Více
    13 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Oblíbené destinace ve Francii, které nejsou Paříž

    Pokud jste již byli v Paříži a přemýšlíte, kam jinam se ve Francii vydat, vězte, že tato země rozhodně má co nabídnout. Prozkoumejte Ostrov krásy Korsiku či tajné zastřešené chodby v Lyonu.

    Korsika

    Ideální pro klidnou dovolenou v hybridní italské francouzské kultuře. Korsika je ostrov, který lze rozdělit na dvě části. Bastia je hlavním městem na severu a Ajaccio hlavním městem na jihu. Skromná přezdívka Korsiky je Ostrov krásy.

    V závislosti na typu dovolené, po které toužíte, můžete buď ležet na sluníčku na jejích písečných plážích s křišťálovou vodou u nohou. Nebo se vydejte na túru a vyšplhejte na dramatické vrcholky hor připomínající jehlice, jako je Col de Bavella.

    Nantes

    Evropské zelené hlavní město roku 2013 Nantes vyniká svým závazkem chránit životní prostředí. Můžete si užít chráněné stezky na březích řeky Loiry, projet se na kole a poté navštívit středověký hrad Britanny’s Dukes. Nebo se nechte pocákat mechanickým slonem inspirovaným knihami Julese Verna.

    Neváhejte jet trajektem do staré rybářské vesnice Trentemoult, kde propletené uličky rozjasňují barevné fasády domů a dláždí cestu k řece. Vládne tu atmosféra „guinguette“ (kavárna pod širým nebem).

    Marseille

    Marseille má co nabídnout a zanechá stopu v každém návštěvníkovi. Přístavní město s bohatou minulostí je nejstarším městem Francie. Od Les Goudes po L’Estaque stojí u Středozemního moře a třpytí se pod slunečním svitem. Pozor ale na vítr mistral, který může foukat až 1OO kilometrů za hodinu.

    V roce 2013 bylo Marseille Evropským hlavním městem kultury. Nabízí širokou škálu divadel, koncertních sálů a muzeí, počínaje MuCEM. Můžete se také projít v národním parku Calanques, ale nezapomeňte si s sebou vzít opalovací krém a vodu, protože teploty mohou v létě dosáhnout 35 stupňů Celsia.

    Lyon

    Bývalé hlavní město Francie až do roku 297, kdy titul převzala Paříž. Toto starobylé město si zachovalo pozoruhodné architektonické dědictví. Není divu, že čtvrti Vieux Lyon, kopec Fourvière, Presqu’île a svahy Croix-Rousse jsou uvedeny na seznamu světového dědictví UNESCO.

    Ke katedrále Notre-Dame-de-Fourvière se dostanete pěšky po 567 schodech. Zde se vám naskytne úplné panorama města, které se táhne od parku Tête d’Or až po současnou čtvrť Confluences. Povinnost v Lyonu? Putování po ‚traboules‘ (tajné zastřešené chodby) a poté jídlo v ‚bouchon‘ u řeky Saône, tradiční restauraci, která podává červené víno a uzeniny.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.