Více
    0.8 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Ta nejzajímavější místa v Chorvatsku

    Existuje mnoho důvodů, proč je Chorvatsko jednou z nejžhavějších letních destinací v Evropě. Od Záhřebu po Dubrovník je domovem úchvatných pláží, obrovské Modré jeskyně a jednoho z největších zbývajících římských amfiteátrů na světě v Pule.

    Chorvatsko má všechno: tisíciletí stará přímořská města používaná jako kulisy v seriálu Game of Thrones, více než 20 chráněných přírodních oblastí pokrývajících téměř 10 procent země a některé z nejzachovalejších starověkých ruin v Evropě. Pokud míříte do Chorvatska, přečtěte si našeho průvodce jeho hvězdnými atrakcemi, včetně varhan, na které hrají mořské větry a proslulého Muzea rozpadlých vztahů.

    Prozkoumejte Diokleciánův palác

    Tato rozlehlá stavba není ani tak palácem, jako spíše obezděnou vesnicí. Byla postavena pro římského císaře Diokleciána, když v roce 305 n. l. po 19 letech u moci abdikoval. Jižní část obsahovala Diokleciánovy velkoryse dimenzované obytné komnaty a severní polovina ubytovávala jeho služebnictvo, vojáky a sklady. V centru starého města Splitu dodnes stojí části vnějších zdí, velký peristyl (ústřední nádvoří) a dvě z mnoha žulových sfing, které byly použity k výzdobě paláce.

    Žasněte nad zadarskými Mořskými varhanami

    Věděli jste, že moře umí hrát na hudební nástroj? Vydejte se na severní cíp zadarské pobřežní promenády, kde najdete instalaci od chorvatského architekta Nikoly Basice. Byla odhalena v roce 2005 a skládá se z 35 polyetylenových trubek zapuštěných do kamenných schodů, které hrají melancholické akordy, když jimi vane mořský vánek. Hned vedle Mořských varhan je Pozdrav slunci, další důmyslná instalace, ve které 300 skleněných desek vytváří světelnou show se slunečními paprsky.

    Projeďte se lodí do Modré jeskyně

    Jeden z nejúžasnějších přírodních jevů Chorvatska lze pozorovat na ostrůvku Biševo, který je dostupný trajektem z větších ostrovů Vis nebo Hvar či z pevninského Splitu. Poté, co se vplížíte do jeskyně 1,5 m vysokou dírou odstřelenou v roce 1884, budete svědky světelných efektů vytvářených slunečními paprsky, které procházejí podvodním otvorem. Nejlepší doba k návštěvě je v letní den mezi 11:00 a 13:00, kdy je slunce nejsilnější.

    Projděte se podél městských hradeb Dubrovníku

    Projděte se podél hradeb Dubrovníku, nebo přímo po nich a uvidíte, proč bylo město ve středověku nedobytné. Současné opevnění pochází z 12. až 17. století a táhne se v délce 2 km. Téměř úplně obklopuje domy s červenou střechou na Starém Městě. Jsou podepřeno řadou věží a pevnostmi, z nichž největší (pevnost St Ivan/St John’s Fortress) nyní obsahuje akvárium.

    Pula Arena, návrat v čase

    Aréna v Pule je nejzachovalejší antická památka v Chorvatsku a jeden ze šesti největších zbývajících římských amfiteátrů na světě. Postaven byl mezi lety 27 př. n. l. a 68 n. l. a mohl pojmout 23 000 diváků, kteří sledovali gladiátory bojující s divokými zvířaty. Poté, co byly podobné podívané v 5. století zakázány, sloužil postupně jako lom, dějiště středověkých rytířských turnajů a pastviny. Dnes je to divadlo s 5000 místy, které se používá pro koncerty, divadelní hry, sportovní akce a filmový festival v Pule.

    Pozorujte divokou zvěř v Národním parku Plitvická jezera

    Národní park Plitvická jezera o rozloze 300 km² se nachází asi na půli cesty mezi Zadarem a chorvatským hlavním městem Záhřebem. V roce 1979 získal status světového dědictví UNESCO. Mezi charakteristické přírodní prvky patří 8 km dlouhý řetězec 16 jezer, která jsou propojena vodopády vysokými až 70 m. Jeho husté lesy buků, smrků a jedlí obývají vzácné druhy, jako je medvěd hnědý, vlk šedý, kočka divoká a rys ostrovid.

    Navštivte Muzeum rozpadlých vztahů

    Hlavní město Chorvatska, Záhřeb, je domovem jednoho z nejpodivnějších, nejzábavnějších a nejdojemnějších muzeí, jaká kdy pravděpodobně navštívíte. Jeho stálá sbírka se skládá z položek zaslaných anonymními přispěvateli z celého světa, doprovázených písemným vysvětlením toho, jak představují minulý vztah. Není tu jiné téma než ztracená láska, takže výstava sahá od espresso strojů a robertků až po dredy. Před odchodem napište svou vlastní vztahovou anekdotu do obřího deníku.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    1 komentář

    Comments are closed.