Více
    17.4 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Pořizovaní selfie je smrtelnější než útoky žraloků. Oběťmi jsou většinou cestovatelé

    Selfie mánie je nyní smrtelnější než útoky žraloků. Od převrhnuté gondoly až po hromadnou nehodu cyklistů na Tour de France. Statistiky přinesl server Euronews.

    Studie zveřejněná v časopise Journal of Travel Medicine v roce 2022 odhalila 379 úmrtí souvisejících se selfie za předchozích 13 let. Z toho se tragicky vyfotilo naposledy 140 turistů. Za stejnou dobu je evidovaných jen 90 smrtelných setkání se žralokem.

    V prosinci loňského roku se v italských Benátkách převrátila gondola, když skupina turistů odmítla přestat fotit selfie a sednout si. Těsně před nehodou gondoliér požádal skupinu, aby se nehýbala, zatímco se pokoušel o složitý manévr pod nízkým mostem. Naštěstí nebyl nikdo zraněn.

    Honba za dokonalým selfie pro sociální média přivedla některé turisty do extrémních rizik. A někdy to skončilo tragickou událostí. Včetně smrtelných pádů z útesů, nehod s auty a vlaky, nebezpečných setkání s divokou zvěří a nepředvídaných utonutí.

    Anarchický chaos v dopravě

    V prosinci tragicky zahynula 24letá žena, která se pokoušela pořídit si selfie na okraji pevnosti Prabalgad v Indii. Spadla z výšky 60 metrů do rokle.

    Během Tour de France 2023 divák, který si chtěl pořídit selfie s projíždějícími jezdci, zavadil o řídítka americkému cyklistovi a způsobil tak během 15. etapy závodu hromadnou nehodu 20 jezdců.

    V severoitalském Portofinu byl loni v některých částech města vydán dočasný zákaz pořizování selfie, aby se zabránilo přeplnění úzkých ulic. Byl zaveden poté, co vznikl „anarchický chaos“ způsobený turisty, kteří blokovali dopravu, aby se mohli vyfotografovat.

    Riskovat život kvůli dokonalé fotografii

    Pořizování dokonalé fotografie pro sociální média často vede k riskantnímu chování, které je poháněno touhou vyniknout. Snaha o co nejlepší fotografii může vést k tomu, že jednotlivci ignorují bezpečnostní varování nebo se vydávají na nebezpečná místa.

    Z 379 úmrtí souvisejících s pořizováním selfie na celém světě v letech 2008 až 2021 bylo 37,2 % cestovatelů. Pády z výšky tvořily 49,9 procenta všech úmrtí, následovaly případy související s dopravou (28,4 procenta) a utonutí (15,3 procenta), uvádí server Euronews.

    Průměrný věk obětí selfie v tomto období byl 24,4 roku. Ženy se častěji smrtelně zranily při pádu z výšky a při střetu se zvířetem, zatímco více mužů zahynulo v souvislosti s dopravou. Mezi země s nejvyšším počtem úmrtí při selfie patřily Indie (26,4 procent), Spojené státy (10,3 procent) a Rusko (8,7 procent).

    A co hůř, podle studie časopisu Journal of Family Medicine and Primary Care jsou úmrtí související se selfie nejspíš podhodnocena, protože obvykle nejsou uváděna jako příčina smrti.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.