Více
    24.1 C
    Czech
    Sobota 27. července 2024

    Sirné lázně a sovětské trhy: Jak strávit víkend v Tbilisi s omezeným rozpočtem

    Hlavní město Gruzie Tbilisi je okouzlující směsicí evropské, východní, středověké a sovětské kultury. Navíc se tu za 10 eur na osobu můžete najíst jako v královské rodině.

    Město nabízí koktejl různých charakterů od zašlé elegance čtvrti Chugureti přes pozdně středověkou změť starého města až po monumentální sochu sovětské Matky Gruzie na svahu kopce.  Tbilisi je také ideální destinací pro levnou dovolenou.

    Co dělat v Tbilisi s omezeným rozpočtem

    Jednou z finančně nejšetrnějších činností, které můžete v hlavním městě Gruzie podniknout, je prostě se jen tak toulat a ztratit se v mozaice kultur. Staré Tbilisi zapsané na seznamu UNESCO je spletí cihlových domů s pastelově natřenými, dřevěnými vyřezávanými balkony protkanými uličkami, které se klikatí horizontálně i vertikálně.

    Chcete-li si dopřát levnou relaxaci, objednejte si pobyt v jednom z lázeňských zařízení v perském stylu v oblasti Abanotubani. Vyznačují se řadou cihlových kopulí a jsou napájeny přírodní sirnou vodou.

    Od 50 eur si můžete na hodinu pronajmout palácový pokoj s pěkně vykachlíkovanými stěnami a kopulovitou střechou. V naprostém soukromí můžete obíhat mezi mramorem obloženými horkými a studenými vanami a saunou, přičemž lze využít i soukromý prostor pro převlékání a koupelnu. Za dalších zhruba 7 eur vám terapeutka provede peeling pokožky.

    Nedaleko najdete podzemní bazar Meidan, ulici Abkhazi přeplněnou obchůdky se suvenýry a ulice Jan Shardeni a Bambis Rigi, které jsou nyní přeplněné bary. Spolu s křivolakým, hojně fotografovaným divadlem Gabriadze a hodinovou věží jsou to nejturističtější oblasti. 

    Nejlepší místa v Tbiisi

    Zastavte se raději u katedrály Sioni na jejím náměstí pod úrovní ulice. Určitě se vhodně oblečte (ženy by si měly zahalit hlavu) a nahlédněte dovnitř, abyste mohli sledovat věřící, jak se modlí a zpívají.  

    Přejděte řeku ve čtvrti Metekhi, která se tísní na skalnatém výběžku nad vodou. Zde se stále nachází mnoho neopravených a zchátralých budov, které dávají nahlédnout, jak vypadala velká část starého Tbilisi před kontroverzní rekonstrukcí v roce 2009.

    Nedaleko odtud se můžete za pár eur nechat vyvézt lanovkou na nepravidelně se kroutící hradby starobylé pevnosti Narikala. Krátká procházka vás zavede pod mohutnou hliníkovou postavu Kartlis Dedy v tradičním gruzínském oděvu držící meč. Tato socha Matky Gruzie byla vztyčena v roce 1958 a měří 20 metrů.

    Čtvrť Chugureti je plná kapesních vintage butiků, starožitnictví, skrytých barů a intimních klubů (mileniálové nehledají nic jiného než Meoba Bar, kde si rebelové vybírají z jukeboxu hity 90. let). Zastavte se v bývalé sovětské továrně Fabrika, která se proměnila v módní kulturní centrum, bar a hostel. Projděte se po třídě Davit Aghmashenebeli, kde najdete nezávislé kavárny a řadu honosných divadel.

    Vydejte se na trhy pro levné suvenýry z Tbilisi

    V ulicích Tbilisi najdete řadu bleších trhů. Nejjednodušší je navštívit trh Dry Bridge, který se rozprostírá přes most Saarbrucken, park 9. března a okolní ulice. Koná se každé ráno a někteří prodejci vystavují své zboží na stálých regálech, zatímco jiní jen postaví stoly nebo hodí na zem látku. Můžete zde strávit hodiny prohlížením změti květovaného nádobí, zaprášených lustrů, obřích dýk a tkaných koberců.

    Je to také místo, kde si můžete pořídit jedinečný a levný suvenýr, například sovětskou medaili, pár ručně vyráběných smaltovaných náušnic, ponožky zdobené tradičními gruzínskými vzory nebo kožešinovou čepici Papacha.

    Levné jídlo v Tbilisi

    Za pouhých 10 eur za jídlo se v Tbilisi můžete najíst jako králové. Gruzie nabízí spoustu klasických pokrmů. Na khinkali, tučné knedlíky plněné kořeněným mletým masem, zajděte do kavárny Cafe Daphna nebo Asi Khinkali. Když si jich dáte asi pět za zhruba 50 centů, budete v sedmém nebi.

    Khachapuri se vyrábí v různých regionálních variantách, ale všechny zahrnují nadýchaný chléb s roztaveným sýrem. Buď je plněný uvnitř, nebo plave v bazénu másla na povrchu. Vyzkoušejte je v restauraci Retro nebo v oblíbeném řetězci Sakhachapure No.1.

    Pokud si chcete dát cenově dostupné večerní jídlo, vyzkoušejte klasiku, jako je pikantní fazolový guláš lobio a krémové kuře na česneku shkmeruli v restauracích Elene Dariani nebo Salobie Bia.

    Jak se pohybovat po Tbilisi

    Tbilisi je pěší město s mnoha památkami a zajímavostmi, které se nacházejí blízko sebe. Pokud budete unavení, můžete za zhruba 3 eura za 20 minut jízdy využít službu sdílené jízdy Bolt. Prostřednictvím aplikace si kdekoli ve městě objednáte auto, které obvykle přijede během několika minut.

    Bolt můžete využít také k dopravě na letiště. Cesta z většiny míst v centru města stojí přibližně 30 GEL (9 eur), což je mnohem levnější než hotelové transfery.

    Sledujte nás na sítích

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.