Více
    21.7 C
    Czech
    Středa 1. května 2024

    Cestujete do Nizozemska? Nezapomeňte ochutnat místní pivo a sýry

    Seznamte se s kulturou Nizozemska zblízka prostřednictvím vašich chuťových pohárků. Pro mnoho lidí je tato země synonymem pro sýr a pivo Heineken. Najdete tu však mnoho malých pivovarů, populárních mezi místními, které produkují tento oblíbený zlatý mok.

    Udělejte si prohlídku pivovaru či továrny na sýr a dozvíte se tak o jejich historii i procesu výroby. A nezapomeňte ochutnávat.

    Degustace holandského piva

    Nizozemsko je domovem několika pivovarů. Některé z nich jsou světově proslulé, jako je Heineken, a některé známější lokálně, například Hertog Jan, pivo Texel a De Leckere. Mnoho místních pivovarů pořádá prohlídky a ochutnávky svých produktů. Nahlédnete do nitra pivovaru, dozvíte se o procesu výroby piva a uslyšíte o jeho historii.

    Pivo se v Nizozemsku vaří od roku 1 našeho letopočtu. Ve středověku to byla obvykle opatství, která vařila piva, dokud se nerozšířily řádné pivovary. Dnes v Nizozemsku pije více lidí pivo než víno nebo jakýkoli jiný alkoholický nápoj.

    V nizozemské kultuře je pivo velmi společenským nápojem. Mimo zemi je nejznámějším a nejvýznamnějším Heineken, ale pro místní je považován za pivo pro speciální akce. Většina lidí preferuje jiné značky.

    Zapojit se do místní pivní kultury je snadné – připojte se k degustační prohlídce v místním pivovaru a dozvíte se více o významu tohoto nápoje. Nebo můžete zajít do hospody či na zahrádku a objednat si točené pivo, stejně jako to dělají místní.

    Ochutnávka holandského sýra

    Nizozemsko je synonymem pro sýr pro mnoho lidí z různých částí světa. Mezi nejznámější odrůdy patří Gouda, Edammer a Reypenaer. Je neuvěřitelné, že v Nizozemsku je kolem 300 farem, které produkují vlastní mléčné výrobky.

    Sýr je jednou z nejuznávanějších nizozemských potravinářských tradic a vyrábí se zde nejméně od roku 800 před naším letopočtem. Láska místních k sýru jim vynesla holandskou přezdívku kaaskoppen, což doslova znamená ‚sýrové hlavy‘.

    Sýr se jí k snídani nebo obědu, spárovaný s krajícem chleba nebo nakrájený na kostky, jí se s hořčicí, jako příloha k pití.

    Nejlepší způsob, jak se dozvědět o holandské sýrové kultuře, je prostřednictvím ochutnávky sýrů. Podobně jako prohlídka pivovaru zahrnuje ochutnávka sýrů procházku po továrně a vysvětlení celého procesu.

    Prohlídky v Goudě a Amsterdamu jsou docela turistické, ale mezi místními je populárnější prohlídka v Reypenaer.

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.