Více
    10.2 C
    Czech
    Čtvrtek 2. května 2024

    Dubaj aktualizuje vízová pravidla, aby přilákala pracovní sílu a investice

    Spojené arabské emiráty aktualizovaly svá vízová pravidla, která ovlivňují práci, investice a inovace. Země usiluje o posílení své konkurenční výhody. Informoval o tom server Euronews či Al Jazeera.

    Poslední revize vízové politiky přinesla zavedení pětiletého zeleného víza, z něhož budou těžit kvalifikovaní pracovníci, osoby samostatně výdělečně činné a investoři.

    Shiraz Sethi, regionální vedoucí pro zaměstnanost ve společnosti Dentons & Co, říká, že vláda Spojených arabských emirátů vyvíjela tlak na to, aby se tamní prostředí zaměstnanosti navždy změnilo. Práce na dálku a dočasná práce jsou podle něho požadavky, které je třeba řešit v době pandemie.

    Pro Euronews uvedl: „Jsou to věci, které dříve nebyly součástí pracovního práva Spojených arabských emirátů. Nyní posílily pozici SAE jako destinace pro práci, protože dávají lidem různého původu příležitost přijít do SAE a pracovat tu.“

    Výhody pro expaty

    Dříve bylo prodloužení pracovních víz potřeba každé dva až tři roky. Také bylo nutné mít sponzora. Nové pětileté vízum přichází s větší stabilitou a flexibilitou, a zároveň vytváří konkurenceschopnější trh práce.

    Mezi jeho výhody patří:

    • pětileté vlastní sponzorství pro oprávněné jednotlivce
    • povolení k pobytu pro děti, manžela/manželku a nejbližší rodinné příslušníky
    • sponzorování dětí mužského pohlaví do 25 let a dcer bez ohledu na věk
    • šestiměsíční období odkladu odjezdu, pokud vízum vyprší nebo bude zrušeno

    Mezi změny patří podle Al Jazeery i delší 60denní turistická víza umožňující dlouhodobý pobyt pro profesionální pracovníky a snazší přístup k 10letému schématu SAE Golden Visa.

    Zavedeno bylo také pětileté flexibilní vícevstupové turistické vízum, které umožňuje návštěvníkům zůstat v SAE až 90 dní v řadě.

    Nové je i vízum na průzkum pracovního trhu, které umožňuje profesionálům najít v zemi zaměstnání a nevyžaduje sponzora nebo hostitele z Emirátů.

    Změna v imigrační politice

    Tento krok přichází v době, kdy země nedávno zavedla 10letá zlatá víza pro výjimečné talenty, kvalifikované pracovníky, podnikatele a investory s veřejnými investicemi ve výši alespoň 10 milionů dirhamů (asi 2,7 milionu USD). Jedná se o největší změny, jaké kdy byly v imigrační politice země doposud zaznamenány.

    James Watfa, výkonný ředitel Executive Solutions, poznamenal, že některé nedostatky v sektoru kvalifikovaných povolání ve Spojených arabských emirátech zahrnují zdravotní péči a technologie. Euronews řekl: „Nová víza lidem poskytnou mnohem větší flexibilitu. Společnostem, které zde již sídlí, nabídnou více talentů, kteří se mohou zaměřit konkrétně na tyto specializované dovednosti.“

    Předpovídá také, že trh s dočasnými smlouvami poroste: „Očekávám, že bude mnohem více zadávaných tří, šesti a 12měsíčních smluv, kde talenti skutečně sídlí zde, a nikoli v zahraničí.“

    Změna pracovní kultury

    Práce na volné noze a lepší rovnováha mezi pracovním a soukromým životem se po pandemii stávají stále populárnějšími. Podle Aliho Draycotta, nezávislého pracovníka a zakladatele Ali Draycott Ideas, musí nyní společnosti myslet jinak, aby mohly využít nových pravidel.

    Přilákání a udržení globálních talentů

    S celosvětově rostoucí nezaměstnaností tyto nové předpisy znamenají, že se SAE rychle stávají atraktivnější pracovní destinací. Oblíbená mezi návštěvníky i potenciálními pracovníky je především Dubaj.

    Vzhledem k tomu, že ekonomika na celém světě prochází náročným obdobím s vysokou mírou inflace, nárůstem úrokových sazeb a nezaměstnaností, jsou nyní SAE podle Shiraze Sethiho, regionálního ředitele pro zaměstnanost společnosti Dentons & Co atraktivní volbou.

    Regional Head of Employment ve společnosti Dentons & Co James Watfa dodal, že mnoho společností, které se chtějí usadit v regionu, bude také těžit z nových vízových pravidel.

    Euronews řekl: „Nerozumějí trhu. Nechtějí obrovské náklady na zřízení kanceláře. To jim umožňuje poslat některé ze svých lidí, aby trh prozkoumali a rozvinuli v rámci zelených víz. Jakmile pochopí trh, mohou se začít přesouvat a zařizovat své kanceláře.“

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.