Více
    5.2 C
    Czech
    Sobota 20. dubna 2024

    Nejlepší vánoční trhy v Evropě

    V Evropě najdeme ty nejstarší a nejzářivější vánoční trhy na světě, od Berlína po Kodaň, Tallin či Bruggy. Sledujte vůni svařeného vína a skořicových sušenek a nakupujte dárky i ozdoby. Kam se za nimi vydat?

    Trhy jsou v každém větším evropském městě, ale tyto byste měli přidat nejvýše na seznam vašich zimních výletů.

    Kodaňské vánoční trhy

    Dánské hlavní město nabízí během sezóny útulného hygge několik pozoruhodných vánočních trhů. Na tradiční vánoční trh se vydejte na Julemarked na Hojbro Plads, krásné náměstí v srdci města, které má 180 000 vánočních světel, malé sruby s řemeslnými drobnostmi a prodejci jídla a pití.

    Rodiny by mohly strávit celý den v nedalekých zahradách Tivoli, kodaňském celoročním zábavním parku, který se promění v pohádkovou zimní říši divů se sezónními prodejci, průvody, ohňostroji a sváteční hudbou.

    Nebo je tu alternativní oslava Vánoc v obci Christiania bez aut, kde si můžete prohlédnout stánky s řemeslnými výrobky, oblečení a šperky od kreativních lidí, kteří tam žijí. Většina trhů začíná během druhé poloviny listopadu a končí těsně před Vánocemi.

    Vánoční trh v Záhřebu

    Hlavní a největší město Chorvatska je během adventního období středem pozornosti. Místní vánoční trh byl zvolen jako nejlepší v Evropě. Od konce listopadu do začátku ledna se zapojí mnoho městských parků, historických památek a romantických zelených náměstí. V každém místě najdete mozaiku dekorací a oslav. Užijte si kluziště, živý betlém, pódia s živými vystoupeními a spoustu akcí pro rodiny s dětmi – nemluvě o okouzlujících stáncích roztroušených po celém městě, kde se prodávají klasické chorvatské dárky a suvenýry.

    Vánoční trh v Tallinu

    Opevněné hlavní město Estonska je turistickou atrakcí díky svému středověkému Starému Městu zapsanému na seznamu UNESCO. To se od konce listopadu do konce prosince stává kouzelnou kulisou každoročního vánočního trhu ve městě. Ročně přitahuje téměř půl milionu lidí, kteří přijíždějí pro jeho okouzlující kiosky nabízející kvalitní, ručně vyráběné dárky od místních řemeslníků. Estonsko nabízí mnoho farmářských lahůdek a produktů z Baltského moře – očekávejte tedy horké svařené víno, pečené maso, šampaňské, ústřice, a dokonce i černý kaviár. Na pódiu vystupují místní hudebníci a taneční vystoupení, zatímco studenti umění předvádějí své instalace ve výlohách obchodů na ulici Pikk Street.

    Vánoční trh v Bruggách

    Středověké město Bruggy má velkolepý vánoční trh, který trvá šest týdnů od – poloviny listopadu do začátku ledna. Hlavní náměstí Grote Markt je centrem dění, okolí zvonice z 15. století je až po okraj zaplněné stánky s jídlem, pitím a řemeslnými výrobky. Pokračujte úzkými uličkami města, kde najdete další obchody a prodejce lokálních výrobků, sladkého svařeného vína, závratné řady belgických piv, studeného jeneveru (místního ginu), sýra, palačinek, vaflí a čokolády. Projděte se po kanálech a pak si půjčte brusle na jezeře lásky, kde je udržitelné kluziště.

    Salcburský vánoční trh

    Jako čtvrté největší město Rakouska a rodiště Mozarta je Salzburg oblíbeným výletem z Mnichova a Vídně. Historické centrum zapsané na seznamu UNESCO si ale zaslouží více času, zvláště o prázdninách. V prosinci se koná několik různých trhů. Největší a nejstarší je Christkindlmarkt, který se od 15. století odehrává v blízkosti salcburské katedrály. Prohlédněte si expozice více než 100 okouzlujících tradičních stánků nabízejících ručně vyráběné zvonky, věnce, dřevěné figurky, zimní doplňky a chutné jídlo a pití. Každý trh má svůj vlastní hrnek, který si můžete nechat jako suvenýr. Dalším trhem je pevnost Hohensalzburg, kam se dostanete pěšky nebo jízdou na lanovce. Nabízí nejlepší výhledy na město.

    Vánoční trh ve Štrasburku

    Když si vzpomenete na Vánoce ve Francii, možná se vám vybaví Paříž. Ale nejstarší a nejznámější vánoční trh v kraji se ve skutečnosti koná ve Štrasburku, městě na francouzsko-německé hranici, které si říká hlavní město Vánoc. Oslava od konce listopadu do Štědrého dne zahrnuje více než 300 dřevěných stánků rozmístěných po celém historickém centru města s tematickými oblastmi oddělenými dokonale vyzdobenými ulicemi a osvětlením. Vážní zákazníci si mohou prohlédnout kvalitní regionální produkty od módních návrhářů, keramiků, zlatníků a tkalců koberců, než si odpočinou u půllitru piva a bredele, tradičních sušenek z Alsaska.

    Vánoční trh v Edinburghu

    Svérázné hlavní město Skotska od poloviny listopadu do začátku ledna hostí vánoční trh v parku East Princes Street Gardens. To je jeden z nejkrásnějších městských parků Edinburghu. Nemůžete ho minout, je domovem jednoho z největších evropských venkovních kluzišť a 33 metrů vysokého ruského kola, přezdívaného Edinburgh Eye. Prohlédněte si Santovu jeskyni a řadu prodejců, kteří prodávají místní produkty a výrobky, a to nejlepší z jídla a pití, co může Skotsko nabídnout. Speciální akce a hudební vystoupení se konají po celou sezónu.

    Berlínské vánoční trhy

    Je to neuvěřitelné, ale v Berlíně je každou zimu až 80 vánočních trhů. Takže za vůní svařeného vína nebo klobásy nemusíte chodit daleko. Jedním z klasických trhů je Weihnachtszauber am Gendarmenmarkt, snadno dostupný z některých nejnavštěvovanějších míst města. Najdete zde kvalitní ručně vyráběné dárky, suvenýry a pravidelná živá vystoupení. Nebo zajděte na Alexanderplatz s jeho ruským kolem a velkým kluzištěm. Vánoční trh Potsdamer Platz má sáňkařskou dráhu pro všechny věkové kategorie. A trh s názvem „Holy Sh*% Shopping“ představuje experimentální berlínské umělce a designéry.

    Vídeňský vánoční trh

    Od konce listopadu do konce prosince se Vídeň promění v zimní říši divů s velkolepou, ekologickou přehlídkou zářivých svátečních světel, lamp a lustrů. Největší z několika městských trhů se nachází na náměstí Rathausplatz nedaleko elegantní vídeňské radnice. Každoročně přitahuje miliony návštěvníků. Najdete zde 150 stánků rozmístěných v dlouhých řadách, kde se prodávají ručně vyrobené dárky spolu s klobásami, kaštany a koblihami plněnými marmeládou. Zapíjet je můžete svařákem, pálenkou nebo horkým punčem. Spalte cukr na osvětleném kluzišti, zatímco v pozadí hraje vánoční hudba.

    Sledujte nás na sítích

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?