Více
    9.1 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Nejkrásnější kostely v Evropě

    Sněhové pusinky na vrcholcích věží chrámu Sagrada Familia vám vyrazí dech. Dřevěný kostelík pokrytý starodávnými runami uprostřed severské přírody vás zase přenese zpět v čase. Tyto kostely jsou každý jiný, přesto všechny krásné.

    Bazilika svatého Petra, Vatikán

    Ať už budete číst jakýkoliv seznam nejkrásnějších kostelů v Evropě, na každém dozajista bude bazilika svatého Petra v Římě. Toto kolosální mistrovské dílo s renesančními fasádami a barokní dekorací je prostě jedinečné. Dotkly se ho ruce některých nejváženějších postav evropského klasického umění: Michelangela, Berniniho, Carlo Maderna.

    Bazilika Panny Marie, Krakov

    V čele baziliky Panny Marie jsou dvě obrovské věže. Najdete tu fascinující triptych německého dřevaře Veita Stosse. Baziliku se tyčí vysoko nad dlážděnými ulicemi starého centra Krakova. Když slunce zapadá nad rušným hlavním náměstím, celá se zbarví do červena.

    Chrám Vasila Blaženého, Moskva

    Tento skvost zdobí okraj moskevského Rudého náměstí. Je proslulý svými nádhernými kopulemi a barevnými střechami. Ty byly postaveny tak, aby připomínaly plápolající plameny ohně. Samotná budova byla uvedena do provozu v polovině 16. století. Dnes je symbolem ruského státu i přes to, že se velmi liší od jakékoliv jiné náboženské stavby v zemi.

    Kölner Dom, Kolín nad Rýnem

    Jedná se o jeden z nejmasivnějších kostelů křesťanské víry. Tyčí se neuvěřitelných 157 metrů nad centrem Kolína nad Rýnem a na míle daleko dominuje panoramatu údolí Rýna. Je to také nejnavštěvovanější atrakce v celém Německu, která každý den přitáhne odhadem 20 000 lidí. Všichni jeho návštěvníci touží prozkoumat majestátní gotické fasády a monstrózní pilíře.

    Pechersk Lavra, Kyjev

    Pozlacené věže Pechersk Lavra zapsané na seznamu UNESCO září proti ukrajinskému nebi. Právem patří mezi nejkrásnější evropské kostely. Příběh této stavby začal v 11. století – jako prostý jeskynní klášter v tradici Kyjevské Rusi. Poté se pomalu vyvinul do majestátního místa, kterým je dnes.

    Sagrada Familia, Barcelona

    Stavba známá po celém světě. Přestože stále není dokončena, je Sagrada Familia na seznamu UNESCO. Tyčí se více než 160 metrů nad plážemi Costa Brava. Jakmile vstoupíte dovnitř, nebudete vědět, kam se dívat dřív… Jedná se o pravou symfonii stylů. V zákoutích čertovsky vyhlížejí hrůzostrašní chrliči, zatímco monolity želv ve svých krunýřích ulpívají na stélách. Uvnitř dominuje různobarevný mišmaš z tyčících se stromovitých sloupů. Secesní, gotický, surrealistický, romantický – najdete tu skoro každý styl.

    Kostel Wang, Karpacz, Polsko

    Tento fascinující malý kostel, skandinávský emigrant uprostřed jižního Polska, byl ve skutečnosti přenesen kousek po kousku z norského Opplandu v roce 1842. Původně pochází z 12. století a je jedním z mála zbývajících příkladů původních roubených kostelů, oblíbených ve své době v severských zemích. Stále nese originální nápisy a runy z vikingské doby.

    Kostel Borgrund Stave, Borgrund, Norsko

    Kostel Borgund Stave leží uprostřed divokých údolí Lærdal v západním Norsku. Stavba z tmavého dřeva má šindelovou střechu a všudypřítomné nápisy severských run z 12. století jí dodávají na tajemnosti. Uvnitř je kostel rustikální směsicí odhalených trámů a vyřezávaného dřeva, kde si lze snadno představit, jak se Vikingové setkávají a modlí v dobách dávno minulých.

    Bazilika svatého Františka z Assisi, Itálie

    Kdo by kdy mohl zpochybnit majestátní krásu této baziliky? Perleťově bílá se třpytí nad pláněmi Perugie. Na seznamu UNESCO je plným právem. S nádhernými románskými křížovými klenbami a renesančními sloupy, které se hladce mísí s gotickými apsidami a vyřezávanými okenními díly horního kostela, nabízí úchvatný pohled.

    Katedrála svatého Davida, Wales

    Katedrála sv. Davida se nachází přímo na prahu západního Walesu a stojí nad vodami posetými tuleni v zálivu St Brides Bay a drsným pobřežím ostrova Ramsey. V 7. století ji založili Vikingové, sponzoroval ji Vilém Dobyvatel i papež Calixtus II. Dnes je směsí gotiky a středověku a je opředena všemi legendami a mýty, které byste očekávali od 1300 let staré budovy z Walesu – domova Merlinova.

    Temppeliaukion Kirkko (skalní kostel), Helsinky

    Tento úžasný luteránský kostel, opravdový magnum opus uctívaných bratrů finských architektů Tuomo a Timo Suomalainen, si razí cestu přímo do skal Töölö v srdci rušných Helsinek. Je známý svým ambiciózním avantgardním designem a akustikou. Bezpochyby jde o jeden z nejkrásnějších interiérů jakéhokoli moderního kostela v Evropě, doplněný klenutou oválnou kopulí, lesklými intarziemi žulové skály, stékajícími proudy vody a oltářním krucifixem.

    Podzemní kaple sv. Kingy (solný důl Wieliczka), Wieliczka, Polsko

    Tunely a komory solného dolu Wieliczka (též světového dědictví UNESCO), vytesané hluboko do země jižně od Krakova, vyvolávají v návštěvnících úžas. Přímo v jeho srdci, více než 100 metrů pod povrchem, leží nádherná kaple sv. Kingy. Vše od visících lustrů až po šestihranné dlaždice a repliky vlysů Poslední večeře Da Vinciho je zde vytesáno z podzemní solné skály.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.