Více
    8.6 C
    Czech
    Neděle 28. dubna 2024

    10 nejoblíbenějších jídel na světě

    Lidé po celém světě milují jídlo. Dobré jídlo. Rádi se o něj dělí, a to i s přáteli prostřednictvím fotografií na sociálních sítích. Jaká jídla jsou nejoblíbenější v Evropě? A která nejfotografovanější na celém světě?

    Na základě objemu měsíčních vyhledávání uživatelů internetu na Googlu během roku 2022 provedl Photobox průzkum, aby odhalil seznam nejoblíbenějších jídel v Evropě a nejfotografovanějších jídel na světě.

    V Evropě jsou nejoblíbenější italská, japonská a americká jídla

    Aby bylo možné tyto výsledky zjistit, analyzoval Photobox 10 nejznámějších a nejrozpoznatelnějších jídel na světě na základě výsledků vyhledávání výrazů, které se k nim vztahují. Určil, která z nich jsou nejoblíbenější a ve kterých evropských zemích (mezi 20 nejlidnatějšími zeměmi EU). Výsledkem je podle přední evropské společnosti zabývající se tiskem fotografií pět nejoblíbenějších kulinářských pokrmů v Evropě:

    • Pizza
    • Ramen
    • Burger
    • Paella
    • Moussaka

    Pizza a ramen jsou nejoblíbenějšími pokrmy v Evropě, s průměrným počtem téměř 11 a 2 miliony vyhledávání na Googlu měsíčně. Zatímco však neapolské jídlo vítězí, italská specialita byla překvapivě nejoblíbenější v Bulharsku, zatímco japonský vývar a nudle byly nejoblíbenější ve Švédsku.

    Italská pizza je nejfotografovanějším jídlem na světě

    A protože většina gurmánů si oblíbila zvyk vyfotit si jídlo a před konzumací ho zveřejnit na Instagramu, Photobox se podíval také na 10 nejfotografovanějších jídel na světě. Pomocí hashtagů z aplikace společnost zjistila, že z jejich údajů je nejfotografovanějším jídlem opět pizza. S více než 64 000 000 hashtagy. Hned za ní, stále na stupních vítězů: ramen a hamburgery.

    Zde je první desítka:

    • Pizza
    • Burger
    • Ramen (japonská nudlová polévka)
    • Paella (španělská specialita z rýže)
    • Pirohy (nekynuté plněné knedlíky)
    • Moussaka (tradiční řecký zapékaný pokrm)
    • Boeuf Bourgignon (hovězí maso dušené na víně)
    • Pečené vepřové koleno
    • Tom Kha Gai (thajská kokosová polévka)
    • Kuřecí Tikka Massala (indický kari pokrm)

    Vytváření vzpomínek kolem jídla

    Studie se také zabývá tím, jak jídlo ovlivňuje vybavování si vzpomínek.

    „Když máme zážitky, filtrujeme je prostřednictvím našich smyslů, včetně chutí a vůní,“ vysvětluje Rebecca Lockwoodová, neurolingvistka, se kterou Photobox vedl rozhovor.

    „Tyto zážitky pak spojujeme do tzv. gestaltu. Mozek si tak v budoucnu spojuje věci, které se stanou v budoucnosti, s těmito minulými událostmi, což vyvolává stejné emoce a pocity. Vzpomínky na jídlo a vaření si můžeme vytvořit tak, že budeme záměrně vytvářet zážitky, které chceme zažít, a přemýšlet o pocitech, které chceme spojit.

    Například pečení určitého druhu sušenek s dětmi v průběhu několika různých událostí může vytvořit vzpomínky, které se propojí. Takové zážitky si můžeme vytvořit v mnoha různých situacích. S přáteli, v rodině i ve vztazích. To může vytvořit silné pouto mezi vztahy a vytvořit vzpomínky, které si lze později snadno vybavit pomocí stejných vůní, chutí a pocitů.“

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.