Více
    9.1 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Ohromující pláže, historie a prvotřídní bary. Průvodce thajskými památkami, které musíte vidět

    Thajsko je mezi Evropany velkým favoritem již desítky let. Není to žádné překvapení – existuje nekonečný seznam krásných měst, ostrovů a míst k prozkoumání. Thajsku se také z dobrého důvodu přezdívá Země úsměvů.

    Některé věci jsou v Thajsku prostě zaručené. Úžasné jídlo, nezapomenutelné památky, krásné pláže a jedni z nejpřátelštějších lidí.

    Prozkoumejte historii Thajska v Ayutthayi

    Starobylé město Ayutthaya, které je od roku 1991 zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, leží asi 89 kilometrů severně od Bangkoku. Toto historické místo založené ve 14. století bylo kdysi důležitým mocenským centrem v regionu, než ho v roce 1767 zničila invazní barmská armáda.

    To, co z města zůstalo, je nyní národní park Ayutthaya, sbírka nádherných ruin a rozpadajících se chrámů. Wat Phra Mahathat je považován za nejstarší chrám v parku, jehož historie sahá až do 14. století. Sbírka starověkých bezhlavých buddhistických soch je podmanivá.

    Chrám je také domovem známého stromu fíkovníku banyánu, jehož kořeny obrostly kamennou hlavu Buddhy. V parku najdete řadu muzeí, která vám poskytnou více informací o ruinách, které vás obklopují. Ayutthaya Historical Study Center vám pomůže porozumět tomu, jaké bylo město v dobách jeho největší slávy, a pomůže vám nahlédnout do bohaté kulturní historie Thajska jako celku.

    Odpočiňte si na plážích Krabi

    V Thajsku nejsou lepší pláže než ty, které najdete v Krabi. Se zářivě tyrkysovou vodou, bílým pískem a drsnými zelenými útesy tyto pláže nezklamou ani toho nejzkušenějšího cestovatele. Krabi, obklopené asi 200 malými ostrůvky a skalnatými výběžky, je plné pláží. Můžete si pronajmout loď a vydat se na některou z těch odlehlejších.

    Krabi je oblíbenou destinací, proto na místních dostupnějších plážích není nouze o bary, restaurace či obchody. Pokud však chcete uniknout davům, existuje několik klidnějších možností.

    Koh Mai Phai, jinak známý jako Bambusový ostrov, leží 45 minut jízdy lodí od pevniny. Jedná se o malý ostrůvek, který projdete za pouhých 30 minut. Nenajdete zde žádné restaurace ani bary, jen jemný bílý písek, křišťálovou vodu a bambusové stromy, které dávají ostrovu jméno.

    Potápění u Similanských ostrovů

    Toto souostroví 11 ostrovů ležící u pobřeží provincie Phang Nga v Andamanském moři nabízí jedno z nejlepších potápění a šnorchlování v Thajsku. Ostrovy byly v roce 1982 prohlášeny za národní park a jsou plné života. Očekávejte, že uvidíte bujné lesy, zlaté pláže a korálové útesy.

    Ostrovy dříve trpěly přelidněním kvůli své popularitě, takže počet návštěvníků je nyní omezen na 3 325 lidí denně, aby se zabránilo poškozování jejich vzácného ekosystému. Potápěčská sezóna na Similanech trvá od poloviny října do poloviny května a můžete očekávat, že uvidíte například útesové žraloky, rejnoky skvrnité, zelené mořské želvy a velké barakudy.

    Navštivte rušné město Bangkok

    Ať už navštívíte Bangkok kvůli neonovému nočnímu životu, nebo chcete poznat bohatou buddhistickou historii města, pro každého je tu něco.

    V Thajsku je více než 31 000 buddhistických chrámů. Wat Arun – Chrám ústvitu v Bangkoku je jedním z nejstarších a nejznámějších. Využijte rána k procházce po rušném trhu Chatuchak nebo nově otevřené městské oáze, parku Benjakitti. Překypuje stromy, rybníky a divokou zvěří.

    Pokud hledáte něco trochu mimo vyšlapané turistické stezky, tak proč neprozkoumat eklektickou sbírku pouličního umění v Bangkoku? Pouliční umění lze nalézt po celém městě díky festivalu Bukruk Urban Arts Festival, který Bangkok hostil v letech 2013 a 2016. Festivaly přivedly do města nejlepší světové pouliční umělce.

    Většinu toho nejlepšího pouličního umění ve městě lze nalézt v blízkosti řeky Chao Phraya, přičemž klíčová místa jsou Bangrak a Chalerm La Park, kde se festivaly konaly.

    Párty na Koh Phanganu

    Ostrov Koh Phangan, který leží kousek od pobřeží Thajského zálivu, se za posledních několik let stal synonymem pro párty. Jeho Full moon party se konají jak jinak než za úplňku a přivádí sem milovníky nočního života z celého světa. Většinou se odehrávají na pláži Haad Rin.

    Pokud vás nebaví celonoční párty, na Koh Phanganu najdete spoustu dalších aktivit. Mezi pobřežními útesy ostrova je skvělé potápění a pro ty, kdo si rádi odpočinou na suchu, je ostrov plný úžasných turistických stezek. Ty návštěvníky provedou k vodopádům a tropickými pralesy. Ostrov je také známý pro své jógové pobyty a další wellness aktivity.

    Po dlouhém dni stráveném objevováním si gurmáni mohou dopřát na nočním trhu Thong Sala. Najdete tu tradiční thajské jídlo, mořské plody nebo dokonce pizzu.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.