Více
    16.9 C
    Czech
    Čtvrtek 23. května 2024

    Klíčem k japonskému jídlu je Go-Kan – všech pět smyslů

    Co považujete u jídla za důležité? Většina lidí by odpověděla: „Je to chuť.“ To je pravda, ale v japonské kuchyni jsou kromě chuti velmi důležité i zvuk, vůně, textura a vzhled.

    Japonci si při přípravě jídla cení vjemů pěti smyslů, tj. chuti, sluchu, čichu, hmatu a zraku.

    Pět smyslů, známých jako „Go-Kan“

    Jednou z myšlenek, které si japonské jídlo cení, je pět smyslů (Go-Kan), tedy chuť, sluch, čich, hmat a zrak. Z tohoto důvodu japonští kuchaři myslí na lidi, kteří jejich jídlo jedí. Vymýšlejí menu, která si mohou vychutnat všemi pěti smysly.

    Slavný japonský šéfkuchař řekl: „Když vidíte a ochutnáte pokrm, můžete prostřednictvím představivosti překonat čas, prostor a vzdálenost. Kuchyně poskytuje tak vynikající sílu. Vychutnávání jídla všemi pěti smysly je podstatou japonské kuchyně.“

    Součástí japonské kultury „Omotenashi“ (pohostinství) je také vaření s ohledem na jedlíka.

    Chuť

    První je chuť. Chuť je nezbytnou součástí jídla. U nás je to samozřejmost, ale i v japonské kuchyni mají na paměti pokrmy, které uspokojí jazýčky strávníků.

    Sluch

    Někteří lidé si mohou myslet, že sluch není na první pohled relevantní, ale ve skutečnosti je to důležitý prvek. Jedli jste někdy například samosu? Co považujete za „chutné“ – křupavý zvuk, nebo vlhký zvuk? Většina lidí by odpověděla, že je to první.

    Nemalý vliv má i prostředí, ve kterém stolujete. Dobré jídlo může chutnat lépe s uklidňující hudbou v pozadí. Na druhou stranu neformálním restauracím může více vyhovovat lehká hudba, která podněcuje konverzaci. A v obou případech zvuk klaksonů aut v restauraci zkazí dobré jídlo.

    Vůně

    Zažili jste někdy následující? Nalákala vás například sladká vůně obchodu u silnice, a než jste se nadáli, objednávali jste si sladké pečivo, i když jste na něj předtím neměli chuť… K tomuto jevu došlo, protože vůně stimulovala vaši chuť k jídlu.

    Když jíte, můžete díky pikantní nebo bohaté vůni mít pocit, že jídlo chutná ještě lépe. A naopak, jsou chvíle, kdy jídlo vypadá lákavě, ale když k němu přivoníte, uvědomíte si, že už vás neláká ho sníst.

    Dotek

    Když slyšíte slovo „hmatový“, pravděpodobně si myslíte, že se týká pocitu dotyku s potravinami. I když je to jistě důležité, důležitější jsou hmatové vjemy v ústech. Pocit jídla na jazyku a textura pokrmu.

    Pokud je zelenina v dušeném pokrmu křupavá, zaujme vás, že? Na druhou stranu, pokud je zelenina v salátu scvrklá, chuť bude méně než poloviční. Pokrm chutná ještě lépe, protože cítíte texturu, která je pro pokrm vhodná.

    Pohled

    Konečně je tu otázka zraku, to je samozřejmé. I když má pokrm stejný recept a stejné koření, existuje velký rozdíl v míře lahodnosti mezi pokrmem podávaným neuspořádaným způsobem a pokrmem podávaným s působivým estetickým dojmem. Chuť pokrmu je také ovlivněna krásou nádobí.

    Zvláště důležitá je barva jídla. Chutnají vám modrá jídla? Většina lidí je považuje za méně chutná. Je to proto, že v přírodě neexistuje žádné přirozeně modré jídlo, ať už je to maso, ryby, zelenina, ovoce nebo obiloviny. Lidé jsou náchylní k váhání nad podivnými věcmi.

    Zkuste vařit jako Japonci a při přípravě pokrmu mít na paměti všech pět smyslů.

    Sledujte nás na sítích

    Pravda o evakuaci letadla: Letuška prozradila, jak doopravdy probíhá

    Je pravděpodobné, že většina z nás se evakuovat z letadla nikdy nemusela. Ale mnozí se obávají, že by mohli muset. Letuška společnosti Delta Airlines prozradila, jak vypadá evakuace letadla ve skutečnosti.

    Gastronomie i tradiční sběr mušlí. Objevte sever Španělska trochu jinak

    Barcelona, Malaga, Sluneční pobřeží… To jsou nejznámější destinace Španělska. Zkuste však odbočit z prošlapaných turistických stezek a poznejte málo probádaný sever, jeho tradice i gastronomii.

    Nejznámější tradiční pokrmy země vycházejícího slunce

    Díky estetice krásně prezentovaných jídel a používání čerstvých a kvalitních sezónních surovin je japonská kuchyně ceněná lidmi po celém světě. Zde jsou nejlepší tradiční japonská jídla.

    Španělsko, Skotsko, Istrie: Tyto nepoužívané železniční tratě byly přeměněny na malebné pěší stezky

    Nepoužívané železniční tratě, které protínají krajinu v délce několika kilometrů, jsou ideálními trasami pro pěší a cyklisty. Zde jsou naše nejlepší tipy na železniční stezky v Evropě, od vysazeného chodníku v centru Paříže až po přeshraniční odyseu.

    Pravda o evakuaci letadla: Letuška prozradila, jak doopravdy probíhá

    Je pravděpodobné, že většina z nás se evakuovat z letadla nikdy nemusela. Ale mnozí se obávají, že by mohli muset. Letuška společnosti Delta Airlines prozradila, jak vypadá evakuace letadla ve skutečnosti.

    Gastronomie i tradiční sběr mušlí. Objevte sever Španělska trochu jinak

    Barcelona, Malaga, Sluneční pobřeží… To jsou nejznámější destinace Španělska. Zkuste však odbočit z prošlapaných turistických stezek a poznejte málo probádaný sever, jeho tradice i gastronomii.

    Nejznámější tradiční pokrmy země vycházejícího slunce

    Díky estetice krásně prezentovaných jídel a používání čerstvých a kvalitních sezónních surovin je japonská kuchyně ceněná lidmi po celém světě. Zde jsou nejlepší tradiční japonská jídla.

    Španělsko, Skotsko, Istrie: Tyto nepoužívané železniční tratě byly přeměněny na malebné pěší stezky

    Nepoužívané železniční tratě, které protínají krajinu v délce několika kilometrů, jsou ideálními trasami pro pěší a cyklisty. Zde jsou naše nejlepší tipy na železniční stezky v Evropě, od vysazeného chodníku v centru Paříže až po přeshraniční odyseu.