Více
    8.6 C
    Czech
    Neděle 28. dubna 2024

    „Selfíčka“ jako problém veřejného zdraví? Některé destinace už je z bezpečnostních důvodů zakázaly

    Obliba selfies, zejména mezi mladšími ročníky, vedla k nárůstu počtu nehod a úmrtí. V oblíbených turistických lokalitách se proto stále častěji objevují zákazy selfie. A zachraňují životy.

    Nebezpečné selfie jsou problémem veřejného zdraví

    Podle vědecké analýzy Univerzity Nového Jižního Walesu (UNSW) v australském Sydney mají média tendenci vykreslovat nebezpečné pořizování selfie jako hloupé a sobecké, přičemž často obviňují oběť. Selfie jsou však dnes běžnou součástí každodenního života. Tito vědci tvrdí, že pořizování rizikových selfie by se mělo řešit jako problém veřejného zdraví.

    Podobně předchozí generace považovaly řízení auta bez bezpečnostního pásu, jízdu na kole bez helmy a kouření cigaret za „normální“ každodenní činnosti. Nyní jsou nebezpečím pro veřejné zdraví.

    Uznáme-li toto rizikové chování jako problém veřejného zdraví, přestaneme obviňovat a hanobit a místo toho začneme podnikat kroky k prevenci a vzdělávání.

    Byl by to další krok oproti dřívějším rozhodnutím označit nebezpečné turistické oblasti, jako jsou vodní plochy, horské vrcholy a vysoké budovy, za „zóny se zákazem pořizování selfie“.

    Destinace omezující pořizování selfie

    Japonská železniční společnost JR West Railway zakázala na svých nástupištích používání selfie tyčí. Cílem je zabránit úrazům elektrickým proudem z nadzemního vedení a pádu na koleje.

    Po sérii nehod souvisejících se selfie v indické Bombaji vláda zavedla v některých oblastech města zóny bez selfie. Včetně některých pláží, míst konání festivalů a turistických atrakcí. Ve španělské Pamploně je pořizování selfie během každoročního Běhu s býky kvůli předchozím úrazům zakázáno.

    V New Yorku byl přijat zákon zakazující pořizování selfie s divokými kočkami, pokud mezi osobou a zvířetem není fyzická překážka. Podobně byli návštěvníci jezera Tahoe požádáni, aby si nepořizovali selfie s medvědy, protože otočit se k nim zády je velmi nebezpečné.

    Na některých místech byly zavedeny výstražné cedule, omezen přístup do nebezpečných oblastí a probíhají osvětové kampaně. Tyto kroky však nemusí plně řešit základní problém rizikového chování kvůli získání uznání na sociálních sítích.

    Je třeba zavést účinnější a inovativnější přístupy k řešení tohoto novodobého bezpečnostního problému, uvádí server Euronews.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.