Více
    13 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Výhody cestování vlakem

    Od romantických lůžkových vlaků až po neustále se rozšiřující seznam možných spojení a zjevné ekologické přínosy. Existuje nespočet důvodů, proč pro svou příští dovolenou zvážit jako dopravní prostředek vlak.

    Je to šetrné k životnímu prostředí

    Cestování vlakem má mnoho výhod – je bezpečné, rychlé a (většinou) bez stresu. Je to také vysoce udržitelné. Vidíte svět a zároveň ho chráníte.

    Je to rychlé a pohodlné

    V loňském roce se po pandemii covid-19 opět zvýšila touha a možnosti lidí cestovat. Což vedlo k mnoha zmatkům na letištích, které nápor cestujících nezvládaly úplně nejlépe. Lidé tak uvízli v šíleně dlouhých frontách na odbavení, bezpečnostní a celní kontrole, docházelo k problémům se ztrátou zavazadel v masovém měřítku. Změny a zrušení letů na poslední chvíli komplikovali mnoha lidem plány.

    Vlaky nabízejí mnohem spolehlivější a pohodlnější možnost úniku. Žádné odbavení, žádné dlouhé bezpečnostní fronty, žádná ztráta času při příjezdu tři hodiny před plánovaným odletem.

    Cestujete z města do města nebo dokonce ze země do země s minimem potíží – a přitom sledujete, jak svět sviští za oknem. Je pravda, že pokud cestujete na velké vzdálenosti, doba cesty bude delší. Ale za pár hodin dorazíte do cíle mnohem uvolněnější a klidnější.

    Je to dostupnější, než si myslíte

    Vlaky v pevninské Evropě jsou cenově dostupné. Některé evropské země dokonce pobízejí lidi k cestování po železnici – až do té míry, že cestování po železnici je zdarma. Například Španělsko zavedlo bezplatné jízdné na vlaky na krátké a střední vzdálenosti prostřednictvím společnosti Renfe, národního železničního dopravce. To je otevřené pro všechny národnosti, včetně zahraničních návštěvníků. I další země chystají na léto zvýhodněné jízdenky.

    Je to dobrodružství samo o sobě

    Cestování na dlouhé vzdálenosti nočním vlakem vyvolává pocit nostalgie a romantiky. Navíc je to způsob, jak ušetřit. Zabijete dvě mouchy jednou ranou: Dostanete se z bodu A do bodu B, aniž byste museli platit za nocleh navíc. Evropské lůžkové vlaky se s rostoucí poptávkou zlepšují – novější vlaky jsou moderní a dokonale pohodlné. ÖBB (Rakouské dráhy) spustily nové lůžkové služby Nightjet po celé Evropě, které spojují hlavní destinace. Nový noční spoj mezi Hamburkem a Stockholmem nabízí nespočet příležitostí pro železniční dopravu po Skandinávii. Pak je tu lůžkový vlak z Bruselu do Berlína.

    Nabízí více spojení než kdy předtím

    Globální železniční infrastruktura se neustále rozšiřuje a nabízí stále více možností. Nová linka z Krakova a Varšavy spojí Polsko se sousedním Kaunasem a litevským Vilniusem. Jedná se o každodenní trasu a mimořádně dostupnou možnost. A není to jen Evropa, kdo zavádí nové železniční trasy. V roce 2021 byla v Laosu otevřena nová vysokorychlostní vlaková doprava, která vede zemí ze severu na jih , zatímco první indonéská vysokorychlostní železnice má být otevřena v roce 2023 a spojuje Jakartu s Bandungem.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.