Více
    5.5 C
    Czech
    Neděle 7. prosince 2025

    Oudong je tiché srdce kambodžské historie

    Jen 40 kilometrů severně od Phnompenhu se zvedá kopec Phnom Oudong, lemovaný zlatými stúpami a výhledy, které berou dech. Málokteré místo v Kambodži tak výmluvně vypráví o slávě dávné královské minulosti. Oudong býval hlavním městem země více než dvě století a dodnes si uchoval duchovní a historický význam, který v zemi nemá obdoby.

    Jak si užít návštěvu Viktoriiných vodopádů na maximum? Navštivte je ze Zambie i Zimbabwe

    Viktoriiny vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe patří k nejpůsobivějším místům Afriky. Jeden kilometr šířky, padající Zambezi a vodní tříšť tvořící „kouř, který hřmí“. Základní rozhodnutí při plánování je jednoduché: kde se ubytovat a z které strany začít jejich objevování.

    Zinédine Zidane: „Když létám, mám čas pro sebe“

    Zinédine Zidane není nic jiného než legenda. Jak si balí na cesty? A jaká je jeho nejoblíbenější destinace?

    Reklama

    Titulů posbíral nepočítaně. Na zahájení letošních olympijských her měl tu čest nést pochodeň. Není náhodou, že zosobňuje příznačně pojmenovanou řadu Montblanc Legend a propůjčil svou tvář kampani na novou vůni Montblanc Legend Blue.

    Ačkoli se již vzdálil všech povinností spojených s hřištěm a čeká na to, až se stane trenérem francouzského národního týmu, jak se již léta proslýchá, jeho aura zůstává nedotčena. Jaký je jeho vztah k cestování? Přečtěte si v následujícím rozhovoru.

      Máte rád létání?

      Zinédine Zidane: „Cestování pro mě znamená odpočinek, únik od všeho, poznání něčeho nového. Pořád chci létat, i když s přibývajícími léty člověk touží po klidu a pohodě. Když jsem byl mladší, hořel jsem touhou po cestování letadlem. Když jsem poprvé seděl v letadle, bylo mi čtrnáct nebo patnáct let, když jsem jel na setkání s francouzským mládežnickým týmem. Byla to naprostá svoboda.“

      Jak vypadá vaše rutina před odletem?

      Z.Z.: „Nemám žádné speciální triky, ale dobře se připravuji. Obvykle si večer před odjezdem udělám čas na sbalení kufru. Vezmu si něco na čtení, protože tam nahoře ta věc, kterou držíte v ruce [chytrý telefon] je vždycky vypnutá. I když je dneska k dispozici WiFi, zdá se mi, že ve vzduchu nikdy nemám signál (smích). Vždycky mám s sebou tužku, něco si píšu, udělám si čas pro sebe.“

      Co děláte, když jste ve vzduchu?

      Z.Z.: „Na dálkových letech občas spím, ale ne tolik jako někteří moji kolegové. Raději si čtu, než abych se díval na filmy. Doháním některé své knihy, protože jsem ve své vlastní bublině. Zrovna včera mi někdo poslal text o vztahu dětí k obrazovkám. Letadla jsou ideálním místem k přemýšlení o takových věcech. Jsem dědečkem od chvíle, kdy se mému synovi narodila holčička. Teď jsou jí dva roky. Nedává ji k obrazovkám a vypíná televizi, když je poblíž. Myslím, že to dělá správně.“

      Co je první věc, kterou si zabalíte do kufru?

      Z.Z.: „Moje taška na prádlo. Moc toho nepotřebuji: džíny, tričko, tenisky a sportovní věci na běhání.“

      Je něco, co máte vždy s sebou?

