Více
    20.4 C
    Czech
    Pondělí 29. dubna 2024

    Jeskynní obydlí i malebné uličky plné květin: Nejkrásnější města Italské Apulie

    Apulie, region v jižní Itálii, je domovem mnoha krásných historických městeček. Od domečků uhnízděných na útesech nad mořem po starobylý komplex jeskynních obydlí ve vnitrozemí. Která města nevynechat?

    Prohlídka podzemního města Matera

    Matera leží hned za apulskou hranicí v regionu Basilicata. Sassi di Matera, známé jako la città sotterranea (podzemní město), je starobylý komplex jeskynních obydlí vytesaných do říčního kaňonu. Ten byl podle všeho nepřetržitě obýván po tisíce let. V 50. letech 20. století italské úřady násilně vystěhovaly chudé obyvatele z tehdy nebezpečných jeskyní. Od 80. let 20. století se však podařilo region obnovit a zpřístupnit turistickému ruchu. V některých obydlích jsou nyní bary a dokonce i hotely.

    Filmoví fanoušci možná Materu znají z úvodní scény filmu Není čas zemřít (2021). V ní je Bond pronásledován konvojem padouchů přes jeskynní město.

    Ztraťte se v pohádkovém městě Ostuni (Città Bianca)

    Ostuni je destinací pro objevitele. Bílé město, které se rozkládá na vrcholu tří kopců, je bludištěm uliček, schodišť a podloubí naskládaných mezi bělostnými domy a rodinnými trattoriemi. Citadela zůstává opevněna starobylými hradbami a obklopuje gotickou katedrálu z 15. století, biskupský palác a řadu paláců patřících místním šlechtickým rodům. Místní region je známý kvalitním olivovým olejem a vínem, které můžete ochutnat na sobotním trhu (Mercato Settimanale del Sabato), vzdáleném 15 minut chůze od centra města.

    Objevte Lecce, Florencii jihu

    Hlavní město poloostrova Salento, 2000 let staré Lecce, je známé svými honosnými barokními památkami ze 17. století. Nenechte si ujít starověký římský amfiteátr na náměstí Piazza Sant’Oronzo nebo velkolepé průčelí baziliky Santa Croce, zdobené detailně propracovanými vápencovými cherubíny, mýtickými zvířaty a květinovými motivy. Při pozorování lidí na malebném náměstí Piazza del Duomo určitě ochutnejte místní caffe leccese, ledovou kávu podávanou s mandlovým sirupem.

    Projděte se krásnými uličkami Locorotondo

    Dlážděné uličky Locorotondo je nejlepší objevovat pěšky. Při toulkách narazíte na půvabná zákoutí zdobená květináči a cummerse, zvláštní špičaté střechy, kterými je město známé. Název Locorotondo je odvozen od slova „kulaté místo“. Staré město se totiž vine kolem koruny nízkého kopce. Odtud je výhled na údolí Valle d’Itria, oblast zvlněné zeleně, která je známá mandlovými a olivovými háji a masseriemi, fungujícími farmami, které slouží jako penziony.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.