Více
    2.2 C
    Czech
    Pátek 9. května 2025

    Pivo, víno a káva: 3 nápoje z různých koutů světa, které se dostaly na seznam UNESCO

    Na seznamu nehmotného dědictví UNESCO najdeme i položky, které vás možná překvapí. Ocenění získala tradiční výroba vína, klasický „turek“ či pivní kultura v Belgii.

    Reklama

    Výroba vína qvevri v Gruzii

    Gruzie je synonymem vína. Není překvapením, že Kavkaz (Gruzie, Ázerbájdžán a Arménie) je celosvětovým rodištěm vinařství. Hrozny se pěstují v gruzínském úrodném údolí Alazani v oblasti Kakheti. První důkazy o výrobě vína v Gruzii pocházejí již z 6. tisíciletí před naším letopočtem.

    V roce 2013 UNESCO uznalo toto neuvěřitelné dědictví a zapsalo metody výroby vína qvevri jako součást nehmotného kulturního dědictví země.

    Mnoho gruzínských rodin, mnichů, jeptišek i profesionálních vinařů dodnes používá stejné metody výroby vína jako jejich předci před tisíci lety. Tradiční gruzínská výroba vína zahrnuje použití qvevri, obrovské hliněné urny ve tvaru amfory, která je pohřbena pod zemí, aby udržovala konstantní teplotu.

    Po sklizni vína rtveli, která se koná každoročně na podzim, jsou hrozny fermentovány uvnitř qvevri. Pokud se nechají slupky, vzniká víno, kterým se Gruzie proslavila. Po ošetřování řadou speciálních nástrojů je víno připraveno k pití.

    Vyzkoušejte ho sami

    Každá restaurace v Tbilisi a kavárna v Kutaisi podávají rozlévané místní víno. Některá z nejlepších vín jsou ta domácí. Pokud budete mít možnost ubytovat se v penzionu v Gruzii, nepochybně zde kromě domácí kuchyně dostanete i výborné víno. Speciální vinné bary v Tbilisi jsou skvělým místem, kde můžete ochutnat různé druhy, včetně qvevri a organických vín.

    Pro nezapomenutelný zážitek z vína se vydejte z Tbilisi do Sighnaghi, srdce gruzínského vinařského regionu. Zde najdete desítky, ne-li stovky sklípků a rodinných vinařství, kde si můžete prohlédnout zařízení a starodávné qvevri, než se zúčastníte degustace.

    Turecká káva v Turecku

    Turecko má na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO nejméně tři záznamy související s potravinami. Turecká káva je však asi nejznámější.

    Káva byla poprvé zavedena do Osmanské říše v 15. století. Byl to okamžitý hit. Od té chvíle Osmané kontrolovali obchodní cesty s kávou a byli zodpovědní za šíření kávy po celé říši. To vysvětluje, proč země a území dříve dobyté Osmany, včetně například Bosny a Hercegoviny, mají své vlastní kávové tradice, které jsou úzce spjaty s tureckou kávou.

    Při výrobě turecké kávy se pražená zrna melou na superjemný prášek a pomalu se vaří s vodou a cukrem, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Turecké konvice na kávu nebo džezva jsou nedílnou součástí rituálu.

    Miniaturní bronzové konvičky jsou pijákovi předloženy na složitém podnosu na kávu. Kostky cukru a čtvereček tureckého medu se obvykle podávají na boku. Vaření a pití turecké kávy odráží komunitní kulturu země a bylo uznáno organizací UNESCO v roce 2013.

    Vyzkoušejte tureckou kávu

    Tradičně připravovaná káva je všudypřítomná po celém Turecku. Nejautentičtější zážitky z pití kávy lze získat v kavárnách (známých jako kaveh kanes) v Istanbulu i mimo něj. Turecká káva se obvykle pomalu usrkává ke konverzaci. Vzhledem k tomu, že káva je symbolem pohostinnosti a přátelství, je turecká kavárna ideálním místem pro setkávání.

