Více
    17.4 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Nyepi – den ticha na Bali

    Nyepi je balijský Nový rok oslavovaný jako nikde jinde na světě. Je také znám jako den ticha. Koneckonců se jedná o nejtišší den v roce – všichni obyvatelé ostrova dodržují řadu místních pravidel, každodenní činnosti se úplně zastaví. Silnice po celém Bali jsou bez jakéhokoliv provozu a nikdo nevychází z domu.

    Většina místních považuje Nyepi za velmi očekávanou slavnostní příležitost. Vyplatí se ho zažít alespoň jednou za život. Dny před a po dni ticha nabízejí zážitek, který jen těžko někde jinde uvidíte. Balikský Nový rok je oslavován po dobu 6ti dní, z nichž Nyepi – den ticha, je pouze jedním aspektem oslav.

    Den ticha označuje přelom roku podle kalendáře pocházejícího ze západní Indie. Je to jeden z mnoha kalendářů asimilovaných rozmanitou indonéskou kulturou. Sleduje lunární cyklus a zaostává o 78 let za gregoriánským kalendářem. Nyepi následuje hned po novu a jarní rovnodennosti, obvykle v březnu.

    Během příprav na Nyepi jsou ve vesnicích vyráběny obří figuríny démonů zvané Ogoh-Ogoh. Z papírové hmoty je staví většinou mládež. Jedná se o mýtické postavy se složitou kostrou z bambusových tyčí. Jsou to opravdová umělecká díla, která se stala neoddělitelnou součástí oslav po celém ostrově.

    Před dnem ticha

    Rituály patřící k oslavám začínají v zásadě 3 dny před Nyepi barevnými průvody, jež se nazývají pouti Melasti. Z vesnických chrámů vyrážejí na dlouhou pouť k pobřeží, aby zde provedly složité obřady očištění. Slunečníky, transparenty a tradiční oděvy nabízejí jedinečnou barevnou podívanou.

    Na balijského Silvestra je všude hluk a veselí. Každá domácnost začíná večer požehnáním v rodinném chrámu a pokračuje rituálem zvaným pengrupukan. Během něho se každý člen domácnosti podílí na odhánění zlých sil. Mlátí do hrnců a pánví, zapalují bambusové pochodně. Účelem je zahnat zlé duchy ogoh-ogoh, kteří se předvádějí v ulicích. Mnohé z těchto papírových soch jsou pak spáleny. Všude bouchají petardy, ulice jsou naplněny plameny a dýmem.

    Když se celý ostrov vypne

    V den Nyepi – den ticha – se celý ostrov zahalí do naprostého ticha. Balijští hinduisté dodržují 4 základní zásady pro Nyepi: bez ohně (světla a elektřiny), bez pohybu a cestování, bez fyzické aktivity a bez zábavy. Vše z toho je zakázáno.

    Někteří tento den považují za čas relaxace a rozjímání. V noci nesvítí žádná světla, ulice jsou prázdné, nikdo nevychází z domu po dobu 24 hodin. Všechny obchody jsou zavřené, hotely jsou požádány o zakrytí svých oken. Na vše dohlížejí v ulicích ve dne i v noci místní hlídky zvané Pecalang. Je přerušeno i veškeré letecké spojení s ostrovem. Říká se, že zlí démoni mají nabýt dojmu, že ostrov všichni lidé opustili. Pak také odejdou.

    Ngembak Geni: den po Nyepi

    Následující den po dni ticha se veškerá aktivita na ostrov rychle vrátí. Rodiny a přátelé se shromažďují, aby se navzájem žádali o odpuštění a společně prováděli náboženské rituály. Ačkoli Nyepi je především hinduistický svátek, ostatní obyvatelé Bali den ticha také dodržují z úcty ke svým spoluobčanům. V roce 2021 připadá den Nyepi na neděli 14. března.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.