Více
    18 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Tato letecká společnost váží cestující. Máte právo říci ne?

    Na začátku února začala jedna evropská letecká společnost vyzývat cestující, aby se před letem „zvážili“. Tvrdí, že jejich politika vážení zvyšuje bezpečnost letů. Informoval o tom server Euronews.

    Finská letecká společnost Finnair žádá cestující na letišti v Helsinkách, aby dobrovolně vstoupili na váhu u odletových bran. Společnost doufá, že toto opatření pomůže odhadnout hmotnost letadla před startem.

    U letecké společnosti již dobrovolně zvážilo 800 cestujících. Někteří však vyjádřili obavy z „body shamingu“, neboli ponížení kvůli tělesnému vzhledu, a finančních postihů na základě hmotnosti.

    Proč tedy letecké společnosti chtějí vážit zákazníky? A máte právo odmítnout?

    Proč letecké společnosti váží cestující?

    Společnost Finnair zdůraznila, že možnost vážení slouží ke zvýšení bezpečnosti letu a nebude sloužit k postihování cestujících. Proces je anonymní a jména ani čísla rezervací se nezaznamenávají.

    Každé letadlo má stanovenou maximální hmotnost, při jejímž překročení není let bezpečný, vysvětluje server Euronews. Letecké společnosti mohou buď využít oficiální údaje Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA), aby odhadly, kolik letadlo váží, nebo provést vlastní standardní měření hmotnosti.

    Společnost Finnair zvolila druhý způsob, protože poskytuje přesnější představu o aktuální hmotnosti cestujících a příručních zavazadel. Ale bezpečnostní úřady vyžadují, aby byl průzkum každých pět let obnoven.

    Jiná váha v létě než v zimě

    „Doufáme, že i tentokrát se nám podaří získat dobrý vzorek dobrovolníků, a to jak obchodních, tak rekreačních cestujících, abychom mohli získat co nejpřesnější informace pro důležité výpočty vyváženosti,“ říká Satu Munnukka, vedoucí pozemních procesů společnosti Finnair.

    „Budeme potřebovat údaje jak pro zimní, tak pro letní sezónu. Vv zimní sezóně mají lidé obvykle těžší oblečení, což ovlivňuje hmotnost,“ dodává mluvčí společnosti Finnair Päivyt Tallqvist.

    Letecká společnost bude v tomto programu pokračovat až do května, poté zašle své údaje finské dopravní a komunikační agentuře Traficom. Budou sloužit jako podklady pro výpočty vyvážení a zatížení letadel od příštího roku až do roku 2030.

    Naposledy Finnair provedl vážení v roce 2017. A není jedinou leteckou společností, která tak učinila.

    Máte právo odmítnout vážení?

    Zavedení vážení cestujících v letadlech bylo kontroverzní. Společnost Korean Air musela po kritice veřejnosti od své politiky ustoupit.

    Pokud v nejbližších měsících cestujete se společností Finnair, není vaší povinností stoupnout si na váhu, zdůrazňuje Kate Staniforthová, vedoucí marketingu společnosti Travel Republic.

    „Cestující, kteří letí se společností Finnair, by si měli být vědomi toho, že toto ‚vážení‘ je dobrovolné a neměli by se cítit pod tlakem, aby se ho zúčastnili,“ říká.

    „Po rozhodnutí absolvovat vážení jsou však cestující ujištěni, že informace zůstanou anonymní a celkovou hmotnost uvidí pouze pracovník servisu, který pracuje na místě měření.“

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.