Více
    7.4 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Ryanair v létě pravděpodobně zdraží letenky. A nebude jediný. Důvodem jsou problémy s letadly

    Pozdní dodávka letadel Boeing 737 znamená, že Ryanair bude mít sníženou kapacitu pro cestující. Což může vyústit ve zvýšení cen letenek.

    Irský nízkonákladový dopravce Ryanair uvedl, že ceny letenek budou v letních měsících vyšší kvůli opožděnému dodání nových letadel Boeing. Znamená totiž, že letecká společnost bude mít sníženou kapacitu pro cestující, uvedl generální ředitel Micheal O’Leary.

    Předpověděl také, že ceny letenek se zvýší plošně kvůli problémům s jiným dodavatelem letadel.

    Ceny letenek společnosti Ryanair

    Během brífinku v sídle společnosti Ryanair v Dublinu O’Leary podle serveru Euronews oznámil, že ceny letenek irské nízkonákladové letecké společnosti by se letos v létě mohly zvýšit o 10 procent.

    O’Leary z tohoto zdražení obvinil zpožděnou dodávku 57 letadel B737 Max. Letadla měla dorazit do března, ale do léta jich zřejmě bude v provozu jen 40 až 45, uvedla společnost.

    Zádrhel přichází v době, kdy Boeing čelí kontrole po incidentu ze začátku letošního roku. Tehdy při letu společnosti Alaska Airlines upadla část trupu letadla 737 Max 9.

    Zvýšená kontrola kvality u výrobce letadel zpomalila výrobu a dodací lhůty.

    Omezení letového řádu

    Podle O’Learyho byl letní plán společnosti Ryanair sestaven na základě toho, že od Boeingu obdrží nejméně 50 nových letadel.

    Pokud bude do konce března dodáno pouze 40 letadel, bude muset letecká společnost přistoupit k „omezení letového řádu […] především na trasách s vysokou denní frekvencí“, uvedl generální ředitel.

    Nejvytíženějšími linkami společnosti Ryanair v roce 2023 byly Řím – Katánie, Řím – Palermo a Řím – Londýn.

    Namísto předpokládaných 205 milionů přepravených cestujících do konce března 2025 bude letecká společnost podle svých slov pravděpodobně nucena snížit tento počet na 200 milionů.

    Letenky v celé Evropě budou letos v létě podle předpovědí dražší

    O’Leary rovněž předpověděl, že v létě bude v celé Evropě „prostředí vyšších cen letenek“.

    Problémy s motory Pratt & Whitney v letadlech Airbus A320 si vyžádají uzemnění některých z nich u společností jako například Wizz Air a Lufthansa.

    „Kapacita na krátkých tratích v EU, která funguje pouze na 90 procentech kapacity před příchodem covidu, bude po celé léto omezená. Většina Evropy je trhem A320 a Airbusů,“ řekl O’Leary.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.