Více
    3.3 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Klíčem k japonskému jídlu je Go-Kan – všech pět smyslů

    Co považujete u jídla za důležité? Většina lidí by odpověděla: „Je to chuť.“ To je pravda, ale v japonské kuchyni jsou kromě chuti velmi důležité i zvuk, vůně, textura a vzhled.

    Japonci si při přípravě jídla cení vjemů pěti smyslů, tj. chuti, sluchu, čichu, hmatu a zraku.

    Pět smyslů, známých jako „Go-Kan“

    Jednou z myšlenek, které si japonské jídlo cení, je pět smyslů (Go-Kan), tedy chuť, sluch, čich, hmat a zrak. Z tohoto důvodu japonští kuchaři myslí na lidi, kteří jejich jídlo jedí. Vymýšlejí menu, která si mohou vychutnat všemi pěti smysly.

    Slavný japonský šéfkuchař řekl: „Když vidíte a ochutnáte pokrm, můžete prostřednictvím představivosti překonat čas, prostor a vzdálenost. Kuchyně poskytuje tak vynikající sílu. Vychutnávání jídla všemi pěti smysly je podstatou japonské kuchyně.“

    Součástí japonské kultury „Omotenashi“ (pohostinství) je také vaření s ohledem na jedlíka.

    Chuť

    První je chuť. Chuť je nezbytnou součástí jídla. U nás je to samozřejmost, ale i v japonské kuchyni mají na paměti pokrmy, které uspokojí jazýčky strávníků.

    Sluch

    Někteří lidé si mohou myslet, že sluch není na první pohled relevantní, ale ve skutečnosti je to důležitý prvek. Jedli jste někdy například samosu? Co považujete za „chutné“ – křupavý zvuk, nebo vlhký zvuk? Většina lidí by odpověděla, že je to první.

    Nemalý vliv má i prostředí, ve kterém stolujete. Dobré jídlo může chutnat lépe s uklidňující hudbou v pozadí. Na druhou stranu neformálním restauracím může více vyhovovat lehká hudba, která podněcuje konverzaci. A v obou případech zvuk klaksonů aut v restauraci zkazí dobré jídlo.

    Vůně

    Zažili jste někdy následující? Nalákala vás například sladká vůně obchodu u silnice, a než jste se nadáli, objednávali jste si sladké pečivo, i když jste na něj předtím neměli chuť… K tomuto jevu došlo, protože vůně stimulovala vaši chuť k jídlu.

    Když jíte, můžete díky pikantní nebo bohaté vůni mít pocit, že jídlo chutná ještě lépe. A naopak, jsou chvíle, kdy jídlo vypadá lákavě, ale když k němu přivoníte, uvědomíte si, že už vás neláká ho sníst.

    Dotek

    Když slyšíte slovo „hmatový“, pravděpodobně si myslíte, že se týká pocitu dotyku s potravinami. I když je to jistě důležité, důležitější jsou hmatové vjemy v ústech. Pocit jídla na jazyku a textura pokrmu.

    Pokud je zelenina v dušeném pokrmu křupavá, zaujme vás, že? Na druhou stranu, pokud je zelenina v salátu scvrklá, chuť bude méně než poloviční. Pokrm chutná ještě lépe, protože cítíte texturu, která je pro pokrm vhodná.

    Pohled

    Konečně je tu otázka zraku, to je samozřejmé. I když má pokrm stejný recept a stejné koření, existuje velký rozdíl v míře lahodnosti mezi pokrmem podávaným neuspořádaným způsobem a pokrmem podávaným s působivým estetickým dojmem. Chuť pokrmu je také ovlivněna krásou nádobí.

    Zvláště důležitá je barva jídla. Chutnají vám modrá jídla? Většina lidí je považuje za méně chutná. Je to proto, že v přírodě neexistuje žádné přirozeně modré jídlo, ať už je to maso, ryby, zelenina, ovoce nebo obiloviny. Lidé jsou náchylní k váhání nad podivnými věcmi.

    Zkuste vařit jako Japonci a při přípravě pokrmu mít na paměti všech pět smyslů.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.