Více
    14.1 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    12 důvodů, proč by měl každý alespoň jednou navštívit Tahiti

    Tahiti často vyvolává obrazy snových bungalovů nad vodou, není to ale jen místo pro romantické líbánky. Proč byste měli alespoň jednou v životě navštívit tento kousek francouzského ráje v Pacifiku?

    Tahitské perly

    Tahitské tmavé perly pocházejí z černoústých perlotvorek chovaných kolem Francouzské Polynésie. Tyto ústřice mohou dorůst úctyhodné velikosti, takže i perly z nich jsou větší než mnoho jiných. Pravá černá tahitská perla je velmi vzácná, protože většina má odstíny tmavě šedé a hnědé.

    Francouzská polynéská kuchyně

    Možná jste mimo Francii, ale to neznamená, že kuchyně je méně francouzská. Stejně jako Nová Kaledonie má Francouzská Polynésie svůj podíl na kulinářských skvostech regionů vzniklých kombinací francouzských vlivů s místními tahitskými přísadami. Mnoho jídel se podává s omáčkami a samozřejmě má francouzská jména. Národní jídlo je známé jako poisson cru – což je tahitská verze syrového rybího pokrmu ceviche.

    Pozorování velryb

    Každý rok přibližně od června do října dorazí velryby keporkaci, které zde přivádějí na svět svá mláďata. Polynésie je prohlášena za chráněnou oblast mořských savců, proto platí přísné předpisy, aby velryby nebyly rušeny. Můžete je pozorovat z některé z četných vyhlídkových lodí.

    Šnorchlování a potápění

    Tahiti je stejně jako ostatní pacifické ostrovy rájem pro milovníky podmořského světa. Šnorchlovat tu můžete v některé z nádherných lagun, nebo dokonce se žraloky. Potápění je trochu obtížnější – ze 112 ostrovů a atolů na Tahiti, se potápěčská centra nacházejí pouze na 11 z nich. Tyto oblasti však mohou nabídnout vynikající potápění, od rychlých driftů až po působivé vraky a velké pelagické druhy v závislosti na ročním období.

    Noční obloha

    Vzhledem k tomu, že ve Francouzské Polynésii žije méně než 300 000 lidí, noční oblohu narušuje malé světelné znečištění. Podívejte se nahoru po západu slunce a užijte si některá ze slavných souhvězdí na polynéské obloze jako jsou Jižní kříž, Štír a Plejády.

    Dramatické vrcholky

    Sice si správně představujete obrazy lagun a pláží, nejpůsobivější krajinu však najdete ve vnitrozemí. Prozkoumejte dramatické útesy a vrcholky hor. Nejznámější je hora Mouaputa na ostrově Moorea, která nečekaně vyčnívá z oceánu vysoko do nebe.

    Vodopády

    Tahiti má mnoho přírodních divů, jedním z nich jsou vodopády. Většina z nich vyžaduje trochu námahy, abyste se k nim dostali, nicméně osvěžení v přírodních bazénech za ni stojí. Les Trois Cascades, tři vodopády, jsou také známé jako vodopády Faarumai a jsou jedněmi z nejznámějších.

    Blowholes

    Arahoho Blowhole se nachází na severovýchodní straně Tahiti Nui, kde členité pobřeží vytváří tento přírodní úkaz. Díra ve skále je výsledkem let pobřežní eroze. Podél pobřeží je řada těchto děr, Araho je ovšem největší. Při každém větším vlnobití tryská skrze díru ve skalách mořská sprška.

    Laguny a zase laguny

    Úchvatné laguny Francouzské Polynésie jsou tím, co dělá toto místo tak slavným. Jistě znáte obrázky bungalovů na vodou z ostrova Bora Bora a Moorea. Odpočívejte obklopeni tyrkysovým mořem.

    Džungle

    Pokud odpočinek v laguně zní trochu nudně, pak vás prohlídka tahitských deštných pralesů udrží ve střehu. Je to šance ocenit nádhernou rozmanitost Tahiti, od útesů po deštný prales.

    Surfování

    Tahiti je známé pro surfování na velkých vlnách a je připraveno vyzvat i ty nejlepší surfaře. Teahupoo je považován za nejnebezpečnější zlom na světě díky své velikosti, síle a samozřejmě ostrému útesu. Pokud nejste surfař, alespoň se vydejte pozorovat tyto odvážlivce.

    Polynéská kultura a umění

    Polynéská kultura je jedinečná, zvláště když je kombinována s francouzským vlivem. Od hudby a tance až po místní kuchyni si můžete na Tahiti užít tuto směsici.

    Přečtěte si také článek: Fidži nebo Tahiti? Nejkrásnější tichomořské ostrovy.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.