Více
    8 C
    Czech
    Středa 24. dubna 2024

    Jak přežít Oktoberfest

    Po dvou letech pauzy je Oktoberfest zpět. Vše, co potřebujete vědět o tom, jak si naplánovat perfektní výlet na tento světoznámý festival piva a přežít ve zdraví.

    Co je Oktoberfest

    Oktoberfest je 16–18denní pivní festival, který se koná každoročně v německém Mnichově. Trvá od konce září do prvního víkendu v říjnu.

    Vše začalo, když se korunní princ Ludwig 12. října 1810 oženil s princeznou Therese. Občané Mnichova byli pozváni na slavnosti konané na polích za městem, které místní nazývají „Wies’n“. To je důvod, proč se Oktoberfestu v Německu přezdívá „Wiesn“. Od té doby se stal významnou událostí. Zejména v posledních několika desetiletích, kdy festival přitahuje stále více zahraničních cestovatelů.

    Co očekávat na Oktoberfestu

    Oktoberfest je divoký festival pití bez omezení. Odhaduje se, že ho každý rok navštíví 7 milionů lidí, přičemž většinu z nich tvoří Němci (představují 85 % účastníků)! Spousta z nich je oblečená do tradičních bavorských oděvů (lederhosen pro muže, dirndl pro dívky). Všichni se dobře baví a pijí neuvěřitelné množství piva.

    Mimo pivní stany zažijete karnevalovou atmosféru. Doslova. V areálu se koná karneval s hrami, je tu mnoho atrakcí jako horské dráhy či strašidelné domy. Je to jako zábavní park kdekoliv jinde. Uvnitř stanů najdete tradiční Oktoberfest, kvůli kterému jste přišli: spoustu vydatného jídla, tradiční hudbu, velké vyzdobené stany, přátelské lidi, tupláky piva a jedinečnou atmosféru.

    Kolik stojí Oktoberfest?

    Vstup do všech stanů je volný. Pivo je obvykle kolem 12-13 EUR a většina hlavních jídel stojí 12-20 EUR. Některé stany nabízejí obědové speciality za 10-15 EUR a všude najdete tuny stánků s klobásou a vuřty za 5-6 EUR.

    Rezervace stolu je technicky zdarma, je však nutné, abyste si objednali jídlo a pití. Obvykle se jedná o ekvivalent 2 piv a půl kuřete (což je kolem 30-35 EUR na osobu). Takže stůl pro 10 lidí bude stát kolem 300 EUR, v závislosti na stanu.

    Je prakticky nemožné vydat se na Oktoberfest s omezeným rozpočtem. Pivo nebo jídlo si můžete koupit mimo areál, což vám sníží náklady, ale pokud kupujete něco ve stanech, počítejte s tím, že zaplatíte!

    Jak si rezervovat stůl na Oktoberfestu

    Všechny stany jsou po celý den zdarma a všechny mají jak stoly také vyhrazené pro osoby, které jedí (to jsou také prvotřídní místa ve středu stanu), tak volné stoly. Pokud chcete jíst, nebo mít alespoň jistý stůl (a nebojovat o volné stoly), budete muset provést rezervaci.

    Kontaktujte stan přímo prostřednictvím e-mailu či telefonu. Většina lidí si dělá rezervace už na začátku roku mezi lednem a dubnem. Stoly v nejlepších stanech se rychle zaplní a rezervace pro každý stan se neotevírají současně (všechny jsou spravovány samostatně).

    Pokud si rezervujete stůl v jednom ze stanů, mějte na paměti, že většina stolů má kapacitu 8-10 osob a stojí asi 300-400 EUR (asi 30-40 EUR na osobu). Jste povinni si zarezervovat celý stůl, takže i když jdete v menším počtu, rezervujete si stůl, jako byste ho chtěli obsadit celý. Tato rezervace zahrnuje nějaké pivo a jídlo.

    Je hezké vědět, že si máte kam sednout, ale jindy než o víkendech nebo v noci se zdá, že vždy najdete volné místo, i když možná budete muset chvíli stát. Pokud jdete sami nebo ve dvou, není nutné provádět rezervaci, místo se vždy po chvíli najde.

    Mějte na paměti, že víkendy, kdy Němci nepracují, jsou neuvěřitelně vytížené a je mnohem těžší získat rezervaci i najít volný stůl. Pokud nemáte rezervaci, přijďte včas!

    Obecné tipy na přežití Oktoberfestu

    Je to maraton, ne sprint. Celý den budete pít, takže to nemusíte uspěchat. Příliš mnoho lidí omdlí na trávnících do večeře. Udržujte tempo, které vám vyhovuje.

    1. Hydratujte: Pijte hodně vody. Hlavně ráno a večer.
    2. Dostaňte se do stanu Käfer včas: Většina stanů zavírá ve 22:30. Käfer má jako jediný otevřeno do 1:00, takže tam všichni spěchají poté, co ostatní zavřeli. Dostaňte se tam před 22:30, abyste našli místo. V opačném případě se jednoduše nebudete moci dostat dovnitř, nebo vás neobslouží.
    3. Získejte stůl brzy: Nemáte rezervaci a chcete si se skupinou přátel sednout? Pokud tam nebudete do poledne, vaše šance se výrazně sníží. Snažte se vyhnout časům, kdy se mění rezervace. Všichni lidé, kteří byli vyhozeni ze stanu, nyní hledají volný stůl a konkurence je obrovská.
    4. Jezte vně stanů: Všechny stany nabízejí jídlo, ale je celkem drahé. Stačí se projít ven, koupit si levnou klobásu za pár eur a ušetřit peníze na předražené litry piva.
    5. Stanovte si místo setkání: Areál je obrovský. Pokud jste tam s přáteli, stanovte si místo setkání pro případ, že se rozejdete (což je nevyhnutelné).
    6. Na stanech vlastně nezáleží: I když každý stan nabídne jedinečný zážitek, rozdíly nebudou tak drastické. Najděte si stan, který se vám líbí, a zůstaňte tam!
    7. Přineste si peníze: Nekomplikujte si život a vezměte si s sebou dostatek hotovosti.
    8. Hlídejte si věci: Kapsáři nejsou příliš velkým problémem, ale můžete se opít a věci ztratit. Vezměte si s sebou jen to nejnutnější. Mějte věci v batohu nebo tašce na zip, ideálně nepromokavé.

    Oktoberfest se koná na Theresienwiese. Je to kousek pěšky z hlavního nádraží (Hauptbahnhof) a nejbližší U-Bahn je příhodně nazvaný Theresienwiese. Stačí následovat dav lidí do areálu.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?