Více
    9.7 C
    Czech
    Pátek 19. dubna 2024

    6 důvodů, proč navštívit Bari v Itálii

    Ideální destinace na prodloužený víkend, kam často seženete letenky doslova za pár stovek. Italské přístavní město Bari s nádherným starým městem, rušným tradičním přístavem a nejlepšími italskými plážemi v okolí rozhodně stojí za návštěvu.

    Přidejte prosperující místní gastronomickou scénu a možná nikdy neodejdete…

    Starý přístav a Lungomare

    Zapomeňte na fungující přístav Bari – ten, odkud odjíždějí všechny trajekty do Řecka, Albánie, Chorvatska a dále. Místo toho se vydejte do starého přístavu, kde život pokračuje už po staletí stejně.

    Zde tradiční rybářské lodě vykládají své úlovky a prodávají mořské plody přímo z lodě. Zde se opravují sítě a sdílejí chraplavé vtipy. Putování mezi loděmi je skutečným zážitkem, protože vidíte skutečné Bari. Můžete dokonce ochutnat některé z produktů.

    Starý přístav je také nejlepším místem, kde začít prohlídku Lungomare, impozantního nábřeží postaveného Mussolinim. Ve skutečném fašistickém stylu je to nejdelší a nejvelkolepější nábřeží v Itálii. Ale jak je zvykem místních obyvatel, je doslova zaplaveno živými bary, restauracemi a kavárnami, které lemují cestu.

    Bari Vecchio

    Vraťte se v čase a projděte se jedním z nejatmosféričtějších starých měst Itálie – Bari Vecchio. Tato opevněná část města, která se nachází na poloostrově s výhledem na starý přístav, je labyrintem klikatých dlážděných uliček a malých náměstíček, které lákají k prozkoumání. Uvnitř silných kamenných zdí najdete 40 kostelů, katedrálu a baziliku svatého Mikuláše.

    Stejně jako v Neapoli na druhé straně země je bezcílné putování a pozorování každodenního života ve městě skutečnou radostí. Děti hrají fotbal na ulicích. Muži kouří a debatují na rozích ulic a babičky se perou o šňůry na prádlo, které se táhnou napříč uličkami od balkonu k balkonu. Bari Vecchio je staré město, ve kterém to stále žije.

    Pláže

    Pláže v Bari začínají podél Lungomare a táhnou se dál a dál. Jižní pobřeží je poseto bezpočtem zátok a zálivů, z nichž každý se může pochlubit nádhernými plážemi, atmosférickými přímořskými městečky a oslnivě modrými vodami. Mnozí ho považují za nejkrásnější pobřeží Itálie a vy budete pravděpodobně souhlasit.

    Křišťálově modré vody v Polignano a Mare jsou obzvláště lákavé. Můžete si vybrat mezi skalnatými a písečnými plážemi. Cala Porto je známé svými hladkými bílými oblázky. Porto Cavallo je písčité. Cala Paura je oblíbená u místních obyvatel. Pokud chcete pláž s veškerým vybavením, vydejte se do San Giovanni. Má sprchy, slunečníky, lehátka a plážové chatky.

    Také se můžete vydat do starobylých kamenných měst Monopoli a Giovinazzo. Jsou okouzlující a najdete tu zlaté písečné pláže hned za městskými hradbami. Gelato nebo vychlazená sklenka vína jsou vždy jen pouhých pár metrů daleko.

    Jídlo

    Region Puglia je známý svou cucina povera (doslova přeloženo jako „jídlo chudých“), kuchyní, která je jednoduchá a chutná a používá pouze sezónní a místní suroviny. Původně to bylo z nutnosti. Nyní se však Puglia, a zejména Bari, ocitá v popředí potravinového hnutí, které se rozmáhá po celém světě.

    Nejběžnějším a nejoblíbenějším projevem této filozofie je orecchiette, jedinečné těstoviny vyrobené bez použití vajec a ve tvaru malých uší. Uvidíte je vytvářet nony po celém městě a v rodinných restauracích, kde jsou specialitou. Tvar je ideální pro nabírání omáček, kterými je Bari proslulé. Vyrábějí se z nejčerstvější místní zeleniny, jako je lilek, rajčata a houby. Extra šmrnc jim dodávají baculaté olivy z Apulie.

    Další specialitou Bari je riso, patate e cozze. Očekávejte lahodné vrstvy rýže, brambor a mušlí pečených v terakotových nádobách v pecích na dřevo.

    Pouliční jídlo je oblíbené i v Bari – vyzkoušejte panzerotti, smažené pečivo plněné sýrem a rajčaty. Dole na trzích si můžete dát ty nejčerstvější mořské plody, jaké jste kdy ochutnali. Prodejci rozkládají talíře s chobotnicí, krevetami, sasankou a plátkem citronu, připravenými k vyzkoušení.

    Kultura

    Dobří lidé z Bari mohou mít trochu drsnou pověst, ale jsou opravdu velmi kultivovaní. Teatro Margherita u přístavu, původně otevřené v roce 1914, je jednou z ikonických a nejoblíbenějších budov města. Luciano Pavarotti a Rudolf Nureyev jsou jen některá ze slavných jmen, která zde vystoupila. Nedávno zrestaurované divadlo se stalo centrem současného umění ve městě s nabitým kalendářem koncertů, výstav a představení.

    Dalším nedávno zrekonstruovaným místem je Auditorium Nino Rota, pojmenované po italském skladateli, známém soundtrackem The Godfather. Žil a učil v Bari téměř 30 let a slyšet jeho práci na tomto krásném místě je skutečným potěšením.

    V roce 2019 bylo také po rozsáhlých rekonstrukcích znovuotevřeno zdobené divadlo Teatro Piccinni, čímž bylo dokončeno trio zrekonstruovaných kulturních zařízení v tomto rušném městě.

    Okolí

    Alberobello je středověká vesnice na okraji Bari. Leží jen hodinu jízdy autem a je známá především svými malebnými obílenými chýšemi, které byly původně postaveny ze suchého vápence. Tyto tradiční apulské domy se nazývají Trulli a předpokládá se, že byly postaveny již ve 14. století.

    UNESCO zapsalo budovy na seznam světového dědictví v roce 1996 jako významné příklady spontánních staveb s významnou historickou hodnotou. Alberobello je nyní poměrně oblíbeným místem pro turisty, ale stále stojí za návštěvu.

    Sledujte nás na sítích

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?