Více
    3.3 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Icukušima. Ikonická červená brána vznášející se v moři

    Svatyně Icukušima je jedním z ikonických obrázků Japonska, známých po celém světě. Přečtěte si naše tipy pro její návštěvu a nenechte si ujít žádnou z atrakcí ostrova Miyajima.

    Tyčící se brána torii, která stojí u vchodu do Icukušimy, přitahuje na ostrov každý rok tisíce lidí, ale není to jediná věc, kterou lze na Miyajimě dělat nebo vidět. Svatyně, ke které brána patří, s dřevěnými chodníky lemovanými lampiony, stojí také za prozkoumání. Je to skvělé místo, odkud se při přílivu dívat na bránu torii. Návštěvníci by si také měli udělat čas na výstup na posvátnou horu Misen s buddhistickými chrámy a sochami, ochutnat slavné jídlo ostrova a setkat se s jelenem sika.

    Rozdíl mezi Miyajimou a Icukušimou

    Tato dvě slova se stala do značné míry zaměnitelnými, ale stojí za to pochopit rozdíl mezi nimi. Ostrov se oficiálně nazývá Icukušima, ale lidově se mu říká Miyajima, což znamená Ostrov svatyně.

    Přijeďte včas, abyste si užili všeho, co ostrov nabízí

    Ať už plánujete zůstat přes noc, nebo ne, přijďte na Miyajimu hned, jak vám itinerář poskytne dostatek času na prozkoumání svatyně i hory Misen. První lodě odplouvají z Miyajimaguchi, nejbližšího pevninského přístavu, v 6:25 ráno a jezdí každých 15 minut.

    Pokuste se vidět bránu torii při odlivu i přílivu

    Brána torii svatyně Icukušima vypadá při odlivu úplně jinak ve srovnání s jejím vzhledem při přílivu. Když je příliv vysoký, vnitrozemské moře obklopuje bránu, což jí dává iluzi vznášení se na vodě a vytváří tak obraz známý z pohlednic a turistických brožur. Naproti tomu při odlivu stojí brána torii hrdě v písku, a přestože to zdaleka nemusí být tak malebné, v tuto denní dobu mohou návštěvníci dojít až přímo k bráně a obdivovat ji zblízka. Zkontrolujte časy přílivu předem a podle toho si naplánujte den.

    Noste uzavřenou, nepromokavou obuv

    I při odlivu se tu nachází mnoho kaluží slané mořské vody v nerovném písku, který obklopuje bránu torii. Abyste neměli po zbytek dne mokré nohy, je lepší si přivézt odpovídající obuv.

    Ochutnejte čerstvé ústřice na ostrově

    Hirošimská prefektura je proslulá svými ústřicemi, takže nejlepším místem, kde je vyzkoušet, je Miyajima, kde jsou čerstvě vytaženy z moře. Ochutnejte je v restauraci Yakigaki no Hayashi na nákupní ulici Omotesando, nebo čerstvě ugrilované z pouličního stánku. V některých stáncích jsou na prodej i hlívy ústřičné.

    Nenechte si ujít příležitost ochutnat momiji manju

    Miyajima je známá svými ohromujícími javory, které se v podzimních měsících zbarvují do krásných odstínů červené. Nejoblíbenější sladká pochoutka ostrova, momiji manju (buchty z javorového listu), jsou inspirovány stromy a jsou zde vyráběny po celé století. Prodávají se čerstvé ze stojanů na hlavním tahu ostrova, kde se těsto na koláče lije do horkých pánví ve tvaru javorového listu a naplní se pastou ze sladkých fazolí.

    Dávejte pozor na jeleny

    Icukušimu obývají stovky ochočených jelenů sika, stejných přátelských plemen, se kterými se setkáte v Narě. Jeleni jsou v šintoismu považováni za posly bohů, proto jsou posvátní. Ale na Miyajimě jsou tak krotcí, že je to někdy až příliš. Udržujte jakékoli jídlo mimo jejich dosah, protože je známo, že lezou nahoru na lavičky, aby ukradli svačinu nepozorným turistům.

    Vyjeďte lanovkou na Mount Misen

    Výšlap od moře na Mount Misen trvá jednu až dvě hodiny, což může být v horkých dnech vyčerpávající. Místo toho zaplaťte za lanovku nahoru a užijte si scenérii. Z kopce to pak půjde samo. Hora je nejvyšší na ostrově a od starověku je považována za posvátné místo. Nahoře nejdete i buddhistický chrám Daisha-in.

    Pokud máte čas, zůstaňte na ostrově přes noc

    Chcete-li opravdu nasát zážitek z pobytu na ostrově, rezervujte si pokoj na noc, než abyste se vraceli na pevninu. Kolem 17:00 většina návštěvníků začíná opouštět Icukušimu, což znamená, že ji budete moci zažít neobvykle klidným a uvolněným tempem. Rovněž vám to umožní vidět bránu torii při západu slunce, což je příležitost, kterou mnoho lidí zmešká. Ostrov má na výběr spoustu tradičních ryokanů (japonských hostinců), z nichž většina podává jídlo (mějte na paměti, že večer ve městě není otevřeno mnoho restaurací).

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.