Více
    9.1 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Severské bruslení neboli „nordic skating“ – 10 nejlepších míst ve Švédsku

    Nordic skating – neboli v překladu severské bruslení, je známé také jako turistické bruslení, bruslení na divoko či bruslení na dlouhé vzdálenosti. Vzniklo ve Švédsku. Zde také najdete jedny z nejlepších lokalit, kde si ho vyzkoušet.

    Jde v podstatě o bruslení na dlouhé vzdálenosti na zamrzlých jezerech a řekách. Používají se brusle s čepelemi delšími než u tradičních bruslí. Čepele pro severské bruslení jsou dlouhé asi 50 cm a jsou připevněny vázáním ke speciálním botám. Ty jsou podobné botám na běžky.

    Jedná se o sport, ve kterém je důležité pamatovat na některá základní bezpečnostní pravidla. Často se nacházíte v odlehlých oblastech, proto byste nikdy neměli vyrážet sami. Dejte také někomu doma vědět, kam vaše trasa povede. Musíte mít na paměti, že se jedná o aktivitu na vlastní riziko.

    Severské bruslení neboli „nordic skating“ ve Švédsku.

    Pojďme si představit 10 nejlepších míst ve Švédsku, kde tento sport provozovat:

    Bohuslän

    Není překvapením, že bruslařská sezóna začíná na severu země, kam zima dorazí nejdříve. Region Bohuslän na dalekém severozápadě má ideální podmínky. V divoké oblasti jsou stovky jezer všech velikostí, slaných i sladkých, přičemž větší jezera Vänern (největší švédské jezero) a Vättern jsou považována za dvě z nejlepších bruslařských lokalit.

    Jezero Mälaren

    Toto jezero se částečně rozkládá na území hlavního města Stockholm a je třetím největším sladkovodním jezerem ve Švédsku. Jeho délka je 120 km od východu na západ a je ideální pro obyvatele města, kteří chtějí v zimě vyrazit do přírody. Když zamrzne, připomíná zrcadlo a často jsou na něm vyhrnuté cesty pro bruslaře.

    Upozornění: V některých místech se led prořezává kvůli lodím a jiná místa zase ne vždy zamrzají. Proto si vždy nejprve zkontrolujte bezpečnostní podmínky.

    Flosjön

    Toto jezero v Dalarně se nachází na severovýchod od vesnice Dola-Floda. Je to jedno z řady vynikajících míst pro severské bruslení v regionu. Trasa vede podél západního pobřeží směrem k Leksandu. Pobřeží lemují nádherné lesy a typické švédské červené letní chaty.

    Öje

    Další klenot Dalarny, Öje, je malá vesnička asi 17 kilometrů severně od Malungu. Jezero se stejným názvem je často označováno jako „jezero s tolika ostrovy, kolik je dní v roce“. Podél připravených tras najdete několik odpočívadel s venkovními toaletami. Připraveny jsou i grily na dřevo, takže tu můžete s rodinou strávit celý den.

    Jezero Runn

    Severská bruslařská sezóna v Dalarně je dlouhá a místní obyvatelé jsou vášnivými bruslaři. Jezero Runn nabízí některé z nejlepších švédských severských bruslařských zážitků, s více než 60 kilometry otevřeného ledu, 50 kilometry připravené dráhy a více než 80 ostrovy k prozkoumání.

    Fjällnora

    Tato rekreační oblast pod širým nebem jen hodinu severně od Stockholmu je fantastickým místem k návštěvě po celý rok. Krajinu tvoří jezera, lesy a strmé zalesněné kopce. V zimě jsou na jezeře Trehörningen upravené trasy. Zde se rozhodně nemusíte bát, že byste tu byli sami. Jedná se o oblíbené místo pro procvičování techniky severského bruslení. K dispozici jsou brusle k zapůjčení i kurzy pro začátečníky.

    Svegssjön

    Říká se, že bruslení na dlouhé vzdálenosti je nejjednodušší způsob, jak si tuto oblast prohlédnout. Perfektní podmínky, široká otevřená prostranství na jezeře s rozlohou 63,5 čtverečních kilometrů nabízí jedny z nejlepších severských bruslařských podmínek v zemi.

    Säbysjön

    Toto jezero v Järfalle může zamrznout již v říjnu a místní bruslařský klub nabízí kurzy severského bruslení pro začátečníky.

    Kristinehamn

    Kiristinehamn, jedno z nejzajímavějších a nejnebezpečnějších míst na bruslení, nabízí jezera různých velikostí a hloubek, což znamená, že všechna zamrzají v různých obdobích a na neznámou dobu. Nejlepší podmínky bývají obvykle mezi prosincem a březnem, ale je nutné si vždy zkontrolovat bezpečnost na konkrétním jezeře, kam se chystáte vydat.

    Bergslagskanalen

    Trasy na Bergslagskanalen jsou připravovány od ledna do března, takže má poměrně krátkou sezónu. Když jsou zimy chladné a suché, jsou bruslařské podmínky na kanálu ideální. Cesty jsou připraveny s cílem zvýšit bezpečnost, přesto byste neměli vyrážet sami. V okolí najdete řadu vesnic a měst, kde si po sportu můžete dát něco k jídlu a pití.

    Baltské moře

    Jsou lidé, kteří nedůvěřují slanému ledu a považují ho za měkký, kašovitý a nespolehlivý. Baltské moře má jednu třetinu obsahu soli v oceánské vodě, což znamená, že rychle zamrzá. Také tu není žádný příliv, který by led rozbíjel. Výsledkem jsou vynikající podmínky pro bruslení a můžete bruslit mnohem dále do moře, než byste si mysleli. Skvělým místem k vyzkoušení je stockholmské souostroví. Jsou tu k dispozici i průvodci.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.