      Z.Z.: „Všude s sebou vozím fotku svých dětí a manželky. Když dorazím na místo určení, většinou si ji položím na noční stolek. V tašce mám také vždycky knížku svého táty. Než vydal knihu Sur les chemins de pierres (Michel Lafon, 2017), bral jsem si i jeho dopisy a ručně psané poznámky. Jsme děti svých rodičů, vždy se k nim vracíme. Čím jsem starší, tím víc tomu věřím.“

      Ideální destinace pro dobití baterek?

      Z.Z.: „Když nejsem v Madridu nebo na cestách, mířím do Rodezu, kde se narodila moje žena. Rád se také vracím do Marseille, ale to je něco jiného. Pokud jde o únik od všeho, Aveyron je opravdu to pravé místo. Opravdu si to užívám, můžu si tam úplně dobít baterky.“

      Dokázal byste žít s pouhými 12 kilogramy, což odpovídá příručnímu zavazadlu?

      Z.Z.: „Dokázal bych žít i s menším množstvím. Nechal bych si pár věcí a nějakou francouzskou hudbu. V poslední době hodně poslouchám Balavoina, Goldmana a Michela Bergera. V mládí tomu člověk nevěnuje pozornost, ale teď se s jejich písničkami dokážu víc ztotožnit.

      Jinak nemám tuny věcí a moc si jich nekupuji. Občas vytáhnu dvacet let staré tenisky, a když už je nechci, dám je kamarádovi. Vlastnictví věcí není zrovna moje parketa. Kamarádi se mě často ptají, proč jsem si nezaložil muzeum věnované své kariéře, kde bych vystavil košile a boty. Myslím, že by to nebylo snadné, protože jsem toho tolik rozdal. Rád dělám lidem radost. Takže jsem si toho moc nenechal, kromě Zlatého míče, který jsem vyhrál v roce 1998 (pozn. redakce: cena udělovaná nejlepšímu evropskému hráči). Toho jsem se nezbavil!“

      Reklama
      Reklama

      Sledujte nás na sítích

      Švýcarský Bern hostil soutěž o nejlepší sýr světa

      Švýcarský gruyère se stal nejlepším sýrem světa Perex: Bern hostil letošní World Cheese Awards a porota mezi více než pěti tisíci vzorky vybrala vítěze, který ukázal, jak pestrý a někdy až dramatický svět sýrů může být. Soutěž nabídla nečekané vůně, odvážné chutě i atmosféru, která lákala nejen gurmány, ale i cestovatele hledající autentické zážitky. Švýcarský gruyère Vorderfultigen Spezial uspěl mezi 5 244 sýry ze 46 zemí. Zrál osmnáct měsíců v horské sýrárně v oblasti Gantrisch nedaleko Bernu. Podle porotce Perryho Wakemana jde o sýr, který dokáže „rozeznít emoce“. V chuti se podle něj objevují tóny karamelu, ovoce i jemné kouřovosti. Vítězství má pro místní sýraře velký význam, soutěž se totiž ve Švýcarsku konala poprvé. Hodnocení probíhalo ve Festhalle, kde 265 expertů v žlutých zástěrách procházelo nekonečné řady stolů pokrytých bílými ubrusy. Jednotlivé porce se řezaly, krájely, sbíraly lžící i rozpadaly v prstech. Porotci hodnotili vzhled, vůni i chuť. Polský sýrař Kuba Maziarczyk popsal postup prostě: nejdřív se dívá, pak přičichne a nakonec ochutná. Šílené vůně i jemné oblaky chuti Porota se dostala k tvrdým i mazlavým sýrům, některé byly pokryté květy, jiné obarvené spirulinou. Objevily se sýry v nálevu, sýry připomínající dezert a dokonce i takové, které podle britské porotkyně Emmy Young skončily v kategorii „no swallow“. Mnohé další však patřily mezi nejlepší, které kdy ochutnala. U jednoho z nich prý „jako by člověk kousl do oblaku“. Mezi finalisty se probojovaly sýry z Japonska, Velké Británie, USA a samozřejmě několik dalších švýcarských. Vliv domácího prostředí byl znát. Sýry špatně snášejí dlouhé cesty a právě místní výrobky dorazily v nejlepší kondici. Přesto však vítězství nikdy není jisté a v minulosti uspěly i sýry ze vzdálenějších zemí. Festival chutí, vůní a cestovatelských zážitků Soutěž přilákala dva tisíce návštěvníků, kteří sledovali finální hodnocení jako napínavou show. Pro cestovatele jde o jedinečný zážitek. V jednom sále se potkají vůně Alp, britských pastvin, japonských ostrovů i amerických farem. Bern tak na jeden den proměnil obyčejnou expozici v globální mapu chutí. Soutěž vznikla v osmdesátých letech s cílem podpořit malé výrobce. Organizátoři chtěli připomenout propojení krajiny, mléka a lidské práce. Právě to je vidět v tomto ročníku. Vítězný gruyère pochází z malé horské sýrárny a jeho autor Pius Hitz odmítá navýšit produkci, aby neohrozil tradici a rovnováhu chráněného označení. Na konci dne zůstaly stoly pokryté zbytky sýrů, které podle pravidel nemohou ochutnat ani diváci. Organizátoři je proto nechávají zrecyklovat a využít jako energii. I to připomnělo, že svět sýrů je nejen chutný, ale i praktický. A že cesta za poznáním místních specialit může být stejně dobrodružná jako výlet do hor nad Bernem.

