Švédsko, stejně jako jiné skandinávské země, je známé svými rybími pokrmy. Existuje však mnoho různých chutí, receptů a jídel, které zde můžete vyzkoušet.
Švédská gastronomie je něco výjimečného. Ochutnejte jedno chutné jídlo po druhém.
Korv Stroganoff
I když sdílí své jméno s klasickým ruským pokrmem na bázi hovězího masa, korv stroganoff je něco úplně jiného. Je pravda, že existují určité podobnosti: pikantnost omáčky ochucené paprikou, smetanou a cibulí. Ale tím podobnosti v podstatě končí. Místo hovězího se v tomto pokrmu používá jedinečně švédský falukorv (druh uzené klobásy), nakrájená rajčata, kopeček rajčatového protlaku a posypka chilli. Podává se s rýží.
Smörgåstårta
Pokud máte rádi dort a sendviče, budete milovat toto jídlo, které je v podstatě sendvičový dort. Po vytvarování korpusu z chleba, často plněným buď vejci nebo krevetami v majonéze, se to celé zalije smetanovým sýrem s citronovou šťávou a ozdobí. A tady to začíná být zábava. Rybí jikry, proužky okurky, klínky rajčat uspořádané do hvězdicových útvarů, olivy a bylinky, to vše může vstoupit do hry a zdobit tento pokrm.
Pyttipanna
Nevědomky jste toto jídlo pravděpodobně už někdy měli, možná dokonce i doma. Kombinace brambor, cibule a masa (obvykle uzená klobása nebo slanina, ale někdy zbytky steaku, jehněčího či šunky), osmažená do zlatova. Podává se s vejcem, nakládanou červenou řepou a slanými, pikantními okurkami.
Gravlax s koprovými bramborami
Gravlax (losos naložený v kopru) dávno vycestoval za hranice Švédska, aby ozdobil stoly po celém světě. Obvykle se podává s hořčičnou omáčkou, která má francouzský původ. Gravlax, který je součástí tradičního smörgåsbordu, je nakrájený na tenké plátky a často se podává se studenými bramborami a koprem. Je to vynikající.
Knäckebröd
Křupavý chléb, známý jako knäckebröd, byl kdysi považován za jídlo pro chudé, ale to za posledních 500 let neubralo na jeho popularitě. Stále je to jedna z nejběžnějších příloh. Může být doplněn základními potravinami jako je sýr a šunka, ale pro Švédy není nic tak chutného, jako když ho snídají s kaviárem.
Slaneček
Lov sleďů je ve Švédsku rozšířený již od středověku. Ve své nakládané podobě je sleď hlavním středobodem smörgåsbord – švédského bufetu s masovými kuličkami a prinskorv (mini párky) nebo uzeným lososem. Nakládaný sleď má různé příchutě: cibule, česnek, kopr, hořčice. Často se podává s bramborami a zakysanou smetanou (a někdy vařenými vejci).
Masové koule
Každý, kdo někdy byl v Ikea, se setkal s tímto švédským oblíbencem. Recept se liší region od regionu. Na severu nepoužívají v masových koulích mnoho vepřového masa, zatímco čím dále na jih půjdete, zjistíte opak. Jejich přílohy, makarony nebo bramborová kaše, smetanová omáčka a brusinky, jsou stejně chutné jako hlavní surovina.