Seznamte se s kulturou Nizozemska zblízka prostřednictvím vašich chuťových pohárků. Pro mnoho lidí je tato země synonymem pro sýr a pivo Heineken. Najdete tu však mnoho malých pivovarů, populárních mezi místními, které produkují tento oblíbený zlatý mok.
Udělejte si prohlídku pivovaru či továrny na sýr a dozvíte se tak o jejich historii i procesu výroby. A nezapomeňte ochutnávat.
Degustace holandského piva
Nizozemsko je domovem několika pivovarů. Některé z nich jsou světově proslulé, jako je Heineken, a některé známější lokálně, například Hertog Jan, pivo Texel a De Leckere. Mnoho místních pivovarů pořádá prohlídky a ochutnávky svých produktů. Nahlédnete do nitra pivovaru, dozvíte se o procesu výroby piva a uslyšíte o jeho historii.
Dutch Beer Tasting Festival: adventure for the taste buds https://t.co/SX6f5UFKFM < A must-visit for #craftbeer fans. pic.twitter.com/MAzuspVd9K
— Travel.Geek.NZ (@travelgeeknz) March 10, 2018
Pivo se v Nizozemsku vaří od roku 1 našeho letopočtu. Ve středověku to byla obvykle opatství, která vařila piva, dokud se nerozšířily řádné pivovary. Dnes v Nizozemsku pije více lidí pivo než víno nebo jakýkoli jiný alkoholický nápoj.
V nizozemské kultuře je pivo velmi společenským nápojem. Mimo zemi je nejznámějším a nejvýznamnějším Heineken, ale pro místní je považován za pivo pro speciální akce. Většina lidí preferuje jiné značky.
Zapojit se do místní pivní kultury je snadné – připojte se k degustační prohlídce v místním pivovaru a dozvíte se více o významu tohoto nápoje. Nebo můžete zajít do hospody či na zahrádku a objednat si točené pivo, stejně jako to dělají místní.
Ochutnávka holandského sýra
Nizozemsko je synonymem pro sýr pro mnoho lidí z různých částí světa. Mezi nejznámější odrůdy patří Gouda, Edammer a Reypenaer. Je neuvěřitelné, že v Nizozemsku je kolem 300 farem, které produkují vlastní mléčné výrobky.
Sýr je jednou z nejuznávanějších nizozemských potravinářských tradic a vyrábí se zde nejméně od roku 800 před naším letopočtem. Láska místních k sýru jim vynesla holandskou přezdívku kaaskoppen, což doslova znamená ‚sýrové hlavy‘.
Sýr se jí k snídani nebo obědu, spárovaný s krajícem chleba nebo nakrájený na kostky, jí se s hořčicí, jako příloha k pití.
Nejlepší způsob, jak se dozvědět o holandské sýrové kultuře, je prostřednictvím ochutnávky sýrů. Podobně jako prohlídka pivovaru zahrnuje ochutnávka sýrů procházku po továrně a vysvětlení celého procesu.
Prohlídky v Goudě a Amsterdamu jsou docela turistické, ale mezi místními je populárnější prohlídka v Reypenaer.