Více
    5.2 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Potápění v egyptském Marsa Alam

    Marsa Alam, egyptské město na pobřeží Rudého moře, bývalo kdysi rybářskou vesničkou. Dnes patří k nejnavštěvovanějším turistickým destinacím v zemi a je pravým rájem pro nadšené potápěče.

    V Marsa Alam najdete nejen bohatý podmořský život

    Pod zdejší hladinou to vskutku žije, na čemž má zásluhu trvale teplé moře. Pestré korálové útesy, barevné rybky i sama úžasná podvodní viditelnost lákají potápěče, zatímco silný vítr vytváří ideální podmínky pro fanoušky windsurfingu. Vyskytují se tu ovšem i delfíni, žraloci a dugongové indičtí. Turisty bažící zejména po kultuře jistě nadchnou blízké smaragdové doly a chrám egyptského panovníka Sethiho I. V Khanaisu.

    Spousta příležitostí k potápění v Marsa Alam

    Je libo blízké setkání s delfíny? Či dokonce se žraloky? Ano, v Marsa Alam vám bude umožněno i to! Stačí kontaktovat některé z místních potápěčských center a najít správné místo. Specializovaná centra jsou provozována zkušenými profesionály a mívají k dispozici veškeré potřebné vybavení. Vyskytují se téměř ve všech přímořských letoviscích a resortech. Nabízejí rovněž lekce pro začátečníky i kurzy pro pokročilé.

    Ras Samadai, nacházející se uprostřed chráněné rezervace, je známý coby delfíní útes. Ačkoli se pod hladinou prohání různé druhy atraktivních ryb, inteligentní delfíni jsou jednoznačně nejoblíbenější. Setkání s nimi ve volné přírodě znamená pochopitelně nezapomenutelný zážitek.

    Stále oblíbenější je i potápění se žraloky, nebezpečnými pány podmořského světa. Jako nejvhodnější se pro jejich pozorování jeví útes Elphinstone, a to především od dubna do června nebo od října do listopadu. Tento útes ohromuje i labyrintem korálových chodbiček a je ostatně jednou z nejlepších lokalit pro potápění na světě. Je ovšem určen spíše zkušeným potápěčům.

    Ačkoli vám potápění se žraloky připadá zajímavé, možná spíše oceníte obyčejnou zabezpečenou pláž, kde si budete moci v klidu zaplavat bez toho, abyste museli být neustále ve střehu. I to je samozřejmě možné. Pláže určené ke koupání a relaxaci jsou chráněné protižraločími sítěmi.

    Další oblíbenou lokalitou pro potápění je Abu Dabbab, jedno z mála míst na planetě, kde si můžete zaplavat se vzácnými dugongy. Mělká zátoka je zároveň domovem velkých mořských želv.

    K prozkoumání láká i Fury Shoals, takřka nedotčená oblast tvořící několik útesů a nabízející úžasné příležitosti k potápění. Hlavní atrakcí je zde čínský remorkér, jenž se potopil ve 40. letech minulého století.

    Taktéž vrak Hamada, pětašedesátimetrová loď potopená roku 1993, nabízí snadný a velkolepý pobřežní ponor. Je skvělým místem pro fotografování pod vodou.

    Šnorchlování v Marsa Alam

    V okolí Marsa Alam naleznete několik velmi dobrých míst pro šnorchlování. Těmi nejvyhledávanějšími jsou bezesporu zátoka Abu Dabab s působivými korály a mořskými živočichy, pláž Kahramana a delfíní dům Sha’ab Samadai.

    Počasí v Marsa Alam

    V Marsa Alam, nejjižnějším egyptském letovisku u Rudého moře, se mohou lidé těšit ze slunného počasí prakticky celý rok. Klima je mírnější než ve vnitrozemí, letní teploty však nedosahují příliš extrémních hodnot (na rozdíl např. od Luxoru).

    Jako nejpříjemnější období pro návštěvu se jeví březen, duben, říjen či listopad. Pro potápění jsou nejlepší podmínky během léta s teplotou vody okolo 30 °C, nicméně potápění je tu možné v podstatě kdykoliv.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.