Více
    1.9 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Nejmocnější pasy na světě pro rok 2021

    Pokaždé, když chceme vycestovat do zahraničí, řešíme, zda potřebujeme víza. Některé země mají bezvízový styk téměř s celým světem. Občané jiných zemí zase potřebují víza téměř všude. Jak velké budou tyto rozdíly v roce 2021? A které pasy jsou ty nejmocnější na světě?

    Globální poradenská firma pro občanství a pobyt Henley & Partners vydala čtvrtletní zprávu o nejžádanějších pasech na světě.

    Nová zpráva uvádí, že rozdíl ve svobodě cestování je největší za poslední desetiletí a rozdíly v přístupu k očkování mezi zeměmi by mohly situaci ještě zhoršit. Henley Passport Index, který od roku 2006 pravidelně sleduje cestovní pasy, které jsou pro cestování nejpříznivější, vydal nejnovější žebříčky a analýzy.

    Které pasy jsou na tom nejlépe

    Index nezohledňuje dočasná omezení. Japonsko je tak opět na špici žebříčku a jeho pas nabízí bezvízový vstup, nebo vstup na víza udělená při příjezdu do 193 destinací po celém světě. „Vzhledem k tomu, že na celém světě stále platí rozsáhlá cestovní omezení, zůstává jakákoli úroveň svobody mezinárodního cestování teoretická,“ uvádí ve svém prohlášení Henley & Partners, britská poradenská společnost v oblasti občanství, která stojí za indexem.

    Dodává, že „je poněkud ironické, že se Japonsko umístilo na prvním místě, přestože nedávno učinilo obtížné rozhodnutí zabránit zahraničním divákům v účasti na přeložených olympijských a paralympijských hrách v Tokiu 2020, jež by měly být zahájeny v červenci.“

    Počet zemí, do kterých mají držitelé japonských pasů vstup bez víza, nebo na vízum při příjezdu, je o 167 vyšší než u občanů Afghánistánu. Ten se drží v dolní části žebříčku, protože jeho občané mohou navštívit pouze 26 zemí, aniž by potřebovali víza předem. To je nejvyšší rozdíl od roku 2006, kdy žebříček začal být pravidelně sestavován.

    Čína a Spojené arabské emiráty v žebříčku stoupají

    Největšími skokany jsou Čína a Spojené arabské emiráty. Od roku 2011 se Čína vyšplhala o 22 míst – z 90. na 68. místo, zatímco Spojené arabské emiráty se posunuly z 65. na 15. místo. Na druhém místě zůstává Singapur (se skóre 192 zemí) a na třetím místě je Jižní Korea (se skóre 191 zemí). Většinu zbývajících 10 nejlepších míst jako obvykle drží země EU.

    V roce 2014 sdílely první místo Spojené království a USA, ale od té doby si pohoršily. Dnes sdílí 7. místo v žebříčku společně se Švýcarskem, Belgií a Novým Zélandem.

    Cestování ovlivní rychlost očkování

    „Díky zavedení programů hromadného očkování v některých bohatých a vyspělých ekonomikách, jako je EU, Spojené arabské emiráty, Spojené království a USA, bude globální mobilita pro některé lidi brzy opět možností,“ říká Henley & Partners. „Pro občany rozvíjejících se ekonomik, kde je zavádění vakcín mnohem pomalejší a kde pasy obecně nabízejí mnohem menší svobodu cestování, vypadá budoucnost rozhodně méně růžově.“

    Mehari Taddele Maru, profesorka Centra pro migrační politiku a členka Univerzitního institutu OSN pro srovnávací studie regionální integrace v Belgii, říká, že „země schopné relativně rychle očkovat své populace také usnadní vyšší mobilitu jejich občanů a přilákají návštěvníky pro podnikání a volný čas, zatímco země, které čelí konfliktům, a ty, které nemají finanční prostředky na zajištění přiměřeného skladování a účinné distribuce vakcín, budou při snižování omezení mobility zaostávat.“

    Nejlepší pasy do roku 2021 jsou:

    1. Japonsko (193 destinací)

    2. Singapur (192)

    3. Německo, Jižní Korea (191)

    4. Finsko, Itálie, Lucembursko, Španělsko (190)

    5. Rakousko, Dánsko (189)

    6. Francie, Irsko, Nizozemsko, Portugalsko, Švédsko (188)

    7. Belgie, Nový Zéland, Švýcarsko, Spojené království, Spojené státy americké (187)

    8. Česká republika, Řecko, Malta, Norsko (186)

    9. Austrálie, Kanada (185)

    10. Maďarsko, Litva, Polsko, Slovensko (183)

    Nejhorší pasy

    Několik zemí po celém světě má bezvízový nebo vízový přístup při příjezdu do méně než 40 zemí. Mezi ně patří tyto země:

    102. Severní Korea (39 destinací)

    103. Nepál (38)

    104. Palestinská území (37)

    105. Somálsko (34)

    106. Jemen (33)

    107. Pákistán (32)

    108. Sýrie (29)

    109. Irák (28)

    110. Afghánistán (26)

    Seznam Henley & Partner je jedním z několika indexů vytvořených finančními společnostmi k hodnocení globálních pasů podle přístupu, který poskytují svým občanům. Henley Passport Index je založen na údajích poskytnutých Mezinárodním úřadem pro leteckou dopravu (IATA) a zahrnuje 199 pasů a 227 turistických cílů. Aktualizuje se v reálném čase po celý rok, jakmile vstoupí v platnost změny vízové ​​politiky.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.