Více
    12.4 C
    Czech
    Neděle 19. května 2024

    Stůl pro jednoho? V barcelonských restauracích vás nejspíše neobslouží

    Sólo cestovatelé, kteří navštíví Barcelonu, by mohli brzy hladovět. Některé restaurace totiž začaly zakazovat samostatné stolování. Uslyšíte spoustu výmluv nebo dostanete nejhorší stůl. Článek o tom přinesl server Euronews.

    Také místní lidé jsou stále více frustrovaní restauracemi, které chtějí maximalizovat zisky z turistů během rušné letní sezóny.

    Venkovní terasy jsou v Barceloně velmi oblíbené během jara a léta, kdy do města proudí miliony turistů. To je ale špatná zpráva pro sólo strávníky, protože restauratéři je začali odmítat ve prospěch skupin, které přinášejí více peněz.

    V centru Barcelony začaly některé restaurace – hlavně na Carrer de Blai, která je známá svými tapas bary, a ve čtvrti Eixample – odmítat jednotlivce. Španělský deník El Pais uvedl, že číšníci se vymlouvají, že jsou plně obsazeni nebo zakazují hostům obsadit místa na terasách restaurací.

    Hrozné stoly a výmluvy

    Pro dobrodruhy, kteří cestují a večeří sami, není chladné přijetí až tak neobvyklé. Být usazený u záchodu, kuchyně nebo dokonce odsunut do skrytého kouta, to se jistě už stalo každému. Ale dopad turismu na barcelonské restaurace nyní pociťují také místní obyvatelé Barcelony. Jeden z nich podle serveru Euronews vypověděl, že během jednoho večera vyzkoušel několik podniků. Všechny ho odmítly – přestože tam byly prázdné stoly.

    „Na první terase jsem našel volný stůl, rychle přišel číšník a řekl mi, že je rezervovaný. Nebyl. Jakmile jsem vstal, posadila se skupina guiris (cizinců), kteří přišli po mně,“ řekl.

    V dalším podniku mu řekli, že na jídlo bude mít jen 20 minut. Poslední restaurace, kterou zkusil, mu přímo řekla, že terasa je jen pro skupiny.

    Proč restaurace odmítají sólo strávníky

    Důvod zákazu sólo strávníků je finanční. Stoly se skupinami pravděpodobně utratí více než někdo, kdo jí sám. A skupiny turistů také přinášejí větší hotovost než místní. Tam, kde v minulosti mohli sedět venku a večer si dát drink nebo odpoledne kávu, je nyní nechtějí.

    Vzhledem k tomu, že teploty začínají na jaře stoupat, jsou obyvatelé nuceni přizpůsobit se jídelníčku turistů. Mnoho podniků odmítá vyhovět těm, kteří si chtějí dát rychlý drink po 12:00.

    „Jsou 4 odpoledne. Před vstupem do MACBA (Muzea současného umění Barcelona) si chceme dát kávu,“ uvedla v červenci novinářka Noemí Vilaseca v příspěvku na sociálních sítích. „Na terase ji prý nepodávají, protože je čas na aperitiv [samozřejmě před večeří].“

    Místní lidé jsou tak čím dál více frustrovaní, protože restaurace chtějí maximalizovat zisk z turistů bez ohledu na lokální zákazníky.

    Sledujte nás na sítích

    Nejznámější tradiční pokrmy země vycházejícího slunce

    Díky estetice krásně prezentovaných jídel a používání čerstvých a kvalitních sezónních surovin je japonská kuchyně ceněná lidmi po celém světě. Zde jsou nejlepší tradiční japonská jídla.

    Španělsko, Skotsko, Istrie: Tyto nepoužívané železniční tratě byly přeměněny na malebné pěší stezky

    Nepoužívané železniční tratě, které protínají krajinu v délce několika kilometrů, jsou ideálními trasami pro pěší a cyklisty. Zde jsou naše nejlepší tipy na železniční stezky v Evropě, od vysazeného chodníku v centru Paříže až po přeshraniční odyseu.

    Nejznámější tradiční pokrmy země vycházejícího slunce

    Díky estetice krásně prezentovaných jídel a používání čerstvých a kvalitních sezónních surovin je japonská kuchyně ceněná lidmi po celém světě. Zde jsou nejlepší tradiční japonská jídla.

    Španělsko, Skotsko, Istrie: Tyto nepoužívané železniční tratě byly přeměněny na malebné pěší stezky

    Nepoužívané železniční tratě, které protínají krajinu v délce několika kilometrů, jsou ideálními trasami pro pěší a cyklisty. Zde jsou naše nejlepší tipy na železniční stezky v Evropě, od vysazeného chodníku v centru Paříže až po přeshraniční odyseu.