Od třpytivých mešit po historické hrobky, Samarkand je plný nepřehlédnutelných kulturních památek. Toto město ležící na Hedvábné stezce se stává populární mezi cestovateli. Co zde můžete vidět?
Začněte svůj den na Siyob Bozor, největším tržišti ve městě. Můžete si tu dát sušené ovoce, ořechy a místní chléb, nakoupit koření, krásnou ručně malovanou keramiku a složitě vyšívané textilie.
Mešita Bibi-Khanym se tyčí nad klidným nádvořím, co by kamenem dohodil od Siyob Bozor. Turco-mongolský dobyvatel nebyl schopen mešitu dokončit, a tak ji přenechal své oblíbené ženě Bibi Khanym, aby na její stavbu dohlédla. Nyní odpočívá v mauzoleu naproti. Ačkoli byla mešita z 15. století vážně poškozena během zemětřesení v roce 1897, byla v roce 1900 obnovena a práce na oživení její bývalé slávy pokračují.
Bibi-Khanym Mosque 🇺🇿 pic.twitter.com/8iu0ecOi5M
— Central Asian Beauty (@CentralAsianB) April 9, 2019
Náměstí Registan je hvězdou Instagramu
30 minut chůze nebo 5 minut jízdy odtud leží jedno z nejpůsobivějších míst Samarkandu: Shah-i-Zinda. Rozlehlá nekropole, posetá nebesky modrými mozaikami, ukrývá několik propracovaných hrobek. Včetně té, o které se říká, že je hrobkou bratrance proroka Mohameda, Qutham ibn Abbas, spolu s rodinnými příslušníky Amira Timura. Nejstarší stavby pocházejí z 11. století.
Sám turecko-mongolský císař a dobyvatel je pohřben v mauzoleu Amir Temur Gur-i Amir Complex spolu se svými dvěma syny, učitelem a vnukem, slavným astronomem Ulughem Begem.
Chcete-li se o něm dozvědět více, zamiřte do observatoře Ulugh Beg, kde najdete pozůstatky kvadrantu z 15. století spolu s informativním muzeem o astronomii v regionu.
Žádný výlet do Samarkandu není úplný bez návštěvy náměstí Registan, které je na seznamu světového dědictví UNESCO v centru města. Orámovaný třemi působivými madrasami – neboli školami – tvořil mezi 15. a 17. stoletím důležité výukové centrum.
Nezapomeňte ochutnat národní jídlo
Nemůžete opustit Samarkand, aniž byste ochutnali uzbecké národní jídlo: plov nebo „osh“. Očekávejte vysoký talíř rýže pilau s jemným hovězím nebo skopovým masem, cibulí a žlutou mrkví, pomalu vařenou v obřím kotli s ovčím sádlem.
Každé město zaujímá k pokrmu jedinečný přístup. V Samarkandu navrství maso na rýži, místo aby vše smíchali dohromady.
Začněte s řadou salátů, okurkou, bylinkovým jogurtem a městským legendárním „obi non“ (typem plochého chleba) pečeným v tandooru. Zakončete své jídlo parvadou, bílou sladkostí vyrobenou z cukru, mouky a citronové šťávy. Říká se o ní, že pomáhá strávit vydatné, mastné jídlo.
Vydejte se do Samarqand Osh Markazi, kde najdete nejlepší osh ve městě.