Více
    9.1 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Jak strávit perfektní týden na Koh Samui v Thajsku

    Malý thajský ostrov Koh Samui nabízí mnohem více než jen lenošení na pláži. Od dokonalých koktejlů po pádlování či ohnivou show. Zde je návod, jak strávit nezapomenutelný týden v ráji.

    Upozorňujeme, že některé oblíbené aktivity na Koh Samui jsou dostupné pouze v určité dny v týdnu. Tento itinerář předpokládá plán od pondělí do neděle, ale klidně si ho upravte podle své vlastní časové osy.

    Den 1 – Masážní oleje a výhledy

    Je prakticky trestné navštívit Thajsko bez masáže, takže nejprve zajděte do lázní Navasana, abyste překonali pásmovou nemoc. Vyberte si 90minutovou Signature Massage, která kombinuje havajské a tradiční thajské techniky. Pravděpodobně to bude bolet, ale brzy se budete cítit jako znovuzrození – jak říká personál: „Nejdřív bolest, pak relax“.

    Poté, co necháte olej z citronové trávy vsáknout, vyrazte do The Social Samui na koktejly při západu slunce.

    Den 2 – Ponořte se do modrého moře

    Mořský park Ang Thong má rozlohu 246 čtverečních kilometrů azurového oceánu a krasových ostrůvků, které údajně inspirovaly román Alexe Garlanda „Pláž“. Tato ohromující krajina je dostatečným důvodem k návštěvě Koh Samui. Zaplavte si se želvami, rejnoky a obdivujte barevné korálové útesy. Vydejte se na výlet lodí, šnorchlujte a vyzkoušejte jízdu na kajaku. Potápěči se mohou rozhodnout pro lokality Hin Yippon a Koh Wao, kde se nacházejí ohromující podvodní vápencové útvary a tajné jeskyně.

    Večer se vydejte na noční trh Chaweng (denně od 17:00 do 23:00). Pochutnejte si na vepřovém pad thai, čerstvé chobotnici či pikantních krevetách zalitých tamarindovou omáčkou.

    Den 3 – Prozkoumejte kulturu ostrova

    Lidé létající na Koh Samui často vidí „Velkého Buddhu“ Wat Phra Yai, 12metrovou zlatou sochu posazenou na malé skalnaté základně, již z letadla. Tento chrámový komplex byl vybudován v roce 1972, aby uspokojil rostoucí populaci ostrova (a počet turistů). Socha samotná představuje Buddhu v pozici Mara – vzdorujícího pozemským pokušením na své cestě k osvícení. Vhodně se oblečte, sundejte si boty a vystoupejte po schodech na vyhlídkovou plošinu, kde na vás čekají ohromující panoramata.

    Dokončete svou prohlídku největších památek Koh Samui a vydejte se 30 minut na jih do Hin Ta a Hin Yai (Skály dědečka a babičky), které připomínají mužské a ženské genitálie. Po hihňání zjistíte, že skutečnou atrakcí je nádherný výhled na oceán s vlnami narážejícími na pobřeží.

    4. den – Selátka a odpočinek

    Koh Madsum neboli Prasečí ostrov je domovem desítek polodomestikovaných prasat, které celé dny dřímají pod palmami, ochlazují se v moři, ládují se chlebem a žijí život, který by jim většina z nás mohla závidět. Prasata sem prý připlavala ze sousedního Koh Taenu. Vyrazte na celodenní výlet za těmito rozkošnými čuníky.

    Po návratu se vypravte na filmový večer v Chi Samui, kde se na pětimetrové HD obrazovce naproti luxusnímu baru u bazénu promítají klasické filmy.

    Den 5 – Ohně a šílenství za úplňku

    Páteční večer znamená, že trendy Fisherman’s Village ožije stánky, prodavači a účinkujícími, kteří usilují o vaši pozornost na každotýdenním trhu Walking Street (17:00 až 23:00). Dejte si občerstvení a projděte stánky s řemeslnými výrobky. Pak se usaďte na plážový sedací pytel, objednejte si pivo a sledujte, jak umělci se stmíváním roztáčí ohnivá kola během svých show.

    Pokud jste si výlet správně načasovali, může se vaše noc shodovat s legendární Full Moon Party na sousedním Koh Phanganu. Mnoho hotelů, ubytoven a cestovních kanceláří nabízí plavby trajektem na akci se zpáteční cestou zpět v nočních hodinách. Nezapomeňte si ověřit legitimitu svého operátora, protože jízda v opilosti přes oceán v noci v motorovém člunu může být nebezpečná.

    Den 6 – Tradiční malba nožem a taneční parket

    Zažijte fascinující umění tradiční malby nožem v galerii KoKo, kde talentovaní umělci vytváří nádherné krajiny pomocí škrabání olejových barev. Můžete si objednat vlastní suvenýr a vyzvednout si ho do 48 hodin.

    V sobotu večer je Chaweng Beach Road plná života. Trochu připomíná legendární Khaosan Road v Bangkoku. K večeři si dejte „thajskou pikantní“ červenou kari kachnu, čerstvě uvařenou ze surovin pocházejících z místního trhu. Až se nasytíte, vyrazte do plážových barů, které lemují pobřeží a protančete se do rána.

    Den 7 – Přírodní lázně v džungli

    Vydejte se do Tamarind Springs Forest Spa. Luxusní recepce, postavená ve svahu, ustupuje deštnému pralesu s bazény, přírodními peelingy a několika masážními pavilony. Chodníky jsou obklopeny hustou džunglí, což dodává místu jedinečnou atmosféru. Gigantické žulové balvany ukrývají dvě parní komory, kde se můžete oddat relaxaci a tichému rozjímání.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.