    Pivní kultura v Belgii

    Pivo se v Belgii vaří po staletí. Původně ho z vody, ječmene, chmele a kvasnic vyráběli ve středověku mniši a jeptišky jako náhradu vody. Pitná voda byla často nečistá a způsobovala lidem onemocnění, takže uvařit slabé pivo bylo vhodnější, dokonce i pro děti.

    Proces vaření piva zlikvidoval veškeré choroboplodné zárodky a přidaný chmel působil jako konzervační látka. Vznikla tak životně důležitá kulinární součást historie, kultury a tradice země. Dnes existuje více než 1500 různých druhů belgického piva s různými příchutěmi, barvami a procenty alkoholu.

    Belgické pivo bylo v roce 2016 zapsáno na seznam UNESCO, protože je součástí živého dědictví mnoha komunit po celé zemi. Hraje roli v každodenním životě i při slavnostních příležitostech.

    Vyzkoušejte belgické pivo

    Přestože většina restaurací, kaváren a barů v Belgii pivo podává, doporučujeme navštívit pivovar. Než se rozhodnete pro své oblíbené, dozvíte se o procesu vaření a ochutnáte řadu různých piv.

    Chcete-li vidět, jak se v Bruggách vyrábí pivo, navštivte jediný aktivní rodinný pivovar ve městě, De Halve Maan (Půlměsíc), kde rodina Maesových vaří belgické pivo od roku 1856. K dispozici je také restaurace a venkovní posezení s výhledem na kanály.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Mango sticky rice, thajský dezert, který díky rapperce Milli pobláznil svět

    Tradiční thajský dezert z manga a lepkavé rýže se stal symbolem letní sezony i národním fenoménem. Díky virálnímu momentu na festivalu Coachella si získal pozornost nejen v Thajsku, ale i po celém světě.

    Pod nohama návštěvníků botanické zahrady se skrývá stanice duchů

    Pod povrchem zelených Botanických zahrad v Glasgow se skrývá tichý památník jedné éry. Zatímco tisíce návštěvníků obdivují květiny a stromy, jen málokdo ví, že pod jejich nohama leží zapomenutá železniční stanice z viktoriánských dob.

    Chorvatské „Oko Země“ patří k nejúchvatnějším přírodním úkazům v Evropě

    V odlehlém koutě dalmatského vnitrozemí se skrývá přírodní klenot, o kterém se teprve začíná mluvit. Pramen řeky Cetiny, známý jako Oko Země, láká stále více turistů svou surreálností a podobností s lidským okem. Kdo touží po klidu, dechberoucí přírodě a troše mystiky, neměl by tohle místo minout.

    Korfu nebo Rhodos? Vyberte si řecký ostrov podle svého vkusu

    Chystáte se do Řecka a váháte mezi Korfu a Rhodosem? Oba ostrovy mají co nabídnout, každý je však jiný. A právě v tom spočívá klíč – záleží, jestli toužíte po tichu v objetí přírody, nebo spíš po dávce historie a života na každém kroku.

    Athény bez davů a v plném květu? Načasujte návštěvu na jaro

    Athény jsou nádherné v každém ročním období, ale na jaře doslova rozkvetou. Město se probouzí ze zimního spánku, voní citrusy a uličky zatím nejsou plné davů. Kdo chce zažít opravdové kouzlo řecké metropole bez únavného vedra, měl by vyrazit právě teď.

    Digitální revoluce v ráji. Odlehlý tichomořský stát Tuvalu má první bankomaty

    Jinde samozřejmost, v odlehlém ostrovním státě Tuvalu však jde o velký krok. Poprvé v historii tam lidé mohou vybírat peníze z bankomatu. Země, kde se dosud platilo výhradně hotově, tím vstupuje do digitálního věku.

    The White Lotus na vlastní kůži? Objevte thajský ráj z třetí série

    Třetí řada seriálu The White Lotus zavítala do exotického Thajska a nabídla divákům nejen spletité příběhy hostů, ale i dechberoucí kulisy. Seriál potvrdil svou pověst luxusního cestovatelského průvodce. Navštivte místa, kde se točilo.

