Více
    6.3 C
    Czech
    Pátek 19. dubna 2024

    Co dělat v Salcburku, když máte jen jeden den

    Středověký hrad, úžasný palác, koktejlové bary a rustikální restaurace. Salcburská směs historie a kultury s moderním nádechem dělá z Mozartova rodného města jednu z nejatraktivnějších destinací v Rakousku.

    Salzburg, který se nachází na úpatí Alp, je skvělou víkendovou destinací a také zastávkou na cestě po Rakousku. Město je dostatečně velké na to, aby vás zaměstnalo a zároveň dostatečně kompaktní, abyste mohli prozkoumat všechny památky pěšky. Ať už máte rádi klasickou hudbu, historické stavby, nebo chcete navštívit památky z The Sound of Music, s naším průvodcem vše zvládnete během jednoho dne.

    Ráno

    Snídaně z nejstarší pekárny ve městě

    Načerpejte energii v St Peter Stiftsbäckerei, malebné budově na náměstí Kapuzinerplatz. Nejstarší pekárna v Salcburku existuje již od 12. století a lze ji skoro prohlásit za městskou instituci. Nejoblíbenějším pečivem je tmavý chléb a sladké briošky. Energii budete potřebovat, takže si vyberte své oblíbené pečivo, které budete žvýkat po cestě do hlavní turistické lokality Salcburku.

    Návštěva pevnosti Hohensalzburg

    Hrad Hohensalzburg, s více než 900 lety historie, je posazen vysoko nad střechami města. Je nejrušnější turistickou atrakcí Salcburku: s 1,4 miliony návštěvníků v roce 2019 sem budete muset přijít brzy, abyste předběhli davy.

    Vydejte se na Festungsgasse na Starém Městě (hned za rohem od pekárny) a vyberte si mezi minutovou jízdou prosklenou lanovkou (Festungsbahn) nebo (strmou) 20minutovou procházkou k hradu. Jakmile budete v pevnosti Hohensalzburg, vyzvedněte si audio průvodce, prohlédněte si nádvoří, muzeum pevnosti, obrovské varhany s více než 200 píšťalami a obdivujte ohromující výhled na město a hory.

    Projděte se Starým městem

    Po návštěvě hradu se vydejte na procházku Starým městem zapsaným na seznamu UNESCO a udělejte si fotky jeho hlavních památek, jako je Salcburská katedrála (kde byl pokřtěn Mozart), Dómská čtvrť a Horse Pond (jedno z nejznámějších míst Sound of Music). Každý úzký průchod stojí za prozkoumání, takže se ponořte do malých obchůdků nebo kaváren. Pokud potřebujete něco sladkého, zastavte se v Café Fürst v Brodgasse 13 a ochutnejte slavné Mozartovy koule (marcipánovo-nugátové cukrovinky v čokoládě) v místě, kde byly v roce 1890 vynalezeny.

    Odpoledne

    Zastavte se na zdravý oběd

    Afro Café na náměstí Bürgerspitalplatz je oázou plnou rostlin, polštářů a barevných dekorací. Je to skvělá zastávka pro zdravý a cenově dostupný oběd, od čočkové polévky s kořením harissa po rýžové misky s příchutěmi inspirovanými Afrikou.

    Podívejte se na Mozartův rodný dům na Getreidegasse

    Nejznámější salcburská ulice, Getreidegasse, je od Afro Café vzdálena necelých pět minut chůze. Naleštěné výlohy a retro cechovní nápisy propagují směsici mezinárodních módních butiků a malých tradičních obchodů, které prodávají vše od starožitností po kožené zboží, šperky a lahůdky. Getreidegasse je také skvělým místem pro pozorování lidí. Pro skvělý a neturistický suvenýr zamiřte do obchodu Quipster Store na čísle 23, koncepčního obchodu věnovaného hromadě kreslených postaviček jménem Quipster, který provozují místní umělci. A nezapomeňte se podívat na číslo 9. Mozart se narodil ve třetím patře této budovy v roce 1756.

    Prozkoumejte palác Mirabell

    Překročte řeku Salzach přes most Staatsbrücke a udělejte si 10minutovou procházku k nádhernému paláci Mirabell. Je to jak památka světového dědictví UNESCO, tak památka The Sound of Music. Návštěva je zcela zdarma. Než se vydáte na prohlídku obrovských zahrad, podívejte se do barokního mramorového sálu uvnitř paláce (oblíbené místo pro koncerty i svatby). Mezi zajímavosti, které si nesmíte nechat ujít, patří růžová zahrada, palmový dům a ohromující fontána Pegasus.

    Večer

    Dejte si autentickou rakouskou večeři v tradiční restauraci

    Žádná návštěva Salcburku se neobejde bez ochutnání místního jídla. Naštěstí je ve městě mnoho vynikajících restaurací. Rustikální a stále oblíbená S’Nockerl im Elefant, hned za rohem od salcburské katedrály, je vždy plná strávníků, kteří si pochutnávají na všem možném od řízku po knedlíky za docela rozumnou cenu.

    Nedaleký Andreas Hofer Weinstube, pojmenovaná po vůdci tyrolského povstání proti Bavorům a Francouzům v roce 1908, je další oblíbenou možností. Existuje již od roku 1870, což z ní činí jednu z nejstarších a nejtradičnějších restaurací v této oblasti. Spárujte s jídlem jedno z jejich pečlivě vybraných místních vín.

    Pokud se chcete smísit se salcburskou vyšší společností, zamiřte do Der Goldener Hirsch, nejprestižnější adresy pro milovníky jídla ve městě.

    Dejte si dezert

    Salzburger Nockerl, sladké knedlíky ze žloutku, mouky, cukru a vanilky, pečené v troubě, jsou typickým dezertem města. Můžete si je vychutnat ve většině restaurací a nabízí je i mnoho kaváren.

    Popíjejte jedinečný koktejl nebo si zajděte do strašidelného sklepního baru

    Není lepší způsob, jak zakončit den v Salcburku než popíjet dobrý koktejl. Jigger Bar je mezi místními oblíbený pro své neobvyklé výtvory, které vymyslel a namíchal oceňovaný barman Mike Steinbacher. Očekávejte, že v nápojích najdete vše od bílé čokolády po květy konopí, bazalku a guavu, pod vtipnými názvy jako „Drag Queen Martini“ nebo „Caribbean Pirate Punch“.

    Pokud jste fanouškem podivného, ​​nepředvídatelného nebo jen máte rádi netradiční prostory, zamiřte do Herbert’s Baru, který návštěvníky zavede králičí norou do extravagance inspirované Alenkou v říši divů. Koktejly se zde podávají v konvičkách v útulném sklepním prostoru, portrét Šíleného kloboučníka bdí nad hosty a místnost je osvětlená lampami, které samozřejmě připomínají klobouky.

    Sledujte nás na sítích

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?