Více
    13 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Jsem v Maroku, nebo ve Španělsku? V Granadě si nebudete jistí

    Když se řekne Granada, nejspíše si všichni vybavíme jednu atrakci: Alhambru. Ale tento rozlehlý palác ze 14. století – jeden z nejlepších příkladů maurské architektury – rozhodně není vše, co Granada nabízí.

    Toto město, tavící kotlík muslimské, židovské a křesťanské kultury, které vybudovaly moderní Španělsko, často působí jako Maroko – dokud nenarazíte na velkou katedrálu. Jedna věc, která je však konzistentní, je její oduševnělá, romantická aura, která jakoby prostupuje vším, od pouličních trhů po tapas bary.

    I když je to menší a klidnější město s pomalejším tempem života než rušné metropole Madrid a Barcelona, najdete zde odlišné čtvrti a jedinečné atrakce, které vás zaměstnají na pěknou chvíli.

    Historické centrum a Arabská čtvrť

    Začněte své dobrodružství v Granadě prohlídkou historického centra, kde se nachází několik nejznámějších městských památek, náměstí a ulic. Je to rozsáhlá oblast zahrnující Arabskou čtvrť, známou také jako Albaicín, a některé prominentní veřejné instituce a náměstí. Zde jsou některé z nejlepších míst k prozkoumání.

    Navštivte Corral del Carbón

    Tato budova ze 14. století je jedinou dochovanou alhóndigou neboli kukuřičnou burzou na Pyrenejském poloostrově z období muslimské nadvlády. Fungovala jako tržiště, skladiště a ubytování pro obchodníky přijíždějící do města. Pro svůj historický význam byl Corral del Carbón městem Granada prohlášen za národní památku. Můžete zvolit i návštěvu s průvodcem.

    Projděte se ulicemi Alcaiceríe

    Při procházce po Alcaiceríi máte pocit, jako byste byli převezeni do Maroka. Je to úzká tržní ulice v srdci Granady, vyzdobená lampami a pocházející z 15. století. Její obchody jsou plné všeho od keramiky po kožené zboží. Obchodníci, kteří tehdy v Corral del Carbón zůstali, sem přišli prodat své zboží. Dnes zde můžete najít jedinečné suvenýry a smlouvat s prodejci o nejlepší cenu.

    Obdivujte architekturu granadské katedrály

    Granadská katedrála je kostel v renesančním a barokním stylu, který byl postaven v 16. století na místě Velké mešity po znovudobytí Španělska katolickými králi. To, co dělá tento kostel opravdu výjimečným, je zdobený, zlatem lemovaný oltář – je to pohled, který je třeba vidět.

    Odpočiňte si na náměstí Plaza Bib-Rambla

    Po několikahodinové procházce historickým centrem se zastavte na Plaza Bib-Rambla, pravděpodobně nejkrásnějším náměstí ve městě. Je to skvělé místo, kde si můžete posedět, dát si šálek kávy a nasát atmosféru. V centru je mohutná fontána s názvem The Mountain of the Giants, obklopená různými obchody a kavárnami.

    Dopřejte si tapas zdarma a andaluskou kuchyni

    Tapas (předkrmy nebo občerstvení) pocházejí z Andalusie, provincie, kde se nachází Granada. Kultura tapas jako taková je zde velmi živá. Tradičně restaurace a bary podávají tapas jako předkrm a jsou obvykle zdarma. Pravděpodobně je najdete v restauraci s dírou ve zdi nebo v sousedském baru, jak to bývalo dříve. Ale pokud chcete ochutnat různé druhy, můžete se také vydat na prohlídku tapas s průvodcem.

    Kromě tapas existuje několik slavných jídel z Andalusie, které stojí za to vyzkoušet. Z Granady pochází omeleta Sacromonte, vyrobená z jehněčího nebo telecího mozku a varlat – vhodná pro dobrodružné jedlíky. Jídlo, které může vyzkoušet každý, je plato alpujarreño, tradiční talíř složený z jamón serrano (uzená šunka), morcilla (něco jako jitrnice), brambor, vajec a papriky.

    Nakonec tu máme tradiční andaluské gazpacho, studenou rajčatovou polévku. Obzvláště osvěžující během horkého letního dne.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.