    Egypt mění tvář pyramid v Gíze, zmizet mají i dotěrní prodejci

    Areál pyramid v Gíze má projít zásadní proměnou. Kromě ekologické dopravy a nového vstupu má rekonstrukce vyřešit i dlouhodobé problémy s chaosem, přetížením a agresivními prodejci.

    Evropská lázeňská města bojují o přežití. Prameny ohrožuje změna klimatu

    Slavná evropská lázeňská města čelí rostoucí hrozbě, která ohrožuje jejich budoucnost – změně klimatu. Vzestup teplot, častější povodně a sucha narušují přirozené vývěry minerálních pramenů, které po staletí tvořily základ zdejších lázeňských tradic a místní ekonomiky.

    Mango sticky rice, thajský dezert, který díky rapperce Milli pobláznil svět

    Tradiční thajský dezert z manga a lepkavé rýže se stal symbolem letní sezony i národním fenoménem. Díky virálnímu momentu na festivalu Coachella si získal pozornost nejen v Thajsku, ale i po celém světě.

    Pod nohama návštěvníků botanické zahrady se skrývá stanice duchů

    Pod povrchem zelených Botanických zahrad v Glasgow se skrývá tichý památník jedné éry. Zatímco tisíce návštěvníků obdivují květiny a stromy, jen málokdo ví, že pod jejich nohama leží zapomenutá železniční stanice z viktoriánských dob.

    Chorvatské „Oko Země“ patří k nejúchvatnějším přírodním úkazům v Evropě

    V odlehlém koutě dalmatského vnitrozemí se skrývá přírodní klenot, o kterém se teprve začíná mluvit. Pramen řeky Cetiny, známý jako Oko Země, láká stále více turistů svou surreálností a podobností s lidským okem. Kdo touží po klidu, dechberoucí přírodě a troše mystiky, neměl by tohle místo minout.

    Korfu nebo Rhodos? Vyberte si řecký ostrov podle svého vkusu

    Chystáte se do Řecka a váháte mezi Korfu a Rhodosem? Oba ostrovy mají co nabídnout, každý je však jiný. A právě v tom spočívá klíč – záleží, jestli toužíte po tichu v objetí přírody, nebo spíš po dávce historie a života na každém kroku.

    Athény bez davů a v plném květu? Načasujte návštěvu na jaro

    Athény jsou nádherné v každém ročním období, ale na jaře doslova rozkvetou. Město se probouzí ze zimního spánku, voní citrusy a uličky zatím nejsou plné davů. Kdo chce zažít opravdové kouzlo řecké metropole bez únavného vedra, měl by vyrazit právě teď.

    Digitální revoluce v ráji. Odlehlý tichomořský stát Tuvalu má první bankomaty

    Jinde samozřejmost, v odlehlém ostrovním státě Tuvalu však jde o velký krok. Poprvé v historii tam lidé mohou vybírat peníze z bankomatu. Země, kde se dosud platilo výhradně hotově, tím vstupuje do digitálního věku.

    The White Lotus na vlastní kůži? Objevte thajský ráj z třetí série

    Třetí řada seriálu The White Lotus zavítala do exotického Thajska a nabídla divákům nejen spletité příběhy hostů, ale i dechberoucí kulisy. Seriál potvrdil svou pověst luxusního cestovatelského průvodce. Navštivte místa, kde se točilo.

    Egypt mění tvář pyramid v Gíze, zmizet mají i dotěrní prodejci

    Areál pyramid v Gíze má projít zásadní proměnou. Kromě ekologické dopravy a nového vstupu má rekonstrukce vyřešit i dlouhodobé problémy s chaosem, přetížením a agresivními prodejci.

    Evropská lázeňská města bojují o přežití. Prameny ohrožuje změna klimatu

    Slavná evropská lázeňská města čelí rostoucí hrozbě, která ohrožuje jejich budoucnost – změně klimatu. Vzestup teplot, častější povodně a sucha narušují přirozené vývěry minerálních pramenů, které po staletí tvořily základ zdejších lázeňských tradic a místní ekonomiky.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama