Více
    13 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Cedule u zahradní brány hlásá: Tyto rostliny mohou zabíjet

    Inspirována legendárními botanickými zahradami v Padově, vytvořila anglická vévodkyně tuto zahradu zasvěcenou výhradně rostlinám, jež jsou smrtící, nebo narkotické. Navštivte Alnwick Poison Garden v Anglii.

    Pečlivě upravená zahrada za velkými černými vraty obsahuje asi 100 legendárních zabijáků. Patří mezi ně například Atropa belladonna (smrtící pupenec), Strychnos nux-vomica (strychnin) a Conium maculatum (jedlovec). Průvodci během prohlídky návštěvníkům vysvětlují jejich smrtící vlastnosti. Zároveň udržují zvědavé děti dál od rostlin a varují je: „Žádné z rostlin se nedotýkejte, ani k nim nečichejte. Jsou tady rostliny, které vás mohou zabít.“

    Co s hradem?

    Samotná vévodkyně je nepravděpodobná patronka. Do roku 1995 byla jen Jane Percy, matka čtyř dětí. V roce 1995 se její manžel nečekaně stal dvanáctým vévodou z Northumberlandu po předčasné smrti svého bratra. Manželé se museli mimo jiné rozhodnout, jak naloží s hradem.

    Když si nová vévodkyně prohlížela své čerstvě nabyté majetky a rozsáhlé zahrady, z nichž velkou část pečlivě navrhl slavný krajinářský designér Brown, narazila na zarostlou a zanedbanou část. Formální zahrady na tomto místě vysadil první vévoda v roce 1750 a prošly několika proměnami. Během druhé světové války byly přeměněny z místa okázalé nádhery na čistě zeleninovou zahradu. Ta byla v roce 1059 uzavřena. Vévodkyně se rozhodla, že ji obnoví, ovšem v jiné podobě.

    Jedovatá zahrada byla otevřena v roce 2005 jako pouhá část ambiciózních 14akrových nových zahrad. Vévodkyně se chtěla částečně vrátit do zahrad starých lékárníků, a tak se vyhýbala pěstování léčivých přípravků a místo toho hledala těžko dostupné smrtící jedy. V zahradách jsou také omamné rostliny jako opiový mák, konopí, kouzelné houby, durman a tabák. Mnoho z nich vyžadovalo zvláštní vládní povolení k pěstování.

    Rostliny v klecích a hrad z Harryho Pottera

    Protože nebezpečí, které představují jedovaté rostliny, je velmi reálné (některé mohou zabít nebo způsobit vážné zdravotní následky), některé rostliny jsou umístěny v kleci. Zahrada je každý večer zabezpečena branami pod 24hodinovou ostrahou.

    Mezi další části zahrady patří obrovský vícepatrový stromový dům a bambusový labyrint. Také hrad Alnwick vám může připadat podivně povědomý, protože jste ho viděli stát v Bradavicích v prvních dvou filmech o Harrym Potterovi.

    Obnovení zahrad bylo plánováno v několika fázích, z nichž některé jsou stále nedokončené – finanční prostředky v milionech liber v poslední době trochu chybějí.

    Jak se sem dostat

    Alnwick Garden se nachází hned vedle A1 v Alnwicku a je dobře značená. Autobusy spojují Alnwick s okolními městy a Newcastlem. Vlakové nádraží: Alnmouth. Jedovatou zahradu lze navštívit pouze v rámci prohlídky s průvodcem. Po zaplacení vstupného do zámeckých zahrad je prohlídka zdarma. Prohlídky se konají každou půlhodinu až do 17:00.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.