Více
    5.8 C
    Czech
    Sobota 20. dubna 2024

    Tradiční jihoafrická jídla, která musíte ochutnat

    Díky své historii osídlení a kolonizace a také poloze na pobřeží mísí jihoafrická kuchyně mnoho vlivů. Zde jsou tradiční jídla, která odrážejí rozmanitou kulturu a chuťové buňky země.

    Biltong

    Pravděpodobně nejoblíbenější jihoafrická svačina, biltong, je sušené, uzené a kořeněné maso. Připomíná americký hovězí jerky. Zde však kromě tradičního hovězího najdete i zvěřinový biltong. Podává se jako svačinka na téměř každém společenském setkání a řidiči ho rádi žvýkají během dlouhých přejezdů.

    Boerewors

    Boerewors (v překladu „farmářský párek“), druh klobásy vyrobený z hovězího mletého, musí mít alespoň 90 % masa, aby se kvalifikoval jako boerewors. Mletá směs obsahuje koření jako koriandr, hřebíček a muškátový oříšek. Má velmi výraznou chuť. Mnoho místních si rádo vyrábí vlastní boerewors a zaručeně je to jedno z mas podávaných na braai (jihoafrická grilovačka).

    Bokkoms

    Toto jídlo pochází z oblasti západního pobřeží Jižní Afriky. Celé malé parmice se suší na slunci a větru a poté se nasolí. Většina konzumuje sušené ryby, často označované rybí biltong, jako svačinu. Ale lze je použít také do těstovin, polévek a dalších jídel.

    Bobotie

    Bobotie, oblíbený k večeři, se skládá z kořeněného mletého masa, polevy na bázi vajec a tradičně rozinek nebo sultánek, které se přidávají do směsi. Pokrm má sladkou chuť po kari, kurkumě a mandlích.

    Malva pudink

    Pudink Malva obsahuje meruňkový džem, je pikantní a má houbovitou texturu s karamelovou chutí. Po vytažení z trouby se na puding přidá smetanová omáčka. Výsledkem je lepkavý a měkký dezert. Běžně se podává s vanilkovou zmrzlinou.

    Milktart

    Je vzácné potkat Jihoafričana, který říká, že mu tento tradiční pokrm nechutná. Milktart (africky „melktert“) je moučník, který se skládá ze sladké kůrky a krémové náplně z mléka, mouky, cukru a vajec. Dá se koupit ve většině supermarketů a téměř každá rodina má svůj tajný recept.

    Potjiekos

    Jihoafričané vaří potjiekos (neboli hrnkové jídlo) v kulatém litinovém hrnci nad ohněm. Tradičně se vyrábí z masa a zeleniny. Výroba potjiekos je společenský a jednoduchý způsob vaření pro velkou skupinu lidí.

    Sledujte nás na sítích

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?