Více
    22.4 C
    Czech
    Středa 1. května 2024

    Panama City není jen o průplavu. Navštivte historickou čtvrť, biomuzeum nebo divokou džungli

    Staré španělské koloniální centrum, pulsující noční život, krásné pláže, ostrovy na dosah ruky a divoké pralesy jen kousek odtud. Hlavní město Panamy nabízí návštěvníkům spoustu lákadel.

    Panamský průplav

    Na vrcholu seznamu je Panamský průplav. 77 km dlouhá umělá vodní cesta spojující Atlantik a Tichý oceán, kterou lze vidět z návštěvnického centra Miraflores. Navzdory plánům ze 16. století byl kanál postaven až v roce 1914 – což vedlo k anexi regionu Spojenými státy od Kolumbie, a nakonec k vytvoření samotné země Panama. Každý rok propluje kanálem asi 14 000 lodí.

    Casco Viejo

    Terakotové střechy, kavárny a zvonice staré čtvrti se choulí nad mořem na jihu města. Casco Viejo bylo postaveno v polovině 17. století, údajně zapáleno guvernérem Guzmánem v roce 1671 (aby zachránil Panamu před pirátským pleněním), přestavěno, přeměněno na slum, a nakonec gentrifikováno na konci 20. století. Nyní je historická čtvrť Panamy součástí světového dědictví UNESCO.

    Biomuseo

    První muzeum biologické rozmanitosti na světě, které bylo dokončeno v roce 2014, je pestrobarevnou změtí kovu. Navrhl jej Frank Gehry (z Bilbao Guggenheim) – jeho první projekt v Latinské Americe. Obsahuje osm galerií, které zkoumají biologickou historii Panamy, včetně jejího vynoření z moře před třemi miliony let či vliv lidstva na životní prostředí.

    Panama Viejo

    Nesmí být zaměňována s Casco Viejo nebo starou čtvrtí. Panama Viejo je vše, co zbylo z původní kolonie, založené v roce 1519 dobyvatelem Pedro Arias Dàvila. Jde o nejstarší evropské osídlení na tichomořském pobřeží Ameriky – chráněné spolu s Casco Viejo jako památka světového dědictví UNESCO. Přijďte se toulat mezi ruinami – kamennou kostelní věží a rozpadajícími se zdmi – zasazenými do listnatého parku.

    El Tornillo

    Věž F&F se svou výškou 243 m je nejpozoruhodnějším mrakodrapem v Panamě. Byla postavena ze železobetonu a naskládaných podlaží zeleného tabulového skla v roce 2011 ve čtvrti Calle 50. Budovu navrhla místní firma Pinzón Lozano & Associates – kreativní síla stojící za mnoha závratnými obchodními věžemi v Panama City.

    Národní park Soberania

    45 minut z centra do divočiny. Národní park Soberania chrání asi 55 000 akrů deštného pralesa lemovaného řekami. Park je obzvláště oblíbený mezi pozorovateli ptactva a podél snadno přístupné Pipeline Road je možné spatřit více než 400 druhů, včetně papoušků a orlů. To je téměř polovina druhů ptáků nalezených v celé Kostarice. Na stezkách hlouběji v džungli je toho k vidění ještě víc.

    Katedrála

    Panamská katedrála, postavená v 17. století, byla spolu se zbytkem Casco Viejo ponechána v troskách, než byla renovována, a nakonec znovu vysvěcena papežem Františkem v roce 2019. Jak jste možná uhodli, katedrála Santa Maria la Antigua ztělesňuje pohnutou historii města Panama. Původní rokokové průčelí, pokryté sochami, sedí mezi dvěma mohutnými zvonicemi. Vstupte dovnitř a najdete obílené podloubí románských oblouků a zrestaurovaný rokokový oltář pokrytý plátkovým zlatem.

    Kostel Iglesia del Carmen

    Tento novogotický kostel v zářivé bílé barvě nelze pod tropickým sluncem v centru města přehlédnout. Budova byla dokončena několik let po druhé světové válce jako slavnostní sídlo kontemplativního karmelitánského mnišského řádu v Panamě. Architektura byla inspirována gotickými kostely v Toledu ve Španělsku, ale je mnohem méně zdobená.

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.