Tradiční thajský dezert z manga a lepkavé rýže se stal symbolem letní sezony i národním fenoménem. Díky virálnímu momentu na festivalu Coachella si získal pozornost nejen v Thajsku, ale i po celém světě.
V roce 2022 vystoupila na americkém festivalu mladá thajská rapperka Milli a svůj koncert zakončila lžící mango sticky rice přímo na pódiu. Publikum jásalo, internet explodoval. Hashtagy #khanonieomamuang a #MILLILiveatCoachella dominovaly trendům a Google hlásil až dvacetinásobný nárůst vyhledávání.
After Thai rapper Milli performed “Mango Sticky Rice” at #Coachella, sales of the dessert nearly doubled in Thailand pic.twitter.com/PGfao084K3
— South China Morning Post (@SCMPNews) April 26, 2022
Výsledek? Zájem o dezert vystřelil do výšin, objednávky zahltily lokální podniky a thajská vláda se rozhodla nominovat mango sticky rice na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
Podle CNN patří k nejuznávanějším podnikům s tímto dezertem bangkocký Mae Varee, který funguje od roku 1981. Majitelka Varee Jeensuwan si zakládá na výběru těch nejlepších surovin – mango nam dok mai z provincie Bangkhla, kokos z jihu a rýže z nejsevernějšího Chiang Rai. „Nejlepší čas na mango sticky rice je od března do května. Mango je sladké, rýže čerstvá, ceny nízké,“ říká Jeensuwan.
Cena manga šla nahoru
Na „milli efekt“ reagovala i další známá provozovna K Panich, která funguje už od roku 1932. Podnik získal opakovaně ocenění Bib Gourmand od Michelinu a zákazníci – místní i turisté – na něj nedají dopustit. Manažerka Khun Nan zdůrazňuje, že kvalita surovin je pro ně klíčová.
Vystoupení Milli pomohlo nejen prodejcům, ale i pěstitelům manga. Cena za kilogram vzrostla až na 110 bahtů (74 Kč). Prezident pěstitelské asociace Manop Kaeowongnukun dokonce uvedl, že o thajské mango začaly mít zájem i zahraniční trhy.
Milli sama vnímá své vystoupení jako osobní poctu thajské kultuře. „Nechci ukazovat turistické brožury. Chci ukázat, kdo jsem jako Thajka,“ řekla. A přesně to udělala – dezert, který býval pouliční klasikou, pozvedla na kulturní ikonu a nástroj gastrodiplomacie.