Více
    6.3 C
    Czech
    Pátek 19. dubna 2024

    Chcete prožít tak trochu jinou dovolenou? Objevte krásu Ázerbajdžánu a jeho hlavního města Baku

    Na břehu Kaspického moře se rozkládá hlavní a největší město Ázerbajdžánu Baku, které je zároveň největším přístavem v zemi. Město je oproti zbytku země bohaté, neboť je významným nalezištěm ropy. Ostatně to nelze přehlédnout, na těžební věže narazíte v celém okolí. Mnohdy i tam, kde byste je možná nečekali, kupříkladu mezi domy na předměstí.

    Díky historickému centru, jež tvoří celá řada cenných památek, bylo město zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

    Ázerbajdžánská metropole se nachází na Apšeronském poloostrově, zajímavostí je její nadmořská výška, která je v mínusových hodnotách a činí -28m n.m. V Baku vládne pro našince příznivé klima s teplými, suchými léty s teplotami okolo příjemných 26°C a studenými, vlhkými zimami, kdy se teplota pohybuje okolo 4°C. Po celý rok poměrně silně fouká.

    Staré město versus moderní čtvrti Baku

    Baku se dělí na dvě části, a to nejstarší část, tzv. Staré město, které je i hlavním centrem města a zároveň pevností obehnanou středověkou zdí a novější okolní čtvrti se supermoderní zástavbou.

    Obě části jsou vkusně a nenásilně propojeny, byť se jedná o různé architektonické styly budov, jež od sebe dělí celá staletí. Působivé stavby doplňují četné promenády, parky, luxusní restaurace a obchody světových značek.

    Památky Starého města

    Hlavním turistickým lákadlem je krásné historické centrum plné architektonických skvostů.

    Širvanšáhův palác

    Jedná se o komplex historických budov, který je tvořen velkolepou hlavní budovou, pavilonem Divanhane, šáhovou mešitou s minaretem, kryptami, mausoleem šáha Seyida Yahya Bakuvi, pozůstatky starých lázní a mohutnou Muradovou bránou, která byla vystavena později, aby sloužila jako obrana před nájezdy Turků.

    Palác, který se začal stavět roku 1411, je jedinečnou ukázkou ázerbajdžánské architektury a patří k památkám, které jsou v Baku nejčastěji navštěvovány.

    Panenská věž

    Jednou z dominant historického opevněného jádra v Baku je osmipatrová Panenská věž, která je zároveň jedním z největších symbolů nejen Baku, ale i celého Ázerbajdžánu. Pochází pravděpodobně z 12. století (názory odborníků a badatelů se liší) a v současnosti je sídlem muzea.

    Ve spodní části věže se nacházejí prostory s vykopávkami, vrchní patra nabízejí úchvatné výhledy na záliv a minarety starého města. Ve věži si můžete zakoupit suvenýry, keramické výrobky či textil.  

    Chrám věčného ohně Atashgah (Atešgah)

    V městské části Suraxani vzdálené cca 15km od centra města, vybudovali na přelomu 17. a 18. století uctívači ohně Chrám věčného ohně Atashgah. Na místě, kde přímo ze země vyvěrá plyn, který hoří tzv. věčným plamenem, vyrostla pozoruhodná stavba.

    V chrámu se odehrávaly náboženské rituály, neboť místní považovali toto místo za svaté a přisuzovali mu zázračnou duchovní sílu. Dnes slouží chrám jako muzeum, k bohoslužbám se již nevyužívá.

    Pláže v Baku

    Na jihu Baku najdete písečné pláže, které jsou většinou soukromé, a tudíž si vstup zaplatíte. Pláže jsou krásně čisté, nic vám tedy nebrání užít si radovánek ve vodách Kaspického moře.

    Pakliže se rozhodnete pro některou z přírodních pláží, připravte se na absenci sprch, šaten i lehátek, nicméně výhodou je vstup zdarma. Vzhledem k rozsáhlé těžbě ropy v této lokalitě však s křišťálově čistým mořem příliš nepočítejte.

    Co v Baku ochutnat?

    Ázerbajdžánská kuchyně je velmi lahodná, rozmanitá a tím pádem i vyhlášená. Základními surovinami pro přípravu pokrmů jsou ovoce, zelenina – především zelená rajčata, nakládané okurky, česnek, paprika, dále aromatické koření, ryby, při vaření i servírování nesmí chybět bohatá dávka čerstvých bylinek, zejména koriandru, máty, kopru, petržele a mladé cibulky.

    Oblíbenými a typickými pokrmy jsou šašlik či pilaf neboli plov připravované v mnoha různých variantách, velkému věhlasu se těší polévky, kdy základem je hustý masový vývar doplněný různým, mnohdy velmi aromatickým a výrazným kořením. Při poznávání cizokrajných chutí nezapomeňte ochutnat pokrm zvaný dolma, což jsou zelné nebo vinné listy plněné masovou nebo zeleninovou směsí, setkat se ale můžete i s plněnými paprikami, rajčaty nebo lilkem.

    Jako sladkou tečku na závěr ochutnejte některý z dezertů, třeba pachlavu, což je zákusek z listového těsta, vlašských ořechů a medu či šakerburu neboli sladké taštičky plněné ořechovou nebo mandlovou náplní.

    Ázerbajdžán patří k zemím, kam Češi příliš nejezdí. Mnozí totiž ani netuší, jaké možnosti a zážitky tento stát a jeho úchvatná metropole nabízejí.

    Chcete-li prožít tak trochu jinou dovolenou, nic vám nebrání sednout do letadla a vydat se vstříc novým zážitkům. Čas objevovat Ázerbajdžán právě nastal….

    Sledujte nás na sítích

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?