Více
    18 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Zážitky, kvůli kterým byste měli do svého itineráře zařadit italský region Apulie

    Apulie, podpatek italské boty, je pobřežní region definovaný středověkými městy na vrcholcích kopců, nekonečnými olivovými háji a suchými, horkými léty.

    Tento malebný je obklopen Jaderským a Jónským mořem. Cestovatelé ho často opomíjejí, ale zde jsou některé z důvodů, proč byste měli tento region zařadit do svého italského itineráře.

    Pozorujte potápěče na útesech v Polignano a Mare

    Tato starobylá pobřežní vesnice, ležící 40 kilometrů jihovýchodně od Bari, je ideálním místem pro pohodový jednodenní výlet. Bíle omítnuté centrum storico se nachází na skalnatém okraji útesu a nabízí výhled na skrytou oblázkovou zátoku Lama Monachile. Nejlepší výhled na moře se naskýtá na Belvedere Terrazza Santo Stefano, nebo, pokud nemáte omezený rozpočet, z terasy hotelové restaurace Grotta Palazzese, která je schovaná v nádherné jeskyni. Perla Jadranu je také domovem světové série v potápění z útesů.

    Přenocujte v trullu, v jedinečné lokalitě světového dědictví UNESCO

    V Alberobellu se nachází zona dei trulli, hustá zástavba 1500 bělostných kamenných domů s charakteristickými kuželovitými střechami. Původně zde žili zemědělští dělníci a trulli představují nejvýraznější architektonický symbol Apulie. Jejich svérázný jednopatrový půvab vybízí k přenocování, které je možné v okolní krajině údolí Valle d’Itria. Při návštěvě samotného městečka si uvědomte, že Alberobello přitahuje velké davy turistů, proto přijeďte včas, abyste je předběhli.

    Koupejte se v jiskřivě modrých vodách

    Apulie má více než 800 kilometrů pobřeží, takže si zde každý najde pláž podle své nálady. Od dramatické krajiny Porto Selvaggio, ideální pro šnorchlování, až po hejna plameňáků v dunách lemujících Spiaggia Salina dei Monaci. Malebné pobřeží Apulie oplývá nekonečným množstvím jemného písku a odlehlých zátok. Pokud jste sem přijeli za koupáním, pozorováním západu slunce a šťavnatými mořskými plody, určitě nebudete zklamaní. Mějte však na paměti, že v srpnu, v hlavní sezóně, se do regionu sjíždějí davy lidí.

    Obědvejte kulinářské speciality a prvotřídní víno

    Apulie je stejně jako celá Itálie vynikající gurmánskou destinací. Nejlepším místním pokrmem jsou orecchiette (doslova „malé ucho“). Jedná se o druh těstovin, které se obvykle podávají s rapini, brokolicí nebo květákem. Určitě také ochutnejte focaccia pugliese, připravovanou s cherry rajčátky, oreganem a olivami, a místní burratu, která se zde vyrábí již od prvních desetiletí 19. století. Apulie je také jednou z předních italských vinařských oblastí, která se rozkládá na ploše 83 000 hektarů. Hlavními místními odrůdami jsou nero di troia a primitivo.

    Odvezte si domů jako suvenýr tekuté zlato

    V Apulii roste asi 60 milionů olivovníků. Starobylá stromová krajina, která pokrývá zvlněné kopce a skalnaté pobřeží, je zodpovědná za 12 procent světové produkce olivového oleje a asi 40 procent italských zásob. V regionu se pěstuje více než 50 odrůd oliv, a proto si nezapomeňte domů odvézt vzorek jednoho z nejstarších průmyslových odvětví v Apulii. Strade dell’olio neboli cesta olivového oleje spojuje starobylé farmy, které zde dodnes produkují tekuté zlato.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.