Více
    2.4 C
    Czech
    Úterý 23. dubna 2024

    Národní park Thingvellir: Rodiště parlamentu i unikátní potápění mezi tektonickými deskami

    Pokud se chystáte na Island, nenechte si ujít návštěvu národního parku Thingvellir. Krásná příroda, historický význam i unikátní lokalita pro potápěče okouzlí každého návštěvníka.

    Thingvellir se nachází v jihozápadní části Islandu a je jedním z nejkrásnějších přírodních míst v zemi. Je také významný pro islandskou historii, protože zde byl v roce 930 založen první parlament.

    Národní park Thingvellir byl založen v roce 1930 a od té doby se stal oblíbeným turistickým cílem pro návštěvníky z celého světa. Park se nachází na rozhraní dvou tektonických desek, evropské a severoamerické. Toto místo je známé pro své jedinečné geologické a geografické rysy.

    Co můžete v národním parku vidět

    V parku se nachází mnoho zajímavých míst, jako je například jezero Thingvallavatn, největší jezero na Islandu. Je obklopeno krásnými horami a domovem mnoha druhů ryb, například pstruhů a lososů. Turisté se sem rádi vrací, aby zde rybařili a relaxovali.

    Dalším zajímavým místem v parku je kaňon Almannagjá, který se táhne po celé délce parku. Nabízí úchvatné výhledy na okolní krajinu. V kaňonu se také nacházejí mnohé trasy pro pěší turistiku a cyklistiku.

    Kromě toho tu najdete mnoho historických památek, jako jsou starobylé kostely či farmy. Jsou důležitými svědky dávné islandské historie a kultury. V parku je také možné navštívit starobylé zemědělské usedlosti, kde si můžete prohlédnout tradiční islandské zemědělské techniky.

    Park je velmi snadno přístupný z hlavního města Reykjavíku.

    Jedinečné potápění mezi tektonickými deskami

    Jednou z nejzajímavějších aktivit, které si můžete v národním parku Thingvellir užít, je potápění mezi tektonickými deskami. Park se nachází na místě, kde se setkávají dvě tektonické desky –⁠ severoamerická a evropská. Ty se každým rokem od sebe trochu vzdalují a vytvářejí tak unikátní geologické útvary a propasti.

    Pro potápěče je tato oblast opravdu unikátní, protože umožňuje ponořit se mezi dvě tektonické desky a prozkoumat podvodní jeskyně, propasti a kaňony. Voda v oblasti Thingvelliru je velmi čistá a průzračná, což způsobuje skvělou viditelnost pod vodou.

    Potápění mezi tektonickými deskami není pro začátečníky. Pokud nemáte zkušenosti s potápěním, měli byste se nejprve naučit základy a získat potřebné dovednosti a zkušenosti. Existuje mnoho potápěčských center a škol v Reykjavíku a dalších městech na Islandu, které nabízejí kurzy potápění i vybavení pro potápění v této oblasti.

    Vzhledem k tomu, že tato aktivita je velmi populární, je nutné si rezervovat potápěčský výlet s dostatečným předstihem. Mnoho potápěčských center nabízí různé výlety a zájezdy, které zahrnují dopravu, potápěčské vybavení a průvodce.

    Sledujte nás na sítích

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?