Více
    3.3 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Bezpečnost, nuda, osamělost: Strachy, které vám brání cestovat sólo

    Sólo cestování nedělají lidé proto, že nemají kamarády. Je to proto, že je unavilo čekání na dokonalého společníka a prostě vyrazili. Když pak zjistí, jaké to má výhody, obvykle se sólo cestování stává preferovaným způsobem.

    Než se to však stane, největší překážkou je překonat strach: strach být sám, znuděný a vyděšený, strach z nebezpečí. Strach dokáže zadržet spoustu lidí. Následující obavy jsou běžnými důvody, proč cestovatelé obvykle zůstávají doma. Pojďme si je uvést na pravou míru.

    Je sólo cestování vůbec bezpečné?

    Ano absolutně. Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě, ale je užitečné znát způsoby, jak se strachem bojovat. Být připraven, být si vědom rizik a být chytrý. Při cestování je to jako doma: Musíte rozumět svému okolí a podle toho jednat. Přizpůsobte se co nejvíce průzkumem toho, co si obléknout, jak se chovat přijatelně a kam chodit. Například nevystavujte na odiv drahé šperky a neopíjejte se. Neexistuje žádný kouzelný vzorec kromě toho, že si uvědomujete a respektujete své okolí. Dívejte se kolem sebe, dodržujte kulturní normy a buďte ve střehu.

    Nebudu osamělý?

    Mnoho lidí zažilo, že chtěli vyrazit na cesty s někým, požádali své přátele, bratrance, kolegy a kohokoliv… A zjistili, že nikdo z nich není ve fázi svého života, aby mohl dlouhodobě cestovat. Pokud budete čekat, až se k vám někdo připojí, možná nikdy nevyrazíte.

    Faktem je, že na cestách potkáte lidi – spoustu lidí. Bude se to dít pořád. Vyzkoušejte ubytování na hostelech a uvidíte, jak rychle se seznámíte s lidmi z celého světa. To je jen krůček od společné večeře či výletu. Pokud jste stydliví, sólo cestování vám pomůže to překonat. Cestovatelé jsou přátelští a otevření, navazování přátelství na cestách je snadnější, než si myslíte. A mnoho z nich také cestuje sólo, budete překvapeni.

    Nebudu se nudit?

    Když cestujete, nudu zažijete málokdy. Dokonce i dlouhá cesta autobusem bude stimulující kvůli náhodným věcem, jako je zastavení pro nákup ovoce u cesty, muzikanti přistoupivší do autobusu či spolucestující s rozdivočelými slepicemi.

    Budete zkoušet nová jídla, uvidíte nová místa, potkáte spoustu lidí. Ve skutečnosti si dříve nebo později začnete plánovat dny odpočinku a lenošení jen proto, abyste alespoň jeden den měli klid od dobrodružství.

    A není lepší přeci jen cestovat s někým, když je ta možnost?

    To záleží. Mnoho lidí vyzkouší cestování sólo a už nechce jinak. Máte úplnou svobodu a můžete dělat cokoli a všechno, na co máte chuť. Není poblíž nikdo, s kým byste to museli konzultovat. Sólo cestovaní také zvyšuje vaši schopnost řešit problémy, protože se nemůžete zbavit odpovědnosti, když se něco pokazí. Vytváří nezávislost, protože téměř na vše přijdete sami. Pěstuje nebojácnost, protože si uvědomujete, čeho jste schopni.

    Cestování sólo vám také umožňuje být tím, kým skutečně jste, bez posuzování a vnějších vlivů přátel nebo rodiny. Jak řekl slavný autor cestopisů William Least Heat-Moon: „Když cestujete, jste tím, čím jste. Lidé neznají vaši minulost, kterou by proti vám použili. Žádné včerejšky na cestě.“

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.