      Oudong je tiché srdce kambodžské historie

      Jen 40 kilometrů severně od Phnompenhu se zvedá kopec Phnom Oudong, lemovaný zlatými stúpami a výhledy, které berou dech. Málokteré místo v Kambodži tak výmluvně vypráví o slávě dávné královské minulosti. Oudong býval hlavním městem země více než dvě století a dodnes si uchoval duchovní a historický význam, který v zemi nemá obdoby.

      Jak si užít návštěvu Viktoriiných vodopádů na maximum? Navštivte je ze Zambie i Zimbabwe

      Viktoriiny vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe patří k nejpůsobivějším místům Afriky. Jeden kilometr šířky, padající Zambezi a vodní tříšť tvořící „kouř, který hřmí“. Základní rozhodnutí při plánování je jednoduché: kde se ubytovat a z které strany začít jejich objevování.

      Rodiště světoznámého čaje. Lipton’s Seat patří k nejlepším vyhlídkám Srí Lanky

      Lipton’s Seat patří k ikonickým místům srílanské vysočiny. Východ slunce nad nekonečnými plantážemi, jednoduchá čajovna na vrcholu a továrna v Dambatenne pod kopcem z něj dělají výlet, kvůli kterému se vyplatí vstávat za tmy.

      Žhavou lávu jen tak někde nevidíte. Proč navštívit Nikaraguu

      Nikaragua. To jsou černé lávové svahy, karibské pláže i hlučné trhy v koloniálních městech. Cestovatelé tu zažijí sjíždění sopky na prkně, lenošení na palmami lemovaných plážích a výlety lodí mezi ostrůvky na jezerech. Země je levná, poměrně bezpečná a dá se projet „na pohodu“ od severu k jihu.

      Ochutnávejte ostrov po ostrově. Tyto kulinářské speciality si dáte na Kanárech

      Na Kanárských ostrovech nejde jen o pláže a sopky, ale také o talíř plný slaných brambor, čerstvých ryb a voňavých omáček mojo. V každém baru vám naservírují papas arrugadas, vydatné rybí hrnce i sladké dezerty z gofia, které jinde v Evropě neseženete. Stačí si sednout ke stolu a ochutnávat.

      Na lyže do Itálie? Nově musí mít všichni na sjezdovkách helmu

      Italská lyžařská sezona začala s novým bezpečnostním pravidlem. Od 1. listopadu 2025 musí mít helmu úplně každý, kdo vyrazí na tamní sjezdovky. Týká se to místních i turistů, lyžařů, snowboardistů i sáňkařů.

