Více
    1.9 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Copacabana. Čtvrť, jejíž jméno zná celý svět

    Nesmrtelný název: Copacabana. Tam se zrodily rytmy bossa novy spolu s inspirací pro milion a jeden noční klub po celém světě. Je to jedna z nejznámějších čtvrtí Rio de Janeira.

    I když její zlatý věk už možná pominul, krása tohoto místa ležícího přímo u moře, orámovaného zvlněnými kopci a modrou oblohou, rozhodně nikoli. Zde jsou nejlepší věci, které můžete dělat a vidět v Copacabaně.

    Vylezte na Morro do Leme

    Je to strmá túra po dlážděných cestách na východním konci Copacabany k pevnosti Duke of Caxias na vrcholu Leme Hill. Ale stojí za to se zapotit, protože výhledy jsou nádherné: pláž Copacabana se rozprostírá u vašich nohou, socha Krista se třpytí vysoko na Corcovado a v dálce se rýsují mohutné tvary hor Dois Irmãos a Gávea.

    Prozkoumejte Forte de Copacabana

    Tato historická portugalská koloniální pevnost, sedící na skalnatém mysu na vzdáleném jižním konci Copacabany, je stále funkční námořní základnou. Vojáci stojí vedle těžkých děl a střeží vstup do Ria. Je tu malé vojenské muzeum mapující historii armády přes koloniální, imperiální a republikánská období. Ale skutečným důvodem, proč přijít, je káva a dort s úžasným výhledem na pláž Copacabana v Confeitaria Colombo, nejslavnější kavárně v Riu.

    Poslechněte si živou hudbu v Bip Bip

    Tento maličký bar, jen šplouchnutí vlny od oceánu, sehrál klíčovou roli v brazilské hudební historii. V 50. letech zde vystupovali všichni velikáni bossa novy, od João Gilberta po Naru Leão. Každý večer stále hraje živá hudba od některých nejlepších umělců z Ria, kteří se scházejí na improvizovaná vystoupení s přáteli. V současné době hraje Bip Bip převážně zpívanou sambu nebo jazzové chorinho.

    Dejte si jídlo v Adega Pérola

    Stopujeme-li tradici pouličních občerstvení neboli botecos v Riu až za Atlantik, dostaneme se k restauracím v Lisabonu či Portu. Podává se zde portugalské občerstvení (petiscos) a ledově vychlazené točené pivo. Jsou to skvělá místa kde si dát krabí nebo tresčí koule a užít autentickou atmosféru. Adega Pérola, kterou snadno najdete vedle parku Chacrinha, podává nejen petiscos, ale také španělské tapas.

    Navštivte Feira Livre

    Nejvýhodnější nákupy v Copa? Je to na feiras livres neboli otevřených trzích. Jsou jimi posety ulice a náměstí čtvrti. Nejslavnější je noční trh na nábřeží mezi ulicemi Miguel Lemos a Almirante Gonçalves, který začíná hned po západu slunce. Denně se také konají trhy s ovocem a jídlem, včetně trhu Omulu na Avenida Nossa Senhora de Copacabana a trhu Praça Bittencourt v Bairro Peixoto. Pro nejlepší nákupy přijďte pozdě a požádejte o pré-xepas, výprodeje na konci trhu.

    Na kole po promenádě

    Kola si lze snadno pronajmout prostřednictvím hostelů a hotelů. Pláž Copacabana leží v srdci cyklistické stezky, která vede 18 km podél pobřeží zálivu Guanabara a pobřeží Atlantiku, celou cestu z letiště Santos Dumont. Je to krásná jízda, zvláště brzy ráno, když je chladno a světlo je nízko nad oceánem. Vyhněte se ale jízdě na kole po setmění, protože úseky trasy jsou špatně osvětlené.

    Zahrajte si (nebo sledujte) footvolley

    Fotbal a volejbal jsou oblíbené plážové sporty v Riu. Dejte je dohromady a máte footvoley – volejbal hraný všemi částmi těla kromě paží a rukou. Hra je velmi podobná starodávnému sportu v jihovýchodní Asii sepak takraw a vyžaduje podobnou úroveň akrobatických dovedností a obratnosti. Hraje se většinou odpoledne na pláži Copacabana, nebo pokud jste dostatečně pružní a máte chuť na hru, Pelé da Praia vám ji může zorganizovat a naučit vás základy.

    Projděte se Parque da Chacrinha

    Tento malý kousek atlantického pobřežního deštného pralesa, který se krčí nad pláží Copacabana, pouhých pět minut chůze od metra Cardeal Arcoverde, je jednou z nejstarších chráněných oblastí ve městě. Na procházce brzy ráno nebo pozdě odpoledne můžete očekávat, že na stromech uvidíte opice kosmany, tukany a zářivě zbarvené tangery velikosti vrabce. Najdete zde také chladivé prameny a nádherné výhledy na Copacabanu. Vždy se však řiďte místními radami a choďte v malé skupině, protože přepadení nejsou nic neobvyklého.

    Užijte si výhled z Arpoadoru

    Arpoador je jedním z nejlepších míst pro surfování a rybaření v Copacabaně, ale také místem s atmosférou, ze kterého je výhled na moře a pobřeží Copacabany. Tento skalnatý výběžek v portugalštině znamená „vrhač harpun“ a vytváří slušné vlny pro surfaře po celý rok. To není jediný důvod, proč přijet, západy slunce jsou zde úžasné. Zkuste se sem dostat ve všední den, protože o víkendu se sjíždějí davy.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?