Více
    8.6 C
    Czech
    Neděle 28. dubna 2024

    Nejdelší bludiště z živého plotu na světě

    Váš úkol? Najděte centrální vyhlídkovou věž. A pak i cestu ven. Zní to jednoduše. Ale měli byste jít doleva nebo doprava?

    A co všechny slepé uličky? S více než 2,5 km cest, ze kterých si můžete vybrat, se zde ztratí dříve nebo později každý. Ale ať už vám to zabere 5 minut, nebo 50, určitě si zde užije spoustu zábavy celá rodina.

    Longleat Hedge Maze v Anglii, které bylo vytvořeno na pozemcích historicky významného majestátního sídla Longleat v roce 1975, je největší z několika bludišť na pozemku. A zároveň nejdelší na celém světě.

    Bludiště se skládá z více než 16 000 anglických tisů a je nejdelším (ale ne největším) bludištěm ze živého plotu na světě. Pokrývá pozemek o rozloze 1,48 akrů. Stezka vedoucí bludištěm je dlouhá 2,72 km. Je to plnohodnotné bludiště s několika slepými uličkami a mnoha cestami doplněnými šesti vyvýšenými mosty, z nichž všechny obklopují centrální věž.

    Bludiště je součástí pozemku o rozloze 8 000 akrů, který byl domovem markýz z Bathu od roku 1541. 900 z těchto akrů bylo vytyčeno slavným zahradním architektem Capability Brownem, který se také podílel na zvelebování pozemků hradu Alnwick, nynějšího domova jedovatých zahrad – Alnwick Poison Gardens.

    První průjezdný safari park

    Návštěvníky sem láká kromě bludiště i řada dalších neobvyklých prvků, z nichž je třeba v neposlední řadě zmínit Safari park exotických zvířat. Ten je otevřen veřejnosti od roku 1966. Byl navržen jako první safari park s průjezdem, kde se může volně pohybovat více než 500 divokých zvířat.

     Jak se dočteme na webových stránkách Safari Parku: „Navzdory pochopitelným počátečním obavám místních obyvatel ohledně zavlečení lvů do Wiltshire byl koncept Safari Park velkým úspěchem a průkopnická inovace Longleat se opakovala ve sbírkách divoké zvěře po celém světě.“

    Před svou smrtí v roce 2020 vlastnil pozemek 7. markýz z Bathu, Alexander Thynn. Ten byl známý především svým výstředním životním stylem, četnými milenkami a erotickými nástěnnými malbami. Navrhoval se sám a také je sám ztvárnil po celé obytné části domu. Byl také velkým milovníkem bludišť. Na pozemku vybudoval čtyři další menší zahradní bludiště: Lunární labyrint, Sluneční bludiště, Bludiště krále Artuše a Labyrint lásky.

    Co byste měli vědět před návštěvou

    Historický dům, zahrady, bludiště ze živého plotu a safari park jsou běžně otevřeny pro návštěvníky. Sídlo Longleat spolu se všemi atrakcemi se nachází hned vedle silnice A36 mezi Bathem a Salisbury.

    Návštěva Hedge Maze může trvat 20 až 90 minut v závislosti na tom, jak jste zdatní v hledání cesty.

    Bludiště je nepřístupné pro kočárky a vozíčkáře. V blízkosti vchodu do atrakce je dětský park, který můžete využít pouze při návštěvě Hedge Maze.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.