Více
    11.9 C
    Czech
    Pátek 25. dubna 2025

    Čtyři země, čtyři klasické pouliční lahůdky. Jaký je nejznámější asijský street food?

    Vydejte se na cestu po rušných ulicích a exotických tržištích Asie, kde pouliční jídlo bezkonkurenčně kraluje. Autentické chutě, odvážné kombinace a kulinářské tradice jsou předávané z generace na generaci. Na každém rohu vás tu čeká nové gastronomické dobrodružství.

    Reklama

    Pad Thai, Thajsko

    Pad Thai ztělesňuje jemnou rovnováhu chutí a rozmanitost ingrediencí thajské kuchyně. Tento symbolický pokrm pochází z Thajska a stal se mezinárodním měřítkem pro thajské pouliční jídlo.

    Základem Pad Thai je šikovná kombinace smažených rýžových nudlí, tofu nebo krevet, vajec, fazolových klíčků a drcených arašídů. Klíčovým prvkem je omáčka, v níž se mísí sladká, slaná, kyselá a pikantní chuť. Vyrábí se z tamarindu, rybí omáčky, chilli, palmového cukru a česneku, což zajišťuje vyváženou škálu chutí.

    Příprava tohoto pokrmu je kulinářským tancem, při kterém se ingredience rychle smaží v pánvi wok na vysokém ohni, čímž vzniká harmonické spojení textur a chutí. Pad Thai se často podává s arašídy, které mu dodávají křupavost, a zdobí se plátky limetky a čerstvým koriandrem.

    Obliba tohoto pokrmu překračuje hranice. Tento typický recept přenáší strávníky do rušných ulic Bangkoku, kde vůně thajského pouličního jídla okouzlují kolemjdoucí.

    Bánh Mì, Vietnam

    Bánh Mì je dokonalou směsí chutí, textur a kulturních vlivů. Tento lahodný sendvič, který se zrodil z francouzsko-vietnamské kulinářské fúze, se stal symbolem rušných vietnamských ulic a tržišť.

    Základem sendviče Bánh Mì je lehký křupavý chléb, pozůstatek z dob francouzské kolonizace, naplněný řadou vietnamských pochoutek. Mezi tradiční ingredience patří grilované nebo pečené vepřové maso, paštika, nakládaná zelenina (mrkev, ředkvičky) a čerstvé bylinky (koriandr, máta). Varianty mohou obsahovat kuřecí maso, hovězí maso, tofu nebo mořské plody.

    Kouzlo této vietnamské kulinářské speciality spočívá v dokonalé rovnováze mezi sladkostí chleba, pikantními masovými bílkovinami, svěžestí křupavé zeleniny a složitými omáčkami. Majonézovo-chilli omáčka a drobnosti, jako jsou nakládané ředkvičky, dodají tomuto lahodnému pokrmu hloubku chuti a pikantní nádech, který je pro něj typický.

    Ať už si Bánh Mì vychutnáte na rušné ulici v Ho Či Minově Městě nebo na malém místním tržišti, je oslavou vietnamské kulinářské rozmanitosti, kde se francouzské vlivy harmonicky mísí s místními surovinami a vytvářejí nezapomenutelný zážitek z jídla.

    Satay, Indonésie

    Satay je jídlo tvořené z masových špízů, často kuřecích, hovězích, jehněčích nebo dokonce tofu, marinovaných v aromatické omáčce a poté grilovaných. Vyznačuje se marinádou, která se připravuje z kombinace místního koření, jako je kurkuma, citronová tráva, galangan, tamarind, koriandr a zázvor. Tato marináda dodává masu výraznou hloubku chuti a charakteristickou zlatavou barvu.

    Po marinování se maso navlékne na bambusové nebo kovové špejle a griluje se. Proces přípravy na otevřeném grilu dodává masu lahodnou kouřovou chuť a zároveň zachovává jeho křehkost. Satay se často podává s pikantní arašídovou omáčkou, které se v Indonésii říká „sambal kacang“. Tato bohatá krémová omáčka z arašídů, sójové omáčky, palmového cukru, tamarindu a chilli papriček skvěle doplňuje chuť grilovaných špízů.

    Takoyaki, Japonsko

    Takoyaki, tyto neodolatelné japonské pochoutky, jsou malé kuličky z křupavého, měkkého těsta plněné masem z chobotnice, zázvorem, zelenou cibulkou a dalšími lahodnými přísadami.

    Tyto chutné kuličky se připravují na speciálně tvarovaných plechách a v polovině pečení se otočí, aby měly dokonalý kulovitý tvar. Jsou přelité speciální sladkokyselou omáčkou a ozdobené majonézou, práškem nori a bonito vločkami a představují explozi umami chutí. Podávají se ve speciálních krabičkách a představují neuvěřitelný kulinářský zážitek, který ztělesňuje kreativitu japonské kuchyně.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Egypt mění tvář pyramid v Gíze, zmizet mají i dotěrní prodejci

    Areál pyramid v Gíze má projít zásadní proměnou. Kromě ekologické dopravy a nového vstupu má rekonstrukce vyřešit i dlouhodobé problémy s chaosem, přetížením a agresivními prodejci.

    Evropská lázeňská města bojují o přežití. Prameny ohrožuje změna klimatu

    Slavná evropská lázeňská města čelí rostoucí hrozbě, která ohrožuje jejich budoucnost – změně klimatu. Vzestup teplot, častější povodně a sucha narušují přirozené vývěry minerálních pramenů, které po staletí tvořily základ zdejších lázeňských tradic a místní ekonomiky.

