Více
    13 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    4 užitečné tipy pro cestování s dětmi. Zabavte je, ale dopřejte jim samostatnost

    Rádi byste cestovali jako rodina, ale máte obavy, že je to příliš náročné? Cestování s dětmi má jistě svá úskalí, ale věřte, že to bude stát za to. Zde je pár tipů, jak si to usnadnit.

    Buďte rodič, ne turista

    Lidé milují děti, a pokud budete mít to štěstí, že s jedním (nebo více) cestujete, zjistíte, že vás čeká spousta milých překvapení. Budete první, kdo nastoupí do letadel a autobusů. Snáze se seznámíte s lidmi. Budete více přijímáni do komunit, které by vás možná nepřijaly, pokud byste přijeli sólo.

    Až bude vaše dítě běhat bosé po vesnici s ostatními dětmi někde v Thajsku, zatímco vy si budete povídat s rodiči, uvidíte, jak dobře zapadnete. Místní vás rádi pozvou domů a podělí se s vámi o svůj běžný život. Poznáte tak to, co běžný turista nemá moc šancí objevit.

    Balení na lehko vyžaduje představivost

    Balení pro děti vyžaduje trochu fantazie. Musíte je na cestách zabavit. Zkuste přibalit sešit na kreslení, lupu, aby vaše dítko mohlo pozorovat broučky, či výtvarné potřeby. Pravidelně choďte na procházky do přírody, sbírejte klacíky, mušle, houby a listy, které později použijte k tvoření. Děti jsou kreativní. Nepotřebují mnoho, aby se zabavily. Promění kameny ve vysílačku a rostliny v peníze.

    Dobře fungují i balónky. Můžete je vyfouknout, dobře se tak přepravují a užijete si s nimi spoustu zábavy. Oblíbené jsou také bublifuky. Během několika sekund po otevření se ocitnete obklopeni skákajícími, smějícími se dětmi, které se všechny předhánějí, aby praskly ta průsvitná stvoření, která odplouvají ve větru.

    Buďte trpěliví

    Nepozvali byste na procházku džunglí kamaráda, který nenávidí se ušpinit. Nepožádali byste vegetariána, aby se k vám přidal na hamburger. Přesto je jaksi snazší zapomínat ptát se dětí, čemu dávají přednost.

    Kamarádka vám samozřejmě na rovinu řekne, co chce, a pak se rozejdete a budete dělat různé věci. S dítětem je méně příležitostí fungovat odděleně a větší šance, že se vrhne na zem a bude kopat a křičet. Když se vzteká, snaží se vám něco sdělit. Předvádění může znamenat, že je dítě hladové či unavené. Snažte se poslouchat.

    Děti jsou nekonečně přizpůsobivé

    Děti zvládnou mnohem víc, než si myslíme. Nepotřebují neustálé sledování a mohou prokázat mnohem více trpělivosti, laskavosti a odpovědnosti, než jim připisujeme. Je vaše dítě smutné, když se musí rozloučit? Ano, ale každý se musí naučit rozloučit se. I dítě se naučí vejít do davu cizích lidí a proměnit je v přátele, i když nesdílejí společný jazyk. Dovolte jim pohybovat se v rámci možností alespoň trochu po světě sami. To je totiž přesně to, o co se snažíme i my dospělí, když se vydáváme na cesty.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.