Navštivte ohromující Formosu, neboli Republiku Tchaj-wan, na křižovatce severovýchodní a jihovýchodní Asie. Zde je 7 zážitků, které vám umožní proniknout hlouběji do jedinečnosti a složitosti tchajwanské kultury.
Porozumění tchajwanské kultuře
Složitá koloniální historie Tchaj-wanu a současná politická situace z něj dělají mezi národy anomálii. Tchajwanští domorodci, kteří dnes tvoří méně než 3 % z 24 milionů obyvatel, dorazili již před 15 000 lety. Jsou to Austronésané, skupina kultur táhnoucí se od Madagaskaru po Havaj.
V 16. století se na Tchaj-wanu začaly usazovat rostoucí počty rybářů z Číny. Následně ostrov ovládali Nizozemci, Španělé, Číňané a Japonci.
Po japonské kapitulaci Tchaj-wanu armáda KMT prohrála občanskou válku v Číně. Utekli na Tchaj-wan, obsadili ho, přivedli s sebou miliony Číňanů a nazvali ho „Čínskou republikou“.

Tato historie pomáhá vysvětlit mišmaš kultur, které dnes tvoří Tchaj-wan. Tchajwanská kultura je kaleidoskopem domorodých kořenů, přesvědčení a zvyků, které pocházejí ze starověké Číny, koloniálních vlivů a moderního vynořování národní identity. Ta je výrazně tchajwanská a není pouze kombinací všeho výše uvedeného.
Šest cestovatelských zážitků, které vám zprostředkují místní kulturu
Pobyt v buddhistickém chrámu
Stejně jako v mnoha komunitách po celém světě pocházejících z Číny mnoho Tchajwanců praktikuje nebo má víru, která kombinuje aspekty buddhismu, konfucianismu, taoismu a lidového náboženství. Většina chrámů na Tchaj-wanu odráží tento synkretismus.
Najdete tu však také velké buddhistické organizace. Jednou z nich je Foguangshan, jejíž sídlo v Kaohsiungu na jihu Tchaj-wanu je největším klášterem v zemi. A návštěvníci jsou tu vítáni i přes noc. Nahlédněte do každodenního života místních mnichů a jeptišek nebo se zúčastněte ranního obřadu.

Vykoupejte se v lázeňském domě z japonské éry
Když Japonci v letech 1895 až 1945 kolonizovali Tchaj-wan, vybudovali velkou část současné infrastruktury země, od železnic a silnic po nemocnice a univerzity. Také využívali hojné tchajwanské horké prameny a z mnoha z nich vytvořili lázeňská letoviska.
Nejznámějším z nich je Beitou v Taipei City, dnes jedna z nejzajímavějších turistických atrakcí města.
Zúčastněte se festivalu původních obyvatel
Když koloniální síly obsadily Tchaj-wan, vytlačily domorodé obyvatele ostrova do hor a odlehlejších koutů, kde mnoho z nich žije dodnes. Tchajwanské domorodé komunity jsou neuvěřitelně přívětivé, a dokonce umožňují návštěvníkům, aby se s úctou účastnili některých z jejich nejdůležitějších obřadů.
Jedním z takových obřadů je Pas-ta’ai neboli „Rituál krátkých lidí“, který jednou za dva roky provádějí členové kmene Saisiyat v Hsinchu na severním Tchaj-wanu.

Shlédněte pekingskou a tchajwanskou operu
Opera je jednou z nejbohatších forem umění a kulturního vyjádření v Číně. Tato představení zahrnují složité kostýmy, pomalované obličeje, tance, příběhy a doprovodnou hudbu. Čínští migranti na Tchaj-wan operu přinesli, ale ta opera si postupem času vyvinula své vlastní jedinečné vlastnosti.
Kurz vaření
Kuchyně je skutečně jedním z nejlepších způsobů, jak zažít kulturu jakékoliv země. Mezi základní tchajwanské domorodé suroviny patří kořenová zelenina, jako je taro, horská zelenina a divoké horské prase. Pijí také jáhlové víno, zakalený, mírně sladký nápoj, jehož obsah alkoholu je obvykle něco mezi pivem a vínem.
Vyzkoušejte si místní kuchyni i uvařit, například na jednom z kurzů vedeném členy kmene Amis. Amiové jsou největší z 16 oficiálně uznaných kmenů Tchaj-wanu a většinou žijí na východním pobřeží Tchaj-wanu v Hualien a Taitung.
Ochutnejte lei cha
Lei cha neboli rozmačkaný čaj, je dalším kulinářským počinem, který je sám o sobě kulturním zážitkem. Je podpisem lidí Hakka. To jsou bývalí nomádi z Číny, kteří dnes tvoří 15–20 % tchajwanské populace.
Lei cha je hustý nápoj připravovaný roztlučením čajových lístků s různými praženými ořechy, semeny a zrny a následným vmícháním prášku do horké (nebo studené) vody či mléka. Často se podává s mochi (lepkavé rýžové kuličky), další pochoutkou Hakka.
Naučte se připravit bubble tea
Věděli jste, že bubble tea (aka perličkový čaj nebo boba) byl vynalezen na Tchaj-wanu? Ve skutečnosti průměrný tchajwanský člověk vypije několik velkých šálků bubble tea za týden a obchody s bubble tea jsou téměř na každém rohu.
Existuje několik různých příběhů o tom, kde přesně na Tchaj-wanu bubble tea vznikl, ale ten nejběžnější je ten, že byl vynalezen v čajovně Chun Shui Tang v Taichungu ve středním Taiwanu. Původní Chun Shui Tang dnes nabízí lekce jeho přípravy. Kurzy probíhají několikrát denně.