    Drony místo Šerpů? Technologická revoluce dorazila na Everest

    Na nejvyšší hoře světa se začíná psát nová kapitola horolezectví. Drony mají převzít část náročné práce Šerpů. Pomohou s přepravou vybavení i odvozem odpadu. Jejich nasazení může výrazně zvýšit bezpečnost a změnit způsob, jakým se dnes na Everest leze.

    Nekonečná dovolená? Na výletní lodi můžete bydlet nastálo, stačí 8 milionů eur

    Představte si, že byste mohli být pořád na dovolené – a přitom nikdy neopustit svůj domov. Nový trend v luxusním cestování nabízí plovoucí rezidence s výhledem na celý svět. Slibují spojení pohodlí, soukromí a nekonečného dobrodružství.

    Fidži zavádí „happy hour“ pro přírodu. Turisté místo drinku pomáhají

    Fidži přichází s novým konceptem udržitelného cestování. Místní turistická centrála zavedla iniciativu Loloma Hour, která motivuje návštěvníky, aby během dovolené věnovali jednu hodinu dobrovolnickým aktivitám. Místo klasické „happy hour“ nabízí příležitost pomoci přírodě i místním komunitám.

    Lanzarote se vzpamatovává ze záplav. Jak mohou ovlivnit vaši dovolenou?

    Silné deště a záplavy narušily minulý víkend život na Lanzarote. Oblíbený kanárský ostrov zasáhla bouře Olivier, která zaplavila ulice, ochromila dopravu a přerušila dodávky elektřiny v některých hotelech. Přestože se situace zklidňuje, cestovatelé by měli zůstat obezřetní.

    Jednosměrky a kontroly bot. Co vás letos čeká v Cinque Terre

    Turistická sezóna v italském Cinque Terre začne zpřísňováním pravidel. Úřady zavedou jednosměrný provoz na vytížených úsecích stezek a budou kontrolovat, zda mají návštěvníci vhodné boty.

    Na tyhle pláže už se jen tak nedostanete. Sardinie zavádí tvrdá pravidla

    Máte v plánu se během dovolené na Sardinii opalovat na vyhlášené pláži Tuerredda? Letos už nestačí jen přijet a rozložit si ručník. Budete si muset udělat online rezervaci přes speciální aplikaci.

    Egypt mění tvář pyramid v Gíze, zmizet mají i dotěrní prodejci

    Areál pyramid v Gíze má projít zásadní proměnou. Kromě ekologické dopravy a nového vstupu má rekonstrukce vyřešit i dlouhodobé problémy s chaosem, přetížením a agresivními prodejci.

    Evropská lázeňská města bojují o přežití. Prameny ohrožuje změna klimatu

    Slavná evropská lázeňská města čelí rostoucí hrozbě, která ohrožuje jejich budoucnost – změně klimatu. Vzestup teplot, častější povodně a sucha narušují přirozené vývěry minerálních pramenů, které po staletí tvořily základ zdejších lázeňských tradic a místní ekonomiky.

    Drony místo Šerpů? Technologická revoluce dorazila na Everest

    Na nejvyšší hoře světa se začíná psát nová kapitola horolezectví. Drony mají převzít část náročné práce Šerpů. Pomohou s přepravou vybavení i odvozem odpadu. Jejich nasazení může výrazně zvýšit bezpečnost a změnit způsob, jakým se dnes na Everest leze.

    Nekonečná dovolená? Na výletní lodi můžete bydlet nastálo, stačí 8 milionů eur

    Představte si, že byste mohli být pořád na dovolené – a přitom nikdy neopustit svůj domov. Nový trend v luxusním cestování nabízí plovoucí rezidence s výhledem na celý svět. Slibují spojení pohodlí, soukromí a nekonečného dobrodružství.

    Fidži zavádí „happy hour“ pro přírodu. Turisté místo drinku pomáhají

    Fidži přichází s novým konceptem udržitelného cestování. Místní turistická centrála zavedla iniciativu Loloma Hour, která motivuje návštěvníky, aby během dovolené věnovali jednu hodinu dobrovolnickým aktivitám. Místo klasické „happy hour“ nabízí příležitost pomoci přírodě i místním komunitám.

    Lanzarote se vzpamatovává ze záplav. Jak mohou ovlivnit vaši dovolenou?

    Silné deště a záplavy narušily minulý víkend život na Lanzarote. Oblíbený kanárský ostrov zasáhla bouře Olivier, která zaplavila ulice, ochromila dopravu a přerušila dodávky elektřiny v některých hotelech. Přestože se situace zklidňuje, cestovatelé by měli zůstat obezřetní.

    Jednosměrky a kontroly bot. Co vás letos čeká v Cinque Terre

    Turistická sezóna v italském Cinque Terre začne zpřísňováním pravidel. Úřady zavedou jednosměrný provoz na vytížených úsecích stezek a budou kontrolovat, zda mají návštěvníci vhodné boty.

    Na tyhle pláže už se jen tak nedostanete. Sardinie zavádí tvrdá pravidla

    Máte v plánu se během dovolené na Sardinii opalovat na vyhlášené pláži Tuerredda? Letos už nestačí jen přijet a rozložit si ručník. Budete si muset udělat online rezervaci přes speciální aplikaci.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama