Více
    14 C
    Czech
    Úterý 30. dubna 2024

    Vlčí doupě: Kde se Hitler ukrýval 800 dní během druhé světové války

    V hlubokém lese v polském vojvodství Warmia-Masuria leží strašidelná řada betonových ruin. Tyto groteskní kousky smutné historie jsou místem, kde nacistický vůdce Adolf Hitler strávil více než 800 dní ukrýváním a plánováním, zatímco zuřila druhá světová válka.

    Nyní mohou turisté tuto obskurní lokalitu nedaleko města Kętrzyn navštívit. Místo bylo otevřeno jako jakési „muzeum“. Pustý les je plný zbytků betonových budov, které kdysi obývali nacisté. Ale už je dávno získala zpět příroda.

    V polštině je toto místo pojmenováno Wilczy Szaniec, což je v Hitlerově rodné němčině Wolfsschanze a česky Vlčí doupě. Vlk byla přezdívka, kterou si Hitler dal sám sobě, takže toto místo je tak egocentrické, jak jen může být.

    Proč si Hitler vybral toto místo

    Tento klidný les byl vybrán jako Hitlerův úkryt pro svou izolovanou polohu a dobré maskování. Ze vzduchu to vypadalo, že je zde jen les. Vysoké stromy a rostliny byly použity k zakrytí jakéhokoli důkazu o betonových bunkrech, které zde nacisté postavili.

    Jak se dostanete do Vlčího doupěte

    Dostat se do Vlčího doupěte není tak snadné. Nachází se v odlehlém lese asi 15 kilometrů od města Kętrzyn. Z města do Vlčího doupěte nejezdí žádné vlaky, přestože Vlčí doupě stojí na vlakové dráze – je mimo provoz. Jedinou možností veřejné dopravy je autobus a autobusy z Kętrzynu jsou velmi řídké. Většina návštěvníků Vlčího doupěte proto využije jeden z těchto tří způsobů, jak se sem dostat:

    1. Rezervujte si prohlídku s průvodcem – Mnoho cestovních kanceláří zajišťuje výlety do Vlčího doupěte z měst jako Olsztyn a Varšava. Ty však nejsou levné.
    2. Půjčte si auto – Můžete si pronajmout auto a jet sami. Pro návštěvníky je na místě velké parkoviště.
    3. Vezměte si taxi – Taxíky z Kętrzynu ve skutečnosti nemají špatné ceny a často je to ta nejlepší volba. Vždy si však ověřte cenu předem u řidiče.

    Můžete tu přespat?

    Pro ty odvážné, kteří chtějí strávit noc v lese poblíž místa, kde se kdysi ukrýval Hitler, to není zas tak těžké. Na místě je plně funkční hotel, bar a restaurace. Pokoje je možné rezervovat online nebo po telefonu a restaurace nabízí speciální „Vlčí polévku“, která vašemu výletu dodá trochu děsivosti. Alkohol je k dostání i v baru v přízemí staré dvoupatrové modré budovy v lese.

    Co můžete vidět ve Vlčím doupěti

    Jedná se o více než jeden bunkr, ve skutečnosti je to docela velká oblast. Pokud chcete, lze si připlatit průvodce. U vchodu je velká mapa, podle které se zorientujete. Jsou zde tři dlouhé pěší stezky, které můžete absolvovat. Jsou značené žlutě, červeně a modře a každá by měla trvat přibližně jednu hodinu. Po cestě jsou informační tabule a každé místo je označeno číslem, které odpovídá mapě v průvodci, kterého zakoupíte v prodejně se suvenýry.

    Hitler zde byl málem zavražděn

    Je to tak – právě zde ve svém takzvaném bezpečném úkrytu málem zemřel Adolf Hitler při pokusu o atentát. Dokonce dvakrát. V komplexu možná byla vysoká bezpečnost, ale to nezastavilo Clause Grafa Schenka von Stauffenberga, který se 20. července 1944 podruhé pokusil zlikvidovat Hitlera. Von Stauffenberg se zúčastnil konference s Hitlerem, na kterou donesl v kufříku bombu. Nechal bombu v místnosti a odešel, o pár minut později explodovala jen dvě sedadla od Hitlera. Hitler přežil, ale byli zabiti čtyři němečtí nacisté – Brandt, Berger, Schmundt a Korten. Informační tabule ve Vlčím doupěti vysvětlují další detaily a můžete navštívit místo, kde došlo k pokusu o atentát.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.