pikantní a má houbovitou texturu s karamelovou chutí. Po vytažení z trouby se na puding přidá smetanová omáčka. Výsledkem je lepkavý a měkký dezert. Běžně se podává s vanilkovou zmrzlinou.

    Milktart

    Je vzácné potkat Jihoafričana, který říká, že mu tento tradiční pokrm nechutná. Milktart (africky „melktert“) je moučník, který se skládá ze sladké kůrky a krémové náplně z mléka, mouky, cukru a vajec. Dá se koupit ve většině supermarketů a téměř každá rodina má svůj tajný recept.

    Potjiekos

    Jihoafričané vaří potjiekos (neboli hrnkové jídlo) v kulatém litinovém hrnci nad ohněm. Tradičně se vyrábí z masa a zeleniny. Výroba potjiekos je společenský a jednoduchý způsob vaření pro velkou skupinu lidí.

    Sledujte nás na sítích

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.