Více
    2.4 C
    Czech
    Úterý 23. dubna 2024

    AirTag: Sledujte své zavazadlo. Smí ovšem zařízení do letadla?

    Je to vychytávka, díky které můžete sledovat, kde je právě teď vaše zavazadlo. A jestli letělo stejným letadlem. Což se hodí. Smí ale AirTagy do letadla nebo nikoliv?

    Gadget společnosti Apple byl uveden na trh loni v dubnu a od té doby se stal populárním jako způsob, jak mohou cestující zjistit, zda jejich zavazadla letěla stejným letem. Obzvlášť letos, kdy panoval na letištích chaos a zavazadla se ztrácela častěji něž obvykle.

    Ale tweet německého dopravce Lufthansa způsobil, že majitelé AirTagů byli zmateni. Smějí či nesmějí mít své zařízení v ceně jednoho eura ve svých kufrech?

    Přišel dotaz zákazníka, který Lufthansu požádal, aby se vypořádala s „fámami“, že zakázala AirTagy v odbavených zavazadlech. Zástupce letecké společnosti uvedl, že „společnost zakazuje aktivované AirTagy v zavazadlech, protože jsou klasifikovány jako nebezpečné a je třeba je vypnout. “

    Ale je tomu skutečně tak? Server Euronews se podíval na globální pravidla upravující bezpečnost letecké dopravy.

    Co řekla Lufthansa o zařízení AirTag

    Mluvčí německé letecké společnosti řekl Euronews Travel, že se domnívá, že používání AirTagů v letadlech je v pořádku.

    „Skupina Lufthansa provedla vlastní hodnocení rizik s výsledkem, že sledovací zařízení s velmi malou baterií a nízkým přenosovým výkonem v odbavených zavazadlech nepředstavují bezpečnostní riziko,“ uvedli.

    AirTagy jsou napájeny uživatelem vyměnitelnou knoflíkovou baterií CR2032. I když jsou tyto baterie malé, jsou vyrobeny z lithia, takže sledovač spadá pod stejná mezinárodní pravidla pro všechna osobní elektronická zařízení s lithiovými bateriemi – alespoň prozatím.

    Lufthansa nyní trvá na tom, že „nikdy nevydali zákaz pro taková zařízení.“

    „Je na úřadech, aby přizpůsobily předpisy, které právě nyní omezují používání těchto zařízení pro cestující v odbavených zavazadlech,“ dodala letecká společnost. „Jsme v úzkém kontaktu s příslušnými institucemi, abychom co nejrychleji našli řešení.“

    Kdo určuje pravidla

    Agentura OSN, Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO), je odpovědná za stanovení globálních standardů pro létání s nebezpečným zbožím.

    Uvádí, že lithiové baterie jsou povoleny v odbavených zavazadlech, ale zařízení musí být zcela vypnuté a musí být přijata opatření, která zabrání neúmyslné aktivaci.

    Do této kategorie se řadí i mobilní telefony a tablety, které mají výrazně výkonnější baterie než AirTagy.

    Podrobná pravidla ICAO jsou „závazná“ pro jednotlivé státy, které mohou aplikovat rozdíly pouze ve výjimečných případech. Zajištění dodržování těchto pravidel je záležitostí leteckého regulátora každé země.

    Mění se pravidla pro AirTagy?

    S novou technologií jako jsou AirTagy, pro kterou neexistují žádné zvláštní předpisy, je na regulačních orgánech, aby dohnaly technologický pokrok.

    Potenciální bezpečnostní rizika AirTagů jsou minimální, říká International Air Transport Association (IATA) pro Euronews Travel.

    „Trackery obsahují velmi malé lithium-iontové baterie a Bluetooth vyzařuje úroveň elektromagnetického záření, která je pod prahem stanoveným Federálním úřadem pro letectví USA (FAA) a Evropskou agenturou pro bezpečnost letectví (EASA) z bezpečnostních důvodů.“

    „V průmyslu se buduje konsenzus směrem k vynětí AirTagů a dalších trackerů za předpokladu, že lithiový článek nepřekročí určitou úroveň a tagy budou používat pouze Bluetooth,“ dodává IATA.

    „IATA požádá o okamžité posouzení této záležitosti ICAO Panel pro nebezpečné zboží, který se sejde příští měsíc.“

    Proč by mohly AirTagy štvát aerolinky

    Někteří cestující se ptají, proč by letecké společnosti mohly chtít odrazovat od používání AirTagů. Koneckonců dávají zákazníkům možnost sledovat jejich zavazadla, což je pokrokem v letecké dopravě.

    Travel blogger Ben Schlappig píše, že gadgety „umožňují cestujícím vědět, kde přesně jsou jejich zavazadla. A myslí si, že to je něco, co některé letecké společnosti ve skutečnosti nemají rády.“

    „Když se podíváte na Twitter, uvidíte spoustu lidí, kteří vyjadřují frustraci z Lufthansy, protože přesně vědí, kde je jejich odbavené zavazadlo, zatímco letecká společnost odmítá pomoci.“

    Sledujte nás na sítích

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?