Více
    21 C
    Czech
    Čtvrtek, 11 srpna, 2022

    Jednu z nejlepších čokolád na světě najdete v Ekvádoru

    DOPORUČUJEME

    NEJČTENĚJŠÍ

    Hořkosladká neřest, ale i radost. Jedna z nejpopulárnějších sladkostí na světě – čokoláda. Ne nadarmo zní vědecké jméno kakaovníku Theobroma cacao, čili jídlo bohů. Jednu z těch nejlepších čokolád si můžete dát v Ekvádoru.

    Určitě jste si v obchodě všimli, že si můžete koupit čokoládu z různých zemí světa. Jednou z těch vzácnějších na pultech je čokoláda z Ekvádoru. Ekvádor byl v 19. století jedním z předních vývozců na světě. Nemoci rostlin a změny na globálním trhu ale stály Ekvádor na počátku 20. století své místo. V posledních letech ovšem země zažívá opětovný boom. A to díky místním farmářům, udržitelně smýšlejícím podnikům a přílivu turistů (před pandemií).

    Země je nyní známá svojí „single origin” (jednoho původu) čokoládou. Tak se říká čokoládám, které pocházejí z jednoho regionu nebo dokonce konkrétní farmy a jsou vyrobeny z jedné odrůdy kakaovníku.

    „Bylo by jednodušší nakupovat od několika největších ekvádorských producentů, ale jsou to menší domorodí farmáři, kteří přispívají do světové genetické banky kakaovníků. To je to, co chceme: zachovat druhy a dozvědět se o odrůdách. Čeká nás 20 let práce jen abychom pochopili chutě,“ říká pro National Geographic Santiago Peralta, spoluzakladatel společnosti pro ekvádorskou organickou čokoládu Pacari.

    Kakovníky zde rostou na svazích deštných pralesů v ekvádorské severozápadní Amazonii. Před 15 lety se myslelo, že ekvádorské kakaovníky byly ztraceny. Farmáři totiž byli špatně placeni, aby produkovali monokulturní kakaové boby pro hromadný vývoz. Místním se zde ale podařilo oživit několik ztracených odrůd. Ekvádor tak nyní vyrábí čokoládu z nejcennějších odrůd na světě. Jednou z nich je například ohrožená Arriba Nacional známá pro svůj nízký výnos, ale neuvěřitelně bohatý, ovocný a květinový profil chuti.

    „Příchutě čokolády jsou skvělé pro párování: marakuja se skvěle hodí k rumu Zacapa; guayusa jde dobře k sherry,“ říká Peralta.

    Podle zprávy Světové organizace cestovního ruchu z roku 2019 zaznamenal Ekvádor největší nárůst počtu návštěvníků na světě – o 51 procent oproti předchozímu roku (2,42 milionu návštěvníků, ve srovnání s 1,6 miliony návštěvníků v roce 2018).

    Ekvádor láká turisty ale nejen na svou čokoládu s příchutí andské růže, borůvek nebo citronové trávy z tropů, ale také na svou pozoruhodnou biodiverzitu. Můžete zde zavítat do tropické Amazonie, ale i do zasněžených And a na písečné pacifické pobřeží.

    Sledujte nás na sítích

    NEJNOVĚJŠÍ