      Malaga je ideální základnou pro výlety do bílých vesnic, hor i k moři

      Španělská Malaga leží uprostřed pobřeží Costa del Sol a v jejím okolí se dá podniknout překvapivé množství zajímavých výletů. Za hodinu jízdy se dostanete k dramatickým soutěskám, horským vesnicím, jeskyním i k méně známým plážím. Stačí auto, trochu času a chuť sjíždět vedlejší silnice místo dálnice.

      Airbus musel kvůli chybě uzemnit 6000 letadel. Většina už je zpátky v provozu

      Airbus během pár dní stáhl tisíce letadel A320 na mimořádnou softwarovou opravu. Globální grounding kvůli chybě v softwaru způsobil zpoždění a rušení letů, ale výrobce tvrdí, že velkou část flotily už technici znovu zprovoznili.

      Švýcarský Bern hostil soutěž o nejlepší sýr světa

      Švýcarský gruyère se stal nejlepším sýrem světa Perex: Bern hostil letošní World Cheese Awards a porota mezi více než pěti tisíci vzorky vybrala vítěze, který ukázal, jak pestrý a někdy až dramatický svět sýrů může být. Soutěž nabídla nečekané vůně, odvážné chutě i atmosféru, která lákala nejen gurmány, ale i cestovatele hledající autentické zážitky. Švýcarský gruyère Vorderfultigen Spezial uspěl mezi 5 244 sýry ze 46 zemí. Zrál osmnáct měsíců v horské sýrárně v oblasti Gantrisch nedaleko Bernu. Podle porotce Perryho Wakemana jde o sýr, který dokáže „rozeznít emoce“. V chuti se podle něj objevují tóny karamelu, ovoce i jemné kouřovosti. Vítězství má pro místní sýraře velký význam, soutěž se totiž ve Švýcarsku konala poprvé. Hodnocení probíhalo ve Festhalle, kde 265 expertů v žlutých zástěrách procházelo nekonečné řady stolů pokrytých bílými ubrusy. Jednotlivé porce se řezaly, krájely, sbíraly lžící i rozpadaly v prstech. Porotci hodnotili vzhled, vůni i chuť. Polský sýrař Kuba Maziarczyk popsal postup prostě: nejdřív se dívá, pak přičichne a nakonec ochutná. Šílené vůně i jemné oblaky chuti Porota se dostala k tvrdým i mazlavým sýrům, některé byly pokryté květy, jiné obarvené spirulinou. Objevily se sýry v nálevu, sýry připomínající dezert a dokonce i takové, které podle britské porotkyně Emmy Young skončily v kategorii „no swallow“. Mnohé další však patřily mezi nejlepší, které kdy ochutnala. U jednoho z nich prý „jako by člověk kousl do oblaku“. Mezi finalisty se probojovaly sýry z Japonska, Velké Británie, USA a samozřejmě několik dalších švýcarských. Vliv domácího prostředí byl znát. Sýry špatně snášejí dlouhé cesty a právě místní výrobky dorazily v nejlepší kondici. Přesto však vítězství nikdy není jisté a v minulosti uspěly i sýry ze vzdálenějších zemí. Festival chutí, vůní a cestovatelských zážitků Soutěž přilákala dva tisíce návštěvníků, kteří sledovali finální hodnocení jako napínavou show. Pro cestovatele jde o jedinečný zážitek. V jednom sále se potkají vůně Alp, britských pastvin, japonských ostrovů i amerických farem. Bern tak na jeden den proměnil obyčejnou expozici v globální mapu chutí. Soutěž vznikla v osmdesátých letech s cílem podpořit malé výrobce. Organizátoři chtěli připomenout propojení krajiny, mléka a lidské práce. Právě to je vidět v tomto ročníku. Vítězný gruyère pochází z malé horské sýrárny a jeho autor Pius Hitz odmítá navýšit produkci, aby neohrozil tradici a rovnováhu chráněného označení. Na konci dne zůstaly stoly pokryté zbytky sýrů, které podle pravidel nemohou ochutnat ani diváci. Organizátoři je proto nechávají zrecyklovat a využít jako energii. I to připomnělo, že svět sýrů je nejen chutný, ale i praktický. A že cesta za poznáním místních specialit může být stejně dobrodružná jako výlet do hor nad Bernem.

      Oudong je tiché srdce kambodžské historie

      Jen 40 kilometrů severně od Phnompenhu se zvedá kopec Phnom Oudong, lemovaný zlatými stúpami a výhledy, které berou dech. Málokteré místo v Kambodži tak výmluvně vypráví o slávě dávné královské minulosti. Oudong býval hlavním městem země více než dvě století a dodnes si uchoval duchovní a historický význam, který v zemi nemá obdoby.

      Jak si užít návštěvu Viktoriiných vodopádů na maximum? Navštivte je ze Zambie i Zimbabwe

      Viktoriiny vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe patří k nejpůsobivějším místům Afriky. Jeden kilometr šířky, padající Zambezi a vodní tříšť tvořící „kouř, který hřmí“. Základní rozhodnutí při plánování je jednoduché: kde se ubytovat a z které strany začít jejich objevování.

      Rodiště světoznámého čaje. Lipton’s Seat patří k nejlepším vyhlídkám Srí Lanky

      Lipton’s Seat patří k ikonickým místům srílanské vysočiny. Východ slunce nad nekonečnými plantážemi, jednoduchá čajovna na vrcholu a továrna v Dambatenne pod kopcem z něj dělají výlet, kvůli kterému se vyplatí vstávat za tmy.

      Žhavou lávu jen tak někde nevidíte. Proč navštívit Nikaraguu

      Nikaragua. To jsou černé lávové svahy, karibské pláže i hlučné trhy v koloniálních městech. Cestovatelé tu zažijí sjíždění sopky na prkně, lenošení na palmami lemovaných plážích a výlety lodí mezi ostrůvky na jezerech. Země je levná, poměrně bezpečná a dá se projet „na pohodu“ od severu k jihu.

      Ochutnávejte ostrov po ostrově. Tyto kulinářské speciality si dáte na Kanárech

      Na Kanárských ostrovech nejde jen o pláže a sopky, ale také o talíř plný slaných brambor, čerstvých ryb a voňavých omáček mojo. V každém baru vám naservírují papas arrugadas, vydatné rybí hrnce i sladké dezerty z gofia, které jinde v Evropě neseženete. Stačí si sednout ke stolu a ochutnávat.

      Na lyže do Itálie? Nově musí mít všichni na sjezdovkách helmu

      Italská lyžařská sezona začala s novým bezpečnostním pravidlem. Od 1. listopadu 2025 musí mít helmu úplně každý, kdo vyrazí na tamní sjezdovky. Týká se to místních i turistů, lyžařů, snowboardistů i sáňkařů.

      Malaga je ideální základnou pro výlety do bílých vesnic, hor i k moři

      Španělská Malaga leží uprostřed pobřeží Costa del Sol a v jejím okolí se dá podniknout překvapivé množství zajímavých výletů. Za hodinu jízdy se dostanete k dramatickým soutěskám, horským vesnicím, jeskyním i k méně známým plážím. Stačí auto, trochu času a chuť sjíždět vedlejší silnice místo dálnice.

      Airbus musel kvůli chybě uzemnit 6000 letadel. Většina už je zpátky v provozu

      Airbus během pár dní stáhl tisíce letadel A320 na mimořádnou softwarovou opravu. Globální grounding kvůli chybě v softwaru způsobil zpoždění a rušení letů, ale výrobce tvrdí, že velkou část flotily už technici znovu zprovoznili.
      Reklama
      Reklama
      Reklama